HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Hjortens Flugt by Christian Winther
Loading...

Hjortens Flugt (1855)

by Christian Winther

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
231459,532 (3.67)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

I forordet skriver Verner Dahlerup, at anmelderne havde svært ved at tro, at Hjortens Flugt ikke skulle være et ungdomsværk. Det kan jeg godt forstå, for der er en munterhed og en romantisk tro på kærlighedens og det godes sejr, som kan være svær at forbinde med en moden forfatter.

Men det er selvfølgelig bare endnu en af livets fordomme. Ældre mennesker kan være præcis lige så idealistiske som unge, og det er ikke nogen kvalitet i sig selv, at mange af os bliver mere kyniske, når vi bliver ældre. Under alle omstændigheder var Christian Winther næsten 60, da han skrev Hjortens Flugt, som udkom første gang i 1855.

Historien fortælles på vers, og det er en udfordring for en inkarneret prosalæser som mig. Når alt skal deles ind i strofer på 8 linjer med rim på hver anden linje, så giver det nogle begrænsninger. Men jeg må også indrømme at sproget får en anden rytme, end når jeg læser en roman, og den rytme sidder stadig i kroppen på mig efter endt læsning.

Hjortens flugt er et historisk drama, der foregår omkring 1410. Erik af Pommern er konge i Danmark, men det går langsomt op for læseren, at han er under fremmed indflydelse. Den billedskønne vendiske heksekvinde Rhitra har fået ham i sin magt. Hun har også kastet sin kærlighed på den renfærdige ridder Strange Nielsen, og da han afviser hende, hævner hun sig på ham og på hans elskede Ellen.

Fortællingen åbner dramatisk: Den unge Strange bindes fast til ryggen af en vild kronhjort i en djævelsk udtænkt tortur. Skræmt tager dyret flugten, og som læser frygter man for mandens liv og lemmer.

Men Hjortens Flugt er for romantisk til at lade Strange eller dyret dø. Han slipper fri, og da han atter er kommet til hægterne starter hans søgen efter hævn og efter at genfinde Ellen. På sin vej slår han følgeskab med den muntre skjald Folmer – tydeligvis inspireret af middelalderens franske troubadourer – og den gamle ridder Peder Jernskæg.

Historien er fuld af ømme smil, skønjomfruer, pittoresk bondeliv og en sikker forvisning om, at det gode nok skal sejre til sidst. Det er blevet god litterær stil at skildre fortiden med stinkende kloakker og væskende sår, men det kendte Winther ikke noget til, da han skrev sin bog. Der er selvfølgelig masser af menneskeligt drama, ikke mindst hos bipersonerne. (Strange og Ellen er alt for perfekte til at vække store følelser.) Men det bider ikke voldsomt på mig. Formen er nok en del af forklaringen. Hvordan kan man hidse sig op over, at en mand forlader sig nyfødte datter, når det fortælles på formfuldendte vers?

Smukkest er de mange naturskildringer, som Winther med rette er berømt for, men jeg blev mest berørt af de passager, hvor virkeligheden titter frem bag de romantiske idealer. Som da Kong Erik og hans Dronning er blevet genforenet:

Men Dronningen, den glade,
Den gjenfødte Brud,
I sine stille Tanker
Nu ydmygt takked Gud.
I Hjertet var indslumret
Den nagende Orm, -
Men – Mandens sind er flygtigt,
Som paa Havet en Storm.

Erik er trods alt kun en mand, der kan få dem, han vil have. Og en dronning valgt af politiske årsager, står ikke nødvendigvis højt på listen.

Tiden er ikke gået uberørt hen over Hjortens Flugt, men Christian Winthers vers var overraskende nemme at læse. Jeg nød bogen uden være vildt begejstret – så det må blive tre bøger ud af fem. ( )
  Henrik_Madsen | Nov 7, 2011 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
3 pay

Popular covers

Rating

Average: (3.67)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4 2
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,452,698 books! | Top bar: Always visible