HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Легенда о Табору by Момо…
Loading...

Легенда о Табору (edition 2002)

by Момо Капор

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
115,666,678 (4)None
Member:bibliotekacacak
Title:Легенда о Табору
Authors:Момо Капор
Info:Ниш : Зограф
Collections:Your library
Rating:****
Tags:момо капор, легенда о табору, роман

Work details

Легенда о Табору by Момо Капор

Recently added bybibliotekacacak

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

„... Табор је последње уточиште београдских ноћобдија, губитника, пијанаца, сомнабула, бескућника, митомана, ситних лопова, песника, сликара, табатора из краја – браће по несаници – а у њему су, грејући се покрај пећи, дочекивали зору и сељаци на својим врећама, чекајући да се отвори пијаца. Пред зору, кад се све затвори у граду, у Табор је, попут париских хала стизао отмен свет, на последње пиће и киселу чорбу. Једино место у Београду на коме су се могле сусрести те две неспојиве стране...“. Ово свратиште као да је пало с неба на чубурску пијацу и, после пола столећа, ишчезло без икаквог другог трага сем мутних легенди које су се разнеле на све стране света.
Главни јунак овог невеликог романа је Табор, стара београдска крчма на Каленића пијаци, која је једина у своје време, тј. шездесетих година прошлог века, била отворена преко целе ноћи и тако, након свеопштег комунистичког потопа, постала азил за људе са „прага оностраног“ које нова власт једино ту није прогањала. Оставила их је да сами докрајче своје ојађене животе. Описујући последњу ноћ у Табору, најразличитије типове и ликове, Капоров неукалупљени дух трага за дном света и сентиментално исповеда себе.
Други део романа садржи мистификовану причу педесетогодишњег Огњена-Огија Петровића, телевизијског новинара и његове треће супруге Оливере, познатог модног креатора, који из Америке долазе у Београд на дочек Нове године. За њима из Цириха, долеће и чувени кардиолог Рашко, затим Том и Пеги. Новогодишња ноћ буди у њима носталгична сећања на стари Београд, на Табор и Соколац... Београд више не личи на ондашњи Београд, не може се пронаћи пристојна кафана која личи на места њихове младости. Све сами снекови, кафићи и пабови. Сви ћуте и једу. Нико не пева, нико се не смеје, нико се не свађа. Београд је мртав град, изгубио је свој дух, закључује Рашко. Том се гласно пита да ли су то они изгубили Београд, или су изгубили себе?!
Огњен, у поноћ одлази по роштиљ, кисели купус и љуте папричице како би пристојно угостио неочекиване госте. Звиждућући „As Time Goes By“, обрео се у Табору Спире Македонца, последње место са правим роштиљем у Београду. Тако нешто се никада не може пронаћи по Хилтонима и Интерконтинталима, јер Спира Македонац је као младић из Битоља, дошавши у Београд пре четири деценије, испекао роштиљџијски занат у старом Табору. Следи типично капоровски обрт. Огњенов сусрет са средовечном Мајом у Табору потпуно обесмишљава његово материјално благостање те и прича о роштиљу поприма другачији мирис и укус.
Последње уточиште београдског духа ишчезло је пред свеопштом најездом новог доба оличеном у солитеру који је израстао на месту где је некада био Табор.
Неспорно, „Легенда о Табору“ има своје верзије у бројним србијанским варошима и паланкама, јер нетрагом нестају кафане, бирцузи и крчме које су „у старим добрим временима“ биле једини азил за дружење и слободно мишљење братства по несаници. На срећу за српску културу и уметност, „Табор“ је аутентичан сведок минулих времена у Србији.

Милица Баковић ( )
  bibliotekacacak | Jun 29, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 137,315,987 books! | Top bar: Always visible