HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Huid en haar by Arnon Grunberg
Loading...

Huid en haar (edition 2010)

by Arnon Grunberg

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
2137126,685 (3.57)2
Een door de holocaust gefascineerde econoom begint op een Holocaustconferentie in Duitsland een relatie met de biografe van een kampcommandant..
Member:jente.algoed
Title:Huid en haar
Authors:Arnon Grunberg
Info:Amsterdam Nijgh en Van Ditmar 2010
Collections:Your library, gelezen in 2011
Rating:****
Tags:None

Work Information

Huid en haar by Arnon Grunberg

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 2 mentions

Dutch (6)  German (1)  All languages (7)
Showing 1-5 of 7 (next | show all)
Dikke boeken kun je ook digitaal lezen. Al heeft het aantal bladzijden soms meer te maken met het lettertype en -grootte dan met de daadwerkelijke bladzijden. Een schermpje is per definitie minder dan een bladzijde. Op boekensites maar op zoek naar het werkelijk aantal bladzijden dan. Ik wil toch graag bijhouden hoeveel ik lees.

Grunberg is ook iemand die graag dikke boeken schrijft. Maar hij doet dat met een hoger tempo dan bijvoorbeeld Irving, terwijl de researchfase van hem vaak intensiever is. Ook gevarieerder overigens. Dat maakt hem niet per definitie een betere schrijver, wel een veelzijdiger. Want als je naast dikke romans ook nog tijd hebt om columns, essays, korte verhalen en weet ik wat nog meer te schrijven, dan ben je in ieder geval een groot schrijver.

Maar de kwaliteit varieert ook meer dan bij Irving. Soms word ik compleet het boek in getrokken, dan weer kabbelt het en heb je halverwege nog steeds niet door waar het om draait. Huid en haar valt in die tweede categorie. Natuurlijk zijn de disfunctionele relaties, zoals wel vaker bij Grunberg, bepalend voor het verhaal. Maar een mengelmoes van langeafstand relaties, buitenechtelijke relaties, verboden relaties, homoseksuele buitenechtelijke relaties, aflopende relaties en kabbelende relaties maken niet automatisch een goed verhaal. Genoeg om het uit te lezen, maar niet prikkelend genoeg om een half jaar na lezing nog terug te vertellen. En bij een echt goed boek is dat meestal geen enkel probleem. Maar goed, ook deze heb ik uitgelezen, de ondergrens van Grunberg is hoog genoeg.

Citaat: “De mens is veranderlijk. Ik weet hoe mannen zijn. Ze houden er niet van als andere mannen halfnaakt door hun huis lopen. En ze lijken het aan te voelen. Dan zeggen ze, ik ga mijn vrouw verrassen met een bloemetje, maar in werkelijkheid willen ze alleen maar kijken of er niet een of andere man halfnaakt door het huis scharrelt.” (137/301) ( )
  privaterevolution | Mar 1, 2024 |
3,5 sterren. ( )
  tmrps | Jul 1, 2021 |
Roland ist Dozent an einer amerikanischen Universität. Sowohl seine
ehemalige Frau mit seinem Sohn als auch seine Freundin Violet wohnen in
Amsterdam. Violet hat eine Affäre mit einem Händler für Satelliten-
Telefone. Auch Roland beginnt eine Affäre.
  Cornelia16 | Apr 18, 2012 |
Het was weer een feest der beklemming. Wat kan deze man toch fantastisch een neerslachtige sfeer oproepen. En wat een humor: 'het destructieve karakter leeft niet vanuit het gevoel dat het leven levenswaard is, maar dat de zelfmoord niet loont'.. ( )
  Habe61 | Mar 19, 2011 |
Mozaiek-vertelling rondom een Nederlandse universitair docent economie en een Amerikaanse biografe van Höss. Begint erg sterk, maar het tweede deel boeide me niet meer zo erg. ( )
  JanHeemskerk | Mar 12, 2011 |
Showing 1-5 of 7 (next | show all)
Huid en haar volgt de neergang van Oberstein nauwgezet. Grunberg toont zich daarbij een genadeloze auteur. Met scherpe observaties en een uiterst economische woordkeuze schept hij een ijskoude werkelijkheid. Hij weeft rondom Oberstein een internationaal netwerk van relaties, samengestelde gezinnen en amoureuze dwarsverbanden. Overspel heet hier 'spreiding van risico'.
Die klinische blik op de wereld vraagt veel van de lezer. De bittere humor en schrijnende dialogen vormen een rijgdraad van menselijk onvermogen. Die draad begint na verloop te knellen.
Na afloop rest het gevoel iets te lang in een interessant, maar ook verkeerd gezelschap te hebben verkeerd.
added by sneuper | editHet Parool, Ronald Ockhuysen (Nov 11, 2010)
 
De hoofdpersoon in de nieuwe roman van Arnon Grunberg is een gerobotiseerde nuchterling, intens tevreden met zichzelf en met zijn tomeloze werklust. Zijn omgeving denkt daar heel anders over. 'Huid en haar' blijkt net als de bestseller 'Tirza' een vaardig geschreven zwarte zedenschets.Arnon Grunbergs nieuwe roman 'Huid en haar' begint als een satirische comedy of morals. Plaats van handeling is een congres over de Holocaust; in de hoofdrollen zien we de Amerikaanse historica Lea en de Nederlandse, deels in Amerika en deels in Leiden docerende econoom Roland Oberstein. Zij heeft wel zin in een galant avontuur, hij houdt de boot af. Omdat hij niet snel genoeg hapt, levert ze zich gewillig over aan een collega. Ze weet maar al te goed dat seks met haar wettige echtgenoot, de New Yorkse politicus Jason, er niet meer in zit. Spoedig zal haar blijken dat hij het liever met een jongeman doet. Ze moet de buitenkans dus te baat nemen.

Na terugkeer in de States zullen Lea en Roland, wiens Amsterdamse vriendin Violet inmiddels vreemd is gegaan, alsnog iets met elkaar krijgen. Maar dan zijn we al een goede honderd pagina's verder en vragen we ons af waarom Grunberg zijn intrige zo geleidelijk op gang brengt en zo breed uitspint. Antwoord zullen we pas krijgen als we zijn aangeland bij de finale van deze wrange klucht. Dan heeft de auteur ons indringend laten zien dat deze schijnbaar weldenkende mensen, die hun claims op elkaars tijd, aandacht en lichaam zo gladjes beargumenteerd voor het voetlicht brengen, au fond kille en zielloze figuren zijn. Dan pas weerkaatst de schrille noot van het begin: de zwaarte van de aan volkerenmoord gewijde congresagenda, afgewisseld met frivoliteiten en banale praatjes, klinkt opnieuw door in het slotakkoord: een studente die zich als lustobject aan Roland heeft opgedrongen en bij een verkapte poging tot zelfmoord haar nek gebroken heeft, laat zich op haar ziekenhuisbed nog maar eens door hem betrekken in sadomasochistische spelletjes.

De Holocaust in één adem genoemd met de erotische genoegens van academische toeristen: het is een absurdistische kunstgreep waarop Grunberg het patent heeft, getuige romans als 'Gstaad 95-98' en 'De Joodse messias'. Hij laat Lea met horten en stoten werken aan een biografie van Rudolf Höss, commandant van het vernietigingskamp Auschwitz, een project dat ze met Roland bespreekt als ging het om een gedeelde hobby.

Dat de ethische implicaties van het onderwerp niet al te diep tot haar doordringen blijkt wanneer ze haar demente grootvader naar het zogenaamd euthanasievriendelijke Nederland transporteert, in de hoop soepel van hem af te komen. De man komt onderdak bij Rolands oude moeder en blijkt aan het slot van de roman nog altijd in leven.

Qua compositie is deze zwarte zedenkomedie geënt op een procedé waar menige televisiesoap op drijft: elk hoofdstuk vormt een sequentie die inzoomt op twee of drie personages. In elk volgend hoofdstuk wordt gewisseld van plaats en personages. Die opbouw stelt Grunberg in staat om de technische middelen uit te buiten waarin hij, begonnen als toneelauteur, het sterkst is: de dialoog en de enscenering. Je hoort en ziet het allemaal alsof je in het theater of de bioscoop zit, en het zou je helemaal niet verbazen als 'Huid en haar' net als 'Tirza' de opstap bood naar een toekomstig drama- of filmscript.

Uiteindelijk is het Roland die in al deze scènes het scherpst profiel krijgt. Hij is na verwant aan Jörgen Hofmeester, de antiheld uit 'Tirza', met dit verschil dat hij nog lang niet lijdt aan gefnuikte ambities en gefrustreerd vaderschap. Integendeel, hij leeft uitsluitend voor zijn werk en geniet van de erkenning die hij ervoor krijgt. Zijn enige zoon heeft hij achtergelaten bij zijn ex, en als hij naar hem moet omkijken doet hij dat tegen heug en meug. Hij prijst zich gelukkig dat hij niets wil wat hij niet krijgen kan, en krijgt wat hij wel wil. De ambitie iets te willen zijn dat niet binnen zijn bereik ligt ziet hij als een bron van te vermijden leed. Van een woord als 'intermenselijkheid' krijgt hij koude rillingen, want daarachter kan volgens hem niets anders schuilgaan dan algehele achterlijkheid. En andermans verdriet mijdt hij als de pest.

Deze gerobotiseerde nuchterling mag dan heel tevreden zijn met zichzelf, zijn omgeving beschouwt hem als een nauwelijks te hanteren ijskonijn (zijn moeder spreekt zelfs van 'onmens'), een man die wel heel vriendelijk doet maar het niet echt is, die mensen waardeert zodra ze ophoepelen en hem de gelegenheid geven om zich aan zijn werkverslaving over te geven.

Wie Grunberg een beetje volgt (wat gelet op zijn blogs en krantenberichten niet al te moeilijk is), ziet op afstand dat hij aan de hand van Roland en diens karikaturaal aangezet portret zichzelf genadeloos de maat neemt. Net als hijzelf woont Roland ver van vrienden en familieleden in de Verenigde Staten, en is hij een onstuitbare workaholic. Net als Grunberg citeert Roland Auschwitzoverlevende Tadeusz Borowski, die geleerd had dat het opgeven van de hoop een eind zou maken aan de collaboratie van het slachtoffer met zijn beul. Of Grunberg samen met Roland eindigt met het plengen van tranen is een vraag die we maar moeten laten aan zijn interviewers en biografen.

added by s.fransen8 | editTrouw, Jaap goedegebuure (Oct 30, 2010)
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Een door de holocaust gefascineerde econoom begint op een Holocaustconferentie in Duitsland een relatie met de biografe van een kampcommandant..

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.57)
0.5
1 1
1.5
2 3
2.5 2
3 11
3.5 16
4 17
4.5 4
5 4

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,404,175 books! | Top bar: Always visible