HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De held roman by Jessica Durlacher
Loading...

De held roman (edition 2010)

by Jessica Durlacher

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
465251,994 (3.82)None
Member:deklerk
Title:De held roman
Authors:Jessica Durlacher
Info:Amsterdam De Bezige Bij 2010
Collections:Your library
Rating:****
Tags:Literatuur, Nederlandse lit., eBook

Work details

De held : roman by Jessica Durlacher

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 5 of 5
Spannend. ( )
  Cromboek | Oct 18, 2015 |
Om het boek alleen maar te beschouwen als een literaire thriller, is een veel te karig uitgangspunt. Alle ingrediënten voor zo’n interpretatie zijn overigens wel aanwezig: de hoofdpersoon Sara wordt op een brute wijze aangerand en vervolgens wordt zij en haar gezin midden in de nacht slachtoffer van een uiterst gewelddadige roofoverval.
De horizon waaronder het verhaal zich afspeelt is echter breder doordat ook het levensverhaal van de hoofdpersoon een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van het verhaal. Als kind van ouders die de verschrikkingen van de holocaust hebben overleefd, leeft Sara voortdurend in een proces van een zekere onthechting die het gevolg is van de sterke zorg die haar vader voor zijn gezin had. Na zijn overlijden worden alle latere gebeurtenissen gekoppeld aan zijn afwezigheid en de stolp van zorgzaamheid. Wanneer haar -in Amerika studerende- zoon besluit om zich bij het Amerikaanse leger te melden om tegen ’het kwaad’ te gaan strijden is haar weerstandsvermogen vrijwel verdwenen. Tegenover haar door de overval ernstig getraumatiseerde dochter staat zij met lege handen.
Wraak zou haar enige wapen nog kunnen zijn, ware het niet dat de herinneringen aan haar vader en zijn sporadisch vertelde herinneringen, deze valkuil gesloten kunnen houden.

Zo herinnert zij zich het moment waarop haar vader plotseling tegen haar zei:
'Wat ik je nu ga vertellen, is echt gebeurd. Ik was in het kamp, en ik had zo'n honger, ik was aan het afglijden. Ik voelde niets meer, wist niet meer wie ik was, en toen heb ik het gedaan: ik heb brood gestolen van kameraden die aan het sterven waren. Ik was bijna een muzelman. Zonder wroeging, helemaal zonder gevoel. Dat brood kon hen niet meer redden, dat weet ik ook wel. Ik heb me er jarenlang slecht over gevoeld dat ik dat heb gedaan. Maar de ironie is dat ik juist door het eten van dat brood mijn schaamte terugkreeg, mijn geweten. Saar, in tegenstelling tot wat veel mensen denken verheft leed niet. Integendeel. Verheffing is slechts weinigen gegund - voor een beetje verheffing zijn tijd, aandacht, voedsel en rust onmisbaar, al is het maar een beetje. Leed corrumpeert.'

En ja, het boek is spannend; verhaallijnen worden op een indrukwekkend fraaie wijze bij elkaar gebracht maar het perspectief wordt bepaald door die anekdote.
Het boek is ‘filmisch’ geschreven, lezend monteer je de beelden en ontstaat er een knap gecomponeerde roman met een bijzondere zeggingskracht.

Chapeau !! ( )
  deklerk | Nov 4, 2012 |
De voorkant van dit boek is er volgens mij een (in mijn leeservaring de enige) waar volkomen gerechtvaardigd de term 'Literaire Thriller' op vermeld mag staan. ( )
  PGCM | Jul 21, 2012 |
Familieroman met thriller effecten ( )
  bottemajanny | Jan 24, 2011 |
De hoofdpersoon van De Held, Sara Silverstein, heeft veel gemeen met Jessica. Ze schrijft, heeft een gezin dat belangrijk voor haar is, en een familie met akelige oorlogservaringen. Ze loopt hard en wordt op een van haar runs aangevallen en verkracht.

Dan wil haar zoon gaan vechten in het Amerikaanse leger. Een tijdje later dringt afschuwelijk geweld haar huis binnen.

Door deze diep schokkende ervaringen, die nog eens bovenop haar confrontaties met die oorlog gestapeld worden, komt ze voor een cruciaal dilemma te staan: gedwee buigen of meedogenloos terugslaan? ( )
  philomene49 | Jan 1, 2011 |
Showing 5 of 5
De nieuwe roman van Jessica Durlacher is een oorlogsboek, familiesaga en thriller ineen. Het boek is op zijn best wanneer er weinig in wordt geredeneerd.
Het criminele, avontuurlijke deel van de roman is het meest aan mij besteed. Korte, sobere, directe, laconieke zinnen. Geen tijd voor geredeneer. Veel minder geslaagd zijn de meer beschouwelijke passages in de roman.
Vergiffenis of vergelding, dat is hier de kwestie. Moraalridder of muzelman. Jessica Durlacher kiest in De held voor vergelding. Maar wel voor vergelding die zonder consequenties blijft. De perfecte moord, zou je ook kunnen zeggen.
added by sneuper | editNRC Handelsblad, Janet Luis (Oct 30, 2010)
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Als ik aan ons denk, ook nu nog, zie ik steeds dezelfde avond voor me.
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.82)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 5
3.5 1
4 10
4.5 2
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 116,226,635 books! | Top bar: Always visible