HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Zomerhuis met zwembad by Herman Koch
Loading...

Zomerhuis met zwembad (original 2011; edition 2011)

by Herman Koch

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
895959,862 (3.45)52
Member:mietclaes
Title:Zomerhuis met zwembad
Authors:Herman Koch
Info:Amsterdam Anthos cop. 2011
Collections:Your library, Read but unowned
Rating:****
Tags:None

Work details

Summer House with Swimming Pool by Herman Koch (2011)

Recently added byJuliasb, private library, Demiurgo94, Robert3167, madame.occy, Baukis, kitchenwitch04, KimSalyers
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 52 mentions

English (75)  Dutch (18)  Spanish (2)  Italian (1)  French (1)  Norwegian (1)  All (98)
Showing 1-5 of 75 (next | show all)
Naslovnica: https://www.vbz.hr/knjiga/koch-herman-ljetnikovac

Liječnik opće medicine Marc Schlosser liječi glumca Ralpha Meiera, koji umre. Ralph se interesira za Caroline, Marcovu suprugu. Marc joj govori da ju Ralph gleda "prljavo". Jednoga ljeta Ralph unajmi ljetnikovac s bazenom i pozove ovo dvoje, aludirajući da bi se možda Ralphovim kćerima, Lisi (9 god.) i Juliji (13 god.), sviđali njihovi sinovi, no čini se da zapravo to čini zbog sebe i Caroline. Kasnije Caroline i sama primijeti te poglede i odluči da ne prihvate poziv u posjet Meierovima i njihovoj kući s bazenom. Istodobno, i sami maštaju o kupnji kuće s bazenom, ali odustaju jer bi ju posjećivali samo za godišnjeg odmora. U međuvremenu Marc zavodi Ralphovu suprugu. I namješta sve da ipak dođu u njihov ljetnikovac s bazenom. Ralphova supruga Judith okrivljuje Marca za Ralphovu smrt. Na 120. str. prvi se put pojavljuje element krimića/trilera, kad Ralph prstom zaprijeti Marcovoj 13-godišnjoj kćeri Juliji, a ona se uhvati za donji dio kupaćega i poviče "ne, ne!". Marc dolazi na ideju da je Ralph očito nešto već pokušao. Skinuti joj kupaći ili slično. Nekakav patološki element vezan uz Ralpha. Caroline, Marcova žena, to vidi i želi da odu iz njihova ljetnikovca.
Tek na 187. stranici nestane 13-godišnja Marcova kći Julia. Alex, Ralphovc i Judithin sin javi da je nestala, ali sumnjiv je. Marc nađe Juliju n aplaži. Silovana je. Ničega se ne sjeća. Prethodno je toga dana zatekla svoga oca s Caroline i Marc misli da amnezija počinje već od tog događaja. Marc je na prijevaru izvukao priznanje da je Ralph Juliji svukao donji dio kupaćega. Rekao je da Julija više nije djevojčica, da flertuje i zavodi okolo svojim hodom i postupcima. I da je tu večer ostavila njegova sina, "nakon što ga je zavlačila". Nakon nekog vremena Ralph je došao k njemu u ordinaciju zbog kvrge u predjelu spolovila. Bio je to rak i Marc ga je unio u ostatak Ralphova krvotoka, kako bi se osvetio za silovanje kćeri, za koje je vjerovao da ga je Ralph počinio. Pretvarao se da uzima uzorak iz kvrge za analizu, a zapravo je unio te stanice u krvotok. Nakon 2 mjeseca zvali su Ralph i žena za rezultate analize (uzorak je Marc bacio u smeće), a amarc je rekao kako su iz bolnice rekli da je sve ok. Marc se ponudio da on ukloni Marcu to "masno tkivo". Julia nikada nije upitala za Alexa. Marc je nastavio aferu s Ralphovom ženom, R. je bio na umoru. Nakon nekoliko mjeseci Marc slučajno otkrije u razgovoru s Lisom da ih je režiser Stanley slikao polugole (možda i gole) i obećao im da će tako postati manekenke. Na slikama na njegovoj web stranici naišao je i na sliku nisoga muškarca koji je u ljetnmikovcu i grli njihove kćeri. Iz razgovora s Lisom saznaje da je to vodoinstalater. Izgleda da je on to učinio. Ralph na samrtnoj postelji olakšava dušu i govori Marcu da je Julija dogovorila sastanak s vodoinstalaterom. On je silovatelj. Zaprijetio se Alexu, ako bi Alex ikome išta rekao, a Julija se bojala okrivljivanja roditelja pa je na plaži glumila nesvjesticu i glumi amneziju. Autopsija je pokazala istinu - da je Marc uzeo preveliku količinu tkiva "za uzorak" i da je to ubilo Ralpha. Upućen je na Etičko povjerenstvo. Ondje je kao konzultatnt bio nejgov bivši profrsor kojie je pretpostavio da je to učinio jer je Ralph seksualno zlostavljao njegovu kćer, pa će mu pomoći da se izvuče na privremenu neuračunljivost.- Judith je od liječnika doznala istinu o "uzimanju uzorka" i o tabletama koje je propisao Ralphu, a koje potiskuju simptome raka. Stanley je rekonstruirao da je Marc kriv za Ralphovu smrt i, iako je Marc prešao na drugu temu, ovaj je sve shvatio i neodgovaranje mu je bilo potvrda sumnji. Odselili su se u Ameriku, gdje će se njegove kćeri preko Stanleya baviti manekenstvom. Gledali su sve Stanleyeve fotke s njim i ispostavilo se da se Julija možda ipak ne sjeća vodoinstalatera jer uopće nikako nije reagirala na slike s njim. ( )
  rosenrot | Sep 21, 2016 |
Book opens smoothly, then by Page 3, I realize that the words are totally not what I'm expecting to read.

Plot continues scary, funny, and inviting.

Coverage of the "Play" is astonishing and gives hope that all will sustain until the
conclusion for this cynical reclusive thinker.

Unfortunately, the book dissolves into an endless litany of amnesia mini-episodes,
with a mostly predictable resolution.

Creative Cover! ( )
  m.belljackson | Jul 24, 2016 |
Summer House with Swimming Pool by Herman Koch was a difficult book to read. It was sheer drudgery to finish it. I started & stopped reading over a period of several weeks & it was torturous. I gave it one star.

The characters, while articulately drawn, were disgusting, repulsive & throughly unlikable. I couldn’t decide which man repelled me more, Marc the doctor, or Ralph the actor. They both were reprehensible beings. The women were insipid, whining, immature manipulators.

The subject matter was unpleasant to say the least. I do not recommend this book.

I received a complimentary copy from Crown Publishing & NetGalley. That did not change my opinion for this review. ( )
  carolyninjoy | Jun 1, 2016 |
If you've read The Dinner by Herman Koch, you'll find Summer House With Swimming Pool to be similar--an unreliable narrator and basically unlikeable characters. This novel is narrated by Dr. Marc Schlosser, who takes a very jaundiced view of his patients, many of whom are rich and famous. One of his patients, Ralph Meier, has recently died, and questions arise as to whether Marc committed medical malpractice in connection with the death. Further, if there has been medical malpractice, is it possible that Ralph Meir was murdered? Koch has stated that the inspiration for this novel was the idea of a "passive murder." In addition, like The Dinner, the novel raises questions of how far a parent can, or should, go to protect their teenage children.

I enjoyed this book, though not quite as much as The Dinner.

3 stars ( )
  arubabookwoman | May 2, 2016 |
A family meets up with another family and another couple for summer vacation which causes tension between the husband and wife. The tween children get along great with the other couples children. At the end of the vacation, their is a crisis that changes the course of their lives. ( )
  micahmom2002 | Jan 25, 2016 |
Showing 1-5 of 75 (next | show all)
Koch uses language like a stethoscope, so that we can hear the beating hearts of his characters and their visceral feelings of envy, love, fear and hatred. It is the sense of panic that Koch excels at evoking
added by Nickelini | editThe Guardian, Anita Sethi (Jul 27, 2014)
 
Failing the plausibility test is a black eye in commercial fiction. So is letting the pace become so slack that we don’t care who will eventually be revealed as the rapist. A good psychological thriller ought to end with a crisp, clean twist. This ending is mashed potatoes. Herman Koch does have a knack for generating narrative thrust, which “Summer House With Swimming Pool” manifests for its first two-thirds. Nevertheless, given how well his previous novel performed, this follow-up is inexplicably careless.
added by ozzer | editNew York Times, Lionel Shriver (Jul 11, 2014)
 
Herman Koch's second book to be translated from his native Dutch has all the distinctive features of his first, the international bestseller, The Dinner. There is a narrator who whispers warped thoughts into your ear. There is the black humour and dangerous fantasy that might erupt into the real world at any moment. And there is the hissing satire that mocks bourgeois values and threatens a sudden, alarming loss of etiquette.
 
Warning: Do not read this book within three weeks of any medical appointment.
 

» Add other authors

Author nameRoleType of authorWork?Status
Herman Kochprimary authorall editionscalculated
Kuby, ChristianeTranslatorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Information from the Russian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Epigraph
Dedication
First words
I am a doctor.
Quotations
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Disambiguation notice
Publisher's editors
Information from the Italian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (1)

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

It all started the previous summer. Marc, his wife, and their two beautiful teenage daughters agreed to spend a week at the Meier's extravagant summer home on the Mediterranean. Joined by Ralph and his striking wife Judith, her mother, and film director Stanley Forbes and his much younger girlfriend, the large group settles in for days of sunshine, wine tasting, and trips to the beach. But when a violent incident disrupts the idyll, darker motivations are revealed, and suddenly no one can be trusted. As the ultimate holiday soon turns into a nightmare, the circumstances surrounding Ralph's later death begin to reveal the disturbing reality behind that summer's tragedy.… (more)

(summary from another edition)

» see all 4 descriptions

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 avail.
249 wanted
6 pay10 pay

Popular covers

Rating

Average: (3.45)
0.5 1
1 10
1.5
2 29
2.5 20
3 96
3.5 51
4 121
4.5 20
5 26

Audible.com

An edition of this book was published by Audible.com.

See editions

LibraryThing Early Reviewers Alumn

Summer House with Swimming Pool by Herman Koch was made available through LibraryThing Early Reviewers. Sign up to possibly get pre-publication copies of books.

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 110,817,427 books! | Top bar: Always visible