HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

О љубави by Антон…
Loading...

О љубави (edition 2007)

by Антон Павлович Чехов

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
213,812,052 (4)None
Member:bibliotekacacak
Title:О љубави
Authors:Антон Павлович Чехов
Info:Ниш : Зограф
Collections:Your library
Rating:****
Tags:антон павлович, чехов, о љубави

Work details

О љубави by Anton Çehov

Recently added bybibliotekacacak

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Досад је о љубави изречена само једна неоспорна истина, управо то да она „тајна велика јесте“, све остало што је о љубави написано и речено, не решава, већ само поставља питања која нису добијала одговоре. Оно објашњење које се, како изгледа, може применити на један случај, већ за десетину других не вреди, и најбоље је, по мени – објашњавати сваки случај засебно, без уопштавања – каже, у разговору вођеном уз пирошке, ракове и котлете, Аљохин, један од јунака Чеховљеве приповетке О љубави. Његове речи би могле стајати као мото истоименог избора из приповедачког опуса једног од највећих светских мајстора кратке форме, рођеног пре 150 година у Таганрогу на Азовском мору, који је за едицију Љубавне приче нишке издавачке куће Зограф, приредио проф. др Михајло Пантић.

Четрнаест прозних текстова, међу којима су и антологијске приповетке Шала, Дама с псетанцетом, Душица и друге, у преводу наших истакнутих преводилаца и познавалаца руске књижевности (Јована Максимовића, Петра Митропана, Миодрага Сибиновића, Миодрага М. Пешића, Миле Стојнић, Нане Богдановић, Виде Стевановић, Андреја Тарасјева) и самог приређивача, обећавају једно другачије, сасвим посебно, читалачко уживање чак и добрим познаваоцима и љубитељима књижевног дела Антона Павловича Чехова.

Издвојене из мотивски богатог и тематски разуђеног дела писца кога су одликовали несвакидашњи посматрачки дар и стваралачка интуиција, концизност у изразу настала као резултат принуђености да ствара по наруџбини, као и умеће да створи снажну и сугестивну атмосферу, и ове једноставне и дубоке приповетке посвећене неисцрпној књижевној теми, потврђују свевременост његовог стваралаштва. Осликавајући унутрашњи свет својих јунака и јунакиња (који су аристократе, куварице, ситни чиновници, неостварени уметници) у најинтимнијим тренуцима – када се заљубљују, када пате, жуде или одбијају љубав – Чехов их на свега неколико страница врхунским умећем води од заноса преко бола до потпуне емоционалне пустоши или обратно.

Ниједна од ових приповетки, ипак, не нуди коначни одговор на питања о љубави и у вези са љубављу које себи постављамо или пред собом и другима прећуткујемо, јер приповедна остварења Антона Павловича Чехова као да представљају кратке исписе из живота – добро одабране, хумористичне и у исти мах меланхоличне одломке из онога што се наставља у стварности, и траје овде и сада, пред нама и у нама. Поред свих осталих одлика врхунске уметничке прозе, то што, како је нагласио Јован Христић, јунаци овог писца настављају да живе и после завршетка дела, доприноси да се и овај тематски избор из Чеховљеве прозе може читати изнова, али и да се сваки пут, са новим искуством и осећањем, разумева другачије.

Оливера Недељковић ( )
  bibliotekacacak | Oct 29, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 137,314,557 books! | Top bar: Always visible