HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Underbara dagar framför oss by Henrik…
Loading...

Underbara dagar framför oss (2010)

by Henrik Berggren

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
782231,224 (4.47)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
En väldigt bra biografi över Olof Palme, som samtidigt är en väldigt fin exposé över Sverige och Sveriges samhälle under största delen av 1900-talet.
Det blir aldrig tråkigt, och det känns grundligt utfört. Språket flyter bra och känns lagom avancerat. ( )
  helices | Jul 8, 2011 |
I höstas var det uppståndelse om att Underbara dagar framför oss inte fick – inte ens blivit nominerad till – Augustpriset. En läsning senare är denna uppståndelse förståelig: det är helt enkelt en förbaskat bra och läsvänlig biografi, som trots sina 650 sidor aldrig får en att vilja att den kunde hoppa över något för att hasta vidare mot den där hemska februarikvällen.

Det är inte bara Olof Palme som biograferas, utan det ges ordentlig bakgrund till tidsanda och andra aktörer: ibland får man lust att lägga ner boken för att jaga rätt på något sidospår om existentialistiska författare eller den i efterhand vansinnigt liberala synen på sexualitet som grasserade runt 1970. Risken är måhända att en så stark framställning dårar läsaren, men va tusan: om inte annat är det god läsning.

Palme framställs i princip som en framtidstroende existentialist, vars syn på politik var att en stark stat skulle garantera maximal individuell frihet: om man vill en form av socialliberalism som betonar allas rätt till lika möjligheter, oavsett ursprung och grupptillhörighet; om man vill en variant på den amerikanska drömmen formad i ett land där staten inte ses som ett hot. På liknande sätt stod det till med utrikespolitiken: förutom en allmän motvilja mot »diktaturens kreatur« så var han en nationalist i den meningen att han menade att varje folk hade en rätt att forma sitt eget öde utan att utomstående skulle komma med krav: en rimlig ståndpunkt i en värld mellan två starka poler som ingendera sågs som det minsta altruistisk.

I stort är det också en positiv bild som formas: Palme framställs som en politiker med starka grundidéer men stor pragmatism vad gäller medlem. En stor taktisk förmåga, liksom en känsla för vad som låg i tiden, parad med nog med integritet att inte förråda vad han trodde på. Det är en imponerande bild av en imponerande politiker. ( )
  andejons | Jun 27, 2011 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Important events
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Les beaux jours sont devant nous.
Franskt ordspråk citerat av Olof Palme 1968

Tidens förvirring och bristen på pålitliga källor skapar problem för den historieker som strävar efter en klar och obruten linje i sin berättelse. Omgiven av bristfälliga fragment som alltid är för kortfattade, ofta obskyra och ibland motsägelsefulla tvingas han att sammanställa, jämföra och gissa. Och även om han aldrig borde blanda ihop sina gissningar med fakta kan det hända att en insikt om den mänskliga naturens starka passioner vid något enstaka tillfälle har fått ersätta bristen på historiskt material.
- Edward Gibbon
Dedication
First words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
I de flesta europeiska huvudstäder, även i mycket demokratiska och jämlika länder, finns oftast en stadsdel som inte bara är välbärgad och exklusiv, utan också utgör nationell symbol för klasspyramidens yttersta topp.
Quotations
Last words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4.47)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 7
4.5 4
5 6

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 136,322,847 books! | Top bar: Always visible