HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

No title (2009)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
5None2,966,899 (4.5)None
Member:
Title:
Authors:
Info:
Collections:
Rating:
Tags:None

Work Information

Kiek by Mariken Jongman (2009)

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

No reviews
Uiteindelijk gaat Kiek ook daadwerkelijk op zoek naar haar echte vader. Haar moeders verhaal vertoont immers verdachte hiaten: hoe kun je de naam van de vader van je kind nou vergeten? De toon wordt scherper; Kiek ontpopt zich tot een doortrapte detective, die gevaarlijk in de familiegeschiedenis begint te wroeten en niets voor zoete koek slikt.

Aanvankelijk heeft Jongman de regie stevig in handen. Het eerste stuk, waarin Kiek vanuit het politiebureau terugblikt, is ijzersterk gecomponeerd. Jammer dat ze die constructie snel loslaat. Hoewel ze daarna meer de diepte ingaat en verschillende ouder-kindrelaties knap in beeld brengt, mist het verhaal die stuwende structuur en zakt het middenstuk zelfs wat in. Al mag het de volgende keer dus allemaal iets compacter, duidelijk is wel dat Jongman een heel eigen stem heeft, die veel jongeren zal aanspreken.
added by PGCM | editTrouw, Bas Maliepaard (Jan 9, 2010)
 
Dit losjes vervlechten van heden en verleden, lollig en serieus, warm en wrang, ruig en pubermeisjesachtig, houdt Jongman bijna tot het eind toe vol. Het is daardoor alsof de tijd voort raast en stilstaat tegelijkertijd. Meteen in het begin groeit die leesbel die bij geslaagde jeugdboeken hoort, waar je in opgesloten raakt en niet meer uit wilt.

Kiek durft die kant te onderkennen, maar er is iets wat ze belangrijker vindt: haar vader. Jongman toont ook hier lef, ze zadelt de lezers niet op met een vaag open einde, maar gaat genadeloos door tot het even banale als bitterzoete eind. Daar constateert Kiek, mooi vroegwijs, dat de meeste mensen in het leven alleen de voorstelling te zien krijgen, terwijl het belangrijkste in de coulissen gebeurt.

Dat kunnen alleen goede boeken: echte mensen dichterbij brengen, ook mensen die niet aardig lijken of hardnekkig vasthouden aan onbegrijpelijk gedrag. Het heeft even geduurd tot de opvolger van het veelbelovende debuut Rits (2005) er was, maar het was het wachten waard. Kiek is met stip een van de fijnste jeugdromans van het afgelopen jaar.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Ik ben verwerkt in een genadewip.
Quotations
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
"Hij kwam langs een een tent, waar een gebedsgenezingsdienst was, en toen heeft hij zich bekeerd."
"Hoe doe je dat dan? "
"Overgave. Je kunt alles overgeven, aan de Here Jezus."
"O." Ik moest opeens aan mijn eigen overgeven denken, in de wc, toen ik dronken was. Dat was natuurlijk iets anders, maar toch moest ik eraan denken. Dat tegen iemand aanleunen daarna, dat was fijn, Misschien bedoelde ze zoiets.

Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Genres

No genres

Rating

Average: (4.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5 1
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,380,600 books! | Top bar: Always visible