HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Индијска принцеза by…
Loading...

Индијска принцеза (edition 2009)

by Хавијер Моро (Author)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
115,666,678 (4)None
Member:bibliotekacacak
Title:Индијска принцеза
Authors:Хавијер Моро (Author)
Info:Београд : Алнари
Collections:Your library
Rating:****
Tags:хавијер моро, индијска принцеза, роман

Work details

Индијска принцеза by Хавијер Моро

Recently added bybibliotekacacak

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Анита Делгадо, млада Шпањолка из Малаге, удала се 1906. за осамнаест година старијег махараџу Џагадита Синга, владара једне од бројних индијских држава Капуртале.Играчица фламенка, њен узбудљив сусрет са Индијом и бајковит живот на двору махараџе, постали су протомодел фантастичне приче о „индијској принцези“, коју је 2005.године овековечио Хавијер Моро. Роман је доживео велики успех у Шпанији,а преведен је на више од 12 језика. Преплитању Истока и Запада који се тако разликују и истовремено тако привлаче попут мушкарца и жене, као да су два лица једног истог света, Хавијер Моро вратио се и 2008.године књигом „Црвени сари“која тка узбудљиву причу о Соњи Ганди и Нехруу.

Махараџа Џагадит Синг, већ ожењен и отац четири сина, заљубљује се у седамнаестогодишњу Аниту и предузима све да је опчини и „малу Шпањолку“ придобије за пету супругу. Иако космополита, широког образовања, говори енглески и француски језик и чест је гост краљевских дворова у Европи, махараџа се чврсто придржава и традиције своје земље, обичаја и строге поделе између слојева и каста. У своје краљевство је пренео многе европске културне вредности, али се није одрекао, религије, ни многоженства и бирања снаха својим синовима.

Анита Делгадо потиче из сиромашне породице и пре одласка у Индију по махараџиној вољи научила је многе манире високог друштва: француски и енглески језик, бонтон, да јаше, игра тенис. У Капуртали чекала су је два света, западњачки који јој је у родној Шпанији био недоступан, богатство и раскош о коме није могла ни да сања, али и бојкот махараџиних жена, строге поделе, благостање и беда, званично неприхватање Енглеза који су почетком 20.века управљали Индијом и подржавали лојалне, најчешће бахате, принчеве чије место и моћ је одређивао простор којим су владали.

Своју пету супругу махараџа није затворио у зенану (харем), већ је за њу изградио и опремио двор налик на Јелисејску палату, обасуо је златом и дијамантима и свуда је водио као редак и вредан експонат који је изазивао завист код других махараџа.Анита живи животом принцеза из „ Хиљаду и једне ноћи“: рађа сина, са махараџом путује по Европи и Америци, миљеница је источњачког света мушкараца. За време Првог светског рата владар Капуртале организује помоћ у људству које се бори на тлу Француске и даје велике прилоге савезницима, а Анита стиже на фронт, бодри и лечи, путује с краја на крај света.

Али, ту почиње прича о великој љубави и издаји: све усамљенија принцеза се заљубљује у пасторка и после скоро двадесет година мора да напусти Индију коју је заволела више од праве домовине. Умире 1962.године у Малаги са сликама махараџе који ју је учинио принцезом и до краја био џентламен, и Карановом, својом једином великом љубави.

Даница Оташевић ( )
  bibliotekacacak | Oct 29, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 137,315,213 books! | Top bar: Always visible