HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

IJsland by Ronald Giphart
Loading...

IJsland (original 2010; edition 2010)

by Ronald Giphart

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
632416,416 (3.22)None
De hilarisch komische gebroeders Ludo en Egon van den Berg worden op hun tocht langs de Nederlandse theaters, cafés en skyboxen, vergezeld door hun aangever en tekstschrijver Giph, de hoofdpersoon uit onder andere 'Ik omhels je met duizend armen'. Na hun zesde succesvolle tournee worden de mannen, die behoorlijk op elkaar zijn uitgekeken, door hun impressario Junior meegenomen naar het ijskoude IJsland, om daar de basis te leggen voor de (al uitverkochte) nieuwe show. Het plan is gletsjers te bezoeken, met sneeuwscooters rond te racen en het nachtleven van Reykjavik grondig te leren kennen. Op IJsland moet de eenheid worden hersteld, het vuur aangewakkerd, de passie hervonden. Dit is zeker bij Giph hard nodig. Na de heftige verliefdheid op een Friese jonge vrouw en de zeer moeizame geboorte van een zoon genaamd Bent, stelt hij zich eindelijk de wezenlijke vraag: waarom zou je het publiek aan het lachen proberen te maken, als het lachen je zelf is vergaan.… (more)
Member:janrkul
Title:IJsland
Authors:Ronald Giphart
Info:Amsterdam Podium 2010
Collections:Your library
Rating:
Tags:None

Work Information

IJsland by Ronald Giphart (2010)

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Als begin twintiger vond ik Giphart maar niks. Maar twee jaar geleden las ik nog eens zijn debuut en zijn tweede roman en zag er opeens de lol wel van in. Dus bij het tegen het lijf lopen op de Deventer boekenmarkt van dit boek IJsland kon ik het daar niet laten liggen.

In het begin was ik bang dat het wel erg veel op de sfeer van de eerste twee boeken zou gaan lijken namelijk veel seks en drank. Ik merkte dat ik daar niet bijzonder in geïnteresseerd was om nog meer over te lezen. Maar gaandeweg gaat dit boek over meer. Giph, de hoofdpersoon is volwassen aan het worden. Een soort becoming of age zoals dat wel genoemd wordt bij jeugdigen die jongvolwassen worden. Maar dit gaat over dan nog een levensfase verder namelijk die waarin de hang naar ouderschap een onontkoombare rol gaat spelen.

De gebeurtenissen worden met sprongen terug in de tijd verteld. Beetje bij beetje wordt het duidelijk wat er aan de reis naar IJsland voorafgegaan is. Waarbij als laatste het verleden en heden met een enorme klap bij elkaar komen.

Zo hangerig en wat lamlendig als de sfeer in het begin van het verhaal is, zo diep verdrietig is het op het einde en daar tussenin is een hele kermis aan emoties langsgekomen. Mijn interesse werd gewekt op het moment dat de hoofdpersoon beschrijft dat wat hij op dat moment meemaakte, iets was waar hij geen grappen over kon maken. Het was zo heftig dat er niets meer was dan dat. Daarmee greep het verhaal mij bij mijn kladden. Ik was al zuip- en seksfeesten uitgegaan en daar was opeens dit. Wham. DIt is nog eens een voorbeeld waarbij verwachtingen juist wel heel goed werken omdat ze zo schitterend onderuit gehaald worden.

En hoe meer dit boek bezinkt, hoe meer ik het ga waarderen. ( )
  Niekchen | Jul 20, 2016 |
Dit is weer een echte Giphart, twee sterke verhaallijnen die door elkaar heen lopen en regelmatig bij elkaar komen. En voor beide een sterk einde. En dat alles op een luchte toon geschreven. Je vraagt je alleen af wat echt is en waar Giphart het thema op een vrije manier verwerkt. Wie zijn die cabaretiers die elkaar niet meer kunnen luchten of zien. Je krijgt wel een vermoeden maar geen zekerheid. Is dat verhaal overigens ook al niet door Martin Bril verteld? ( )
  Pieter_Goldhoorn | Jun 26, 2011 |
Showing 2 of 2
Dit is het geslaagdste deel van IJsland. De prikkelbare, zelfs hatelijke stemming van Giph overtuigt, vooral omdat je er na alle voorgaande stilistische opsmuk zo door overvallen wordt. Heel even rijst het vermoeden dat het niet alleen het personage Giph is dat hier tot inkeer komt, maar dat je ook getuige bent van een schrijver die z’n clownspak aan de wilgen hangt. Op dat punt begin je hem aan te moedigen. Zet dóór, duw die Ludo en Egon toch de gracht in!

Maar het lijkt wel alsof Giphart geschrokken is van wat hij zag ontstaan. Wanneer Giph en z’n vrienden in het land uit de titel zijn aanbeland, boet IJsland aan kracht in en neemt het opnieuw het anekdotische karakter van het eerste deel aan.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Voor Lasse, de Drakendoder
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Voordat hun vriendschap explodeerde, schreef de dichter Albert Verwey honderdtwintig jaar geleden voor zijn collega Willen Klos de sonnettencyclus Van de Liefde die vriendschap heet:

Want álles is mysterie, o mijn vrind
En daaruit staat geen mens bewuster op
Dan 't kind dat na zijn sluimer niets meer schort.
Quotations
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

De hilarisch komische gebroeders Ludo en Egon van den Berg worden op hun tocht langs de Nederlandse theaters, cafés en skyboxen, vergezeld door hun aangever en tekstschrijver Giph, de hoofdpersoon uit onder andere 'Ik omhels je met duizend armen'. Na hun zesde succesvolle tournee worden de mannen, die behoorlijk op elkaar zijn uitgekeken, door hun impressario Junior meegenomen naar het ijskoude IJsland, om daar de basis te leggen voor de (al uitverkochte) nieuwe show. Het plan is gletsjers te bezoeken, met sneeuwscooters rond te racen en het nachtleven van Reykjavik grondig te leren kennen. Op IJsland moet de eenheid worden hersteld, het vuur aangewakkerd, de passie hervonden. Dit is zeker bij Giph hard nodig. Na de heftige verliefdheid op een Friese jonge vrouw en de zeer moeizame geboorte van een zoon genaamd Bent, stelt hij zich eindelijk de wezenlijke vraag: waarom zou je het publiek aan het lachen proberen te maken, als het lachen je zelf is vergaan.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.22)
0.5
1 1
1.5
2 2
2.5
3 7
3.5 2
4 4
4.5 2
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,447,292 books! | Top bar: Always visible