HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Profeterne i Evighedsfjorden : roman by Kim…
Loading...

Profeterne i Evighedsfjorden : roman (original 2012; edition 2012)

by Kim Leine

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
62None209,424 (3.91)1
Member:Henrik_Madsen
Title:Profeterne i Evighedsfjorden : roman
Authors:Kim Leine
Info:[Kbh.] : Gyldendal, 2012.
Collections:Your library, Skønlitteratur
Rating:****
Tags:roman, 2010'erne, Danmark, om Grønland, kolonialisme, kristendom

Work details

Profeterne i Evighedsfjorden : roman by Kim Leine (2012)

None.

Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Danish (2)  Dutch (1)  Spanish (1)  Italian (1)  All languages (5)
Showing 5 of 5
Giudizio incompleto, lettura interrotta. Nell'attendersi uno Strindberg ("Gli abitanti di Hemso"), ci si imbatte in un Follett. Attribuite le dovute quote di rispetto ad entrambi gli autori, resta la delusione della scoperta inattesa. Libro non indegno a giudicare dalle prime decine di pagine, ma la storia, che sarebbe anche intrigante, viene sfiancata dalla prevedibilità e dalla piattezza della composizione. Diamo la colpa alla traduzione? Il lettore, allettato dalle premesse critiche favorevoli, si sconforta e si debilita fino all'esaurimento. Connubio titolo-copertina notevole (cioè che non si può non notare). ( )
  Tiziano_Tani | Oct 20, 2013 |
PRIMAVERA
  txelogalarreta | Apr 17, 2013 |
Een majestueus epos, dat de lezer meeneemt op een grotesk avontuur in de gure en bevroren wereld van het Hoge Noorden. Het hoofdpersonage is een Noors- Deense dominee die op het einde van de negentiende eeuw zendeling in Groenland wordt. Hij komt er in contact met een religieuze sekte die op een plaats waar menselijke bewoning nauwelijks mogelijk lijkt, religie in zijn puurheid tracht te beleven. In een beeldrijke taal met veel zin voor details schildert de schrijver de ellendige levensomstandigheden in deze uithoek van de wereld.
' De profeten in de eeuwigheidsfjord' is echter veel meer is dan een knap geschreven historische avonturenroman.Centraal staat de spirituele' katharsis' van het hoofdpersonage, in het voorlaatste hoofdstuk gesymboliseerd door een allesvernietigende brand die Kopenhagen in de as legt. Het nooit vervulde verlangen naar zuiverheid en eeuwige sneeuw is dan ook het eigenlijke thema van dit bijzondere boek. ( )
1 vote judikasp | Dec 24, 2012 |
Profeterne fra Evighedsfjorden er en typisk Leine-bog: Der er forbindelsen til Grønland, hvor han selv har arbejdet. Der er den detaljemættede gengivelse af fortiden, der også prægede Valdemarsdag. Der er et stærk fokus på menneskets krop inkl. alle dens udsondringer, lugte og drifter. Men der er også meget mere, for bogen er også et livtag med den danske kolonihistorie og den udbredte antagelse om, at det danske styre var en venligt og godgørende imperium.

Vi møder Morten Pedersen Falck i midten af 1780’erne, hvor han rejser fra Norge til København for at læse teologi. Han er mere optaget af medicinens mysterier og storbyens fristelser, men faderens vilje er stærk, så det bliver alligevel ved teologien. Samtidig buldrer hormonerne, og han har både øjne til byens prostitutionsmiljø og den pæne frøken Schultz fra den familie han bor til leje hos.

På trods af sjoflede studier lykkes det Falck at imponere Poul Egede med sin dimittendprædiken, og da han får tilbudt posten som missionær på Sukkertoppen siger han ja. Det viser sig efter alt at dømme at være en fejl fra den gamle grønlandskender, men måske har mulighederne ikke været så store.

I Grønland går det trægt med missionen. Afstandene er store, og grønlænderne er mere optagede af Habakuk og Maria Magdalene, der har slået sig op som forkyndere langt inde fjorden. Deres kristendom er i bund grund oprørsk, for den ligger vægt på frihedsbudskabet og på at Grønland først og fremmest er grønlændernes. Det hjælper selvfølgelig ikke noget: Kolonimagten har de nødvendige magtmidler til rådighed, og danskerne har ikke større kvaler ved at bruge dem end andre kolonimagter.

Morten har ikke meget til overs for de fordrukne danske kolonister, men han fascineres af grønlænderne og især af Enken, en uafhængig kvinde, som han forelsker sig i, men som han ikke kan leve rigtigt sammen med.

Identitetskonflikten er også tydelig for de mange blandinger som ikke mindst missionær Oxbøl har avlet med en hel generation af unge grønlændere. Det gælder også den grønlandske kateket Bertel Jensen, der er dybt splittet. Han ønsker både, at sønnen skal blive den første rigtige grønlandske præst og at fastholde ham i en traditionel fangeridentitet.

Profeterne i Evighedsfjorden er en mørk fortælling om kropsligt og åndeligt forfald i en barsk verden, der ubønhørligt slider de svageste op. Efter fem år må Morten give op og vende tilbage til København for at stå til regnskab for sit virke. Romanen følger på den måde dannelsesromanens klassiske hjem-ude-hjem skabelon, men som i En landsbydegns Dagbog er den første hjemkomst kun foreløbig. Det er kun i døden, at Morten vender helt hjem.

Romanen er en interessant indføring i en verden, der for længst er forsvundet. Skildringerne fra den uhygiejniske sump, der var København inden for voldene, af det barske liv i verdens yderste udkant og ikke mindst af Københavns brand i 1795 er fænomenale. Det kan næsten blive FOR beskidt og grotesk – der er bl.a. en abort, som man ikke glemmer lige med det første - men det er i hvert fald ikke et glansbillede, der tegnes af fortiden.

Bogen er velskrevet og underholdende, men jeg tror alligevel ikke helt på personerne. Kompositionen er også lidt svær at få hold på, fordi den springer i tid uden at det rigtig giver noget til plottet. Det skal dog ikke rokke ved, at denne roman er den litterært mest helstøbte fra Kim Leines hånd. Han har for længst etableret sig som en af de mest vedkommende og spændende stemmer i dansk litteratur. ( )
1 vote Henrik_Madsen | Dec 16, 2012 |
Showing 5 of 5
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
People/Characters
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Opgedragen aan het Zelfbestuur van Groenland (1979-2009) en zijn pioniers.
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 pay

Popular covers

Rating

Average: (3.91)
0.5
1 1
1.5
2 1
2.5
3 1
3.5 1
4 7
4.5 2
5 4

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

Help/FAQs | About | Privacy/Terms | Blog | Contact | LibraryThing.com | APIs | WikiThing | Common Knowledge | Legacy Libraries | Early Reviewers | 89,488,997 books! | Top bar: Always visible