HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Velké dějiny zemí Koruny české.…
Loading...

Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada. Zločinnost a bezpráví (edition 2011)

by Jindřich Francek

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
1321,514,599 (5)None
Kniha svým rozsahem i čtenářským určením se snaží podat celkový vývoj jednoho oboru - architektury. Kniha svým rozsahem i čtenářským určením navazuje na ediční řadu Velkých dějin zemí Koruny české, snaží se vÅ¡ak v jednom svazku podat celkový vývoj jednoho oboru - architektury.… (more)
Member:guano
Title:Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada. Zločinnost a bezpráví
Authors:Jindřich Francek
Info:Praha ; Litomyšl : Paseka, 2011
Collections:Your library
Rating:
Tags:history, Czech

Work Information

Velké dějiny zemí Koruny české. Tematická řada. Zločinnost a bezpráví by Karolina Adamová

Recently added byjakubstros, pan_pytlik, mbdd, zelendovi
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Kniha renomovaného historika Jindřicha Francka, která vychází v tematické řadě Velkých dějin zemí Koruny české, je dosud nejrozsáhlejší monografií věnovanou dějinám trestní spravedlnosti a kriminality ale i zneužívání trestního práva v kontextu historie českých zemí od nejstarších dob až do druhé poloviny 20. století, od středověkého souboru právních norem zvaného Zákon sudnyj ljudem až po politické procesy namířené proti československému disentu. Autor podává nejen historický přehled vývoje kriminality a trestního práva, ale představuje i stovky zajímavých osobností, které byly spravedlivě nebo zcela nespravedlivě souzeny či trestní spravedlnosti úspěšně unikaly. Nechybí kapitoly věnované čarodějnickým procesům, příběhy nejslavnějších lupičů, vražd, podvodů atd. Významnou součástí knihy jsou i kapitoly popisující, jakým způsobem zneužívaly trestní právo totalitní režimy 20. století. Mimořádně erudované a zároveň čtivě zpracované dílo je určeno jak odborníkům z oboru dějin trestní spravedlnosti tak i široké skupině čtenářů se zájmem o české dějiny.
  guano | Oct 6, 2014 |
Ústecký deník
9. června 2010, autor: Stanislav Vaněk
Ač navštívili velkou část Evropy, malíř, rodák z Ústí, Anton Rafael Mengs, činný na dvoře španělského krále, bohužel v knize chybí

Praha, Severní Čechy – Nový svazek tematické řady edice Velké dějiny zemí Koruny české (nakl. Paseka) přichází na knihkupecké pulty v období počínajícího léta. To pro většinu z nás znamená dobu dovolených spojenou s cestováním do blízkých i vzdálených zemí. Kniha se tedy nejen pro cestovatele může stát inspirací.
Michael Borovička se pokusil shrnout dějiny českého cestovatelství v širokém kontextu. Kniha je koncipována chronologicky. Snaží se představit čtenáři cestovatelské osobnosti, spjaté původem s českými zeměmi, ať byl jejich mateřský jazyk jakýkoli.
Cestu časem a prostorem zahájí čtenář v raném středověku, kdy se z hlubin pramenů vynoří Oldřich z Pordenone, první známý cestovatel s českými kořeny. V 1. části je nahlédnuto do společenství šlechty, duchovenstva, měšťanů i lidí spjatých s různými profesemi. Těch, kteří cestovali za obživou – lékařů, sklářů i řemeslníků.
Je zde pojednáno o cestách na všechna území, kterých tehdy bylo možno dosáhnout. Velký prostor mají diplomatické aktivity poselstev krále Jiřího z Poděbrad do zemí západní Evropy i misím habsburských panovníků do Orientu na dvory tureckého sultána a perského šáha.
Kapitoly věnované kavalírským cestám aristokratů v období předbělohorském, i v 17. století, působí díky množství dochovaných pramenů celistvým dojmem, proto překvapí několik nedůsledností: není zde zmíněn rukopis s názvem Die Niederlandische Reiss (Nizozemská cesta), jenž nechal napsat Petr Vok z Rožmberka na paměť své návštěvy pár evropských zemí.
Též není zmíněno putování Karla st. ze Žerotína, který studoval jako jeden z mála českých šlechticů ve Francii na univerzitě v Orleansu a účastnil se válečných operací na evropských bojištích. Rodištěm Humprechta Jana Černína z Chudenic byl Choustník na Táborsku a nikoli Choustnice. Škoda, že autor pominul cesty výtvarných umělců. Malíři Jan Kupecký a rodák z Ústí nad Labem Anton Rafael Mengs, činný na dvoře španělského krále, navštívili velkou část Evropy, rytec Václav Hollar dokonce sever Afriky.
Druhá část knihy popisuje cestovatelství ve znamení kříže. Zakládání misií na všech kontinentech organizované katolickými církevními řády jezuitů a františkánů. Je zde publikována i řada informací o protestantských misiích, zejména na území dnešních USA. Velmi zajímavá je stať o Karlu Slavíčkovi, který působil jako první misionář českého původu na dvoře čínského císaře.
Přesto, že tato část publikace patří k nejvíce zdařilým, chybí zde podrobnější informace o Jakubu Kresovi, profesorovi na univerzitě v Cádizu, jednom z nejvýznamnějších matematiků období baroka, autorovi moderních logaritmických tabulek.
Hrdiny 3. části knihy jsou cestovatelé, kteří svými cestami a objevy pomáhali utvářet moderní českou společnost. Defilují zde osobnosti Emilem Holubem, Enrique Stanko Vrázem či Aloisem Musilem počínaje a dobrodruhy typu Jana Welzla, Čeňka Paclta a generála perské armády Augusta Karla Kříže, konče. I zde je publikováno mnoho zajímavých poznatků, včetně sporů mezi některými cestovateli. Zajímavé jsou rovněž pasáže o námořních výpravách pod rakouskou vlajkou do polárních oblastí expedicemi, mezi jejími členy bylo značné procento těch, kteří pocházeli z Čech a Moravy. Bohužel tu není podrobněji popsána cesta Maxmiliána Habsburského do Mexika, jíž se účastnil dr. František Kaska, významný přírodovědec a etnograf, který sbírkami obohatil česká muzea a zanechal o cestě zajímavou literární pozůstalost.
Čtvrtá část knihy zavede čtenáře do počátku samostatného Československa, kdy začalo cestovatelství nabývat jiných rozměrů. Sloužilo též k propagaci nově vzniklého státu a jeho výrobků. Jsou tu popsány cesty Františka Alexandra Elstnera i cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund. Ladislav Mikeš Pařízek učinil poslední klasický objev 20. století. Stanul první u nových pramenů řeky Nigeru.
Závěr je věnován cestovatelům specifických kategorií, mj. mořeplavci Richardu Konkolskému a Rudolfovi Krautschneiderovi i novinářům Pavle Jazairiové a Jaromíru Štětinovi.
Co říci závěrem? Knižní trh obohatila výjimečná kniha. Autorovi se podařilo z hlubin zapomnění vyprostit řadu jmen.
Hodnotu knihy zvyšují kvalitní fotografie i mapové přílohy. Při její četbě si nelze neuvědomit, že naši cestovatelé zanechali stopu na všech kontinentech zeměkoule. ( )
  guano | Aug 27, 2010 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Kniha svým rozsahem i čtenářským určením se snaží podat celkový vývoj jednoho oboru - architektury. Kniha svým rozsahem i čtenářským určením navazuje na ediční řadu Velkých dějin zemí Koruny české, snaží se však v jednom svazku podat celkový vývoj jednoho oboru - architektury.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 203,189,916 books! | Top bar: Always visible