HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Кухиња боје шафрана by…
Loading...

Кухиња боје шафрана (edition 2008)

by Јасмин Краудер

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
115,666,678 (4)None
Member:bibliotekacacak
Title:Кухиња боје шафрана
Authors:Јасмин Краудер
Info:Београд : Evro-Giunti
Collections:Your library
Rating:****
Tags:јасмин краудер, кухиња боје шафрана, роман

Work details

Кухиња боје шафрана by Јасмин Краудер

Recently added bybibliotekacacak

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

По правилу, живот подлеже писаним и неписаним правилима. Готово се несвесно, али крајње савесно придржавамо и тих неписаних правила, баш као да су најстрожије прописана. Током живота се, такође, навикнемо да на многа „зашто“ објашњење буде једноставно „зато“ и то прихватамо као правило. „Зато“ би требало да означи тачку, крај свим осталим могућим и немогућим питањима, недоумицама и сумњама и да буде једноставно тако, јер је тако.

Чини се да се у најстрожија неписана правила убрајају она која у ранијим временима нису мимоишла готово ни један простор, када је глава породице одлучивала о даљој судбини своје деце и њиховог брака.

Још и данас постоје средине у којима се ово правило, неко ће рећи обичај или (ружна) навика одржало, односно никад није ни доводило у питање.

Овом темом бави се Јасмин Краудер у свом роману „Кухиња боје шафрана“. Њена јунакиња, Марјам, је по схватањима изнад своје средине и закона који у њој владају. Зато је цео њен живот био само последица онога што је у свету чекало и то због греха, који није ни починила, само зато што другачије мисли. Марјам одлази у Лондон, заснива своју породицу и живела би сасвим срећно да је у туђем свету не прогони чежња, сећање на родно место и младост када је без кривице осуђена и прогнана на вечну патњу. Тек након очеве смрти, након много година, „гоњена грижом савести, Марјам напушта удобност свог (новог) дома … да би се вратила у … забачено иранско село у коме је све почело. Тамо ће се суочити са својом прошлошћу и сећањима на живот који је морала да напусти кад … је била веома млада, тврдоглава и лепа.“

Већина ће се сложити са констатацијом да је конзервативно схватње лоше и назадно, али шта се дешава са савременим. Да ли је савремено отишло предалеко у свом осавремењавању,тј. у сасвим другу крајност. Данас не постоје табу-теме. Све је отворено, обзнањено и већ виђено. Све је познато, чак презасићено. Оном времену се још, можда, и може опростити јер се грешило у име части, морала и због очувања породице, а данас је све више независних и самосталних, или како за себе кажу „напредних“, јер је породица постала „демоде“.

Нађимо у свему равнотежу. Не претерујмо ни у грешкама ни у сновима.

Наташа Поповић ( )
  bibliotekacacak | Dec 28, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 137,316,229 books! | Top bar: Always visible