HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Pravidla směšného chování

by Emil Hakl

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
1121,720,278 (3.6)None
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Dutch (1)  English (1)  All languages (2)
Hoe schrijf je wereldliteratuur? Het gevaar in een thematisch grootse, een emotioneel ambitieuze roman, is vaak dat de personages te specifiek zijn en daardoor afstand scheppen, of dat ze te vaag blijven omdat ze iets moeten uitbeelden, of in een tor veranderen. Niet zo in Kerkhof aan zee.

Hier gaat het om een vader en zoon. De eerste is stervend, de ander een ietwat vereenzaamd en aan lagerwal geraakt vijftiger. De actie voltrekt zich in Praag, en ergens in het kapotte Roemeense rietland bij de Zwarte zee. Ik had vervreemding verwacht maar heb het tegendeel ervaren.

De flaptekst focust dan ook overdreven op de vader-zoongesprekken (slechts een klein onderdeel in de roman) en verwijst herhaaldelijk naar Hakl’s Zoon & vader hoewel dat volgens de auteur zelf weinig aansluit. Kerhof aan zee is veel meer dan de emobio die je zou verwachten.

Het eerste deel vergt inderdaad wat gewenning. Waar zijn we, wie is dit, en wat is er in ‘s hemelsnaam aan de hand? De taal is hier radicaal en de tekst flitst van een bizarre parachutevlucht naar herinneringen uit de jeugd van het hoofdpersonage. Het tweede deel leest veel traditioneler én veel aangrijpender. Hier leren we ook de vader en enkele andere familiale en relationele satellieten kennen. De stijl blijft droog met buien van cynisme en donkere humor.

Het derde deel wordt in recensies nauwelijks vermeld maar is het sterkst. In een hallucinante mix tussen een post-apocalyptische roadmovie en een bedevaart krijgen de gebeurtenissen vorm, kijken we in de ziel van de karakters en worden de thema’s vriendschap en liefde, leven en dood vakkundig gedissecteerd. Dit deel is tegelijk postmodernisme, realisme en huiveringwekkende poëzie.

Het sterke aan Kerkhof is dat het verhaal nergens naar abstractie neigt. De lezer blijft in de 21ste eeuw, in deze wereld, en vindt herkenning in de sms-gesprekken, de pijnlijke grappen en ludieke situaties. Het verdriet, het isolement, de teleurstelling, de hoop lijken eerst verwaarloosbare neveneffecten uit een bijsluiter, maar blijken achteraf zeer reëel aanwezig.

Dit is zo’n roman die maar doordendert en nergens over gaat, tot je hem uit hebt. Dan merk je dat hij dagenlang doorzindert en je er nog lang niet klaar mee bent. ( )
1 vote rapiaria | Jul 29, 2018 |
no reviews | add a review

Is a (non-series) sequel to

You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.6)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5 2
4 2
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,398,699 books! | Top bar: Always visible