HomeGroupsTalkMoreZeitgeist
Search Site
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Loading...

Camera obscura (1839)

by Hildebrand

Other authors: See the other authors section.

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
511747,742 (3.24)25
Tijdens zijn studententijd, schreef Nicolaas Beets, als 'Hildebrand', de Camera Obscura (1839), een boek zo populair dat het al tijdens zijn leven 22 drukken beleefde en tot ver in de 20e eeuw gelezen werd (totaal ruim 70 herdrukken en bewerkingen). Beets beschrijft de 19e eeuwse burgermilieus op rake, humoristische wijze maar - ongebruikelijk voor die tijd - zonder gemoraliseer. Passages over ons onbekende 19e eeuwse kledingstukken (sluitjas, buis, eva), en voorwerpen (wie weet nog wat kortswijl is of een evenveeltje?), verslagen van interieurs en tradities worden afgewisseld met eigentijds aandoende observaties: "Mijn leeren is spelen wil er bij niet n kind in". De familie Stastok en het 'onaangenaam mensch in de Haarlemmer Hout' zijn nog steeds herkenbare typen en zeer de moeite van een hernieuwde kennismaking waard. NICOLAAS BEETS (1814-1903) was een Nederlandse predikant, hoogleraar, auteur en dichter bekend onder het pseudoniem HILDEBRAND. Camera Obscura was zijn bekendste werk. Andere werken zijn: Jos (1834), Kuser (1835) en Guy de Vlaming (1837). In 1840 werd Beets predikant aan de Nederlands Hervormde Kerk in Heemstede, en hij was hoogleraar in de kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht van 1874 tot 1884.… (more)
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 25 mentions

Dutch (4)  English (2)  All languages (6)
Showing 2 of 2
Camera Obscura, door literatuurfanaten liefkozend de Camera Obscura genoemd, is een verzameling essays geschreven door Hildebrand (de pennaam van Nicolaas Beets). Het is geschreven begin 19e eeuw en speelt zich ook in die tijd af. De onderwerpen verschillen van beschrijvingen van het volk op een veerpont, tot dramas over burgermeisjes en brieven aan vrienden.

De toon in het begin is spottend, scherp, doortastend. Er lijkt hier een bodem te liggen voor de latere grote Nederlandse schrijvers: de burgermoraal wordt tegen het licht gehouden op humoristische wijze. Maar wat er gaande weg? De vaart raakt er uit, de verhalen worden steeds lulliger. Wie kan het verhaal waarin Hildebrand een meisje redt uit de klauwen van een sortement corpsbal nu serieus nemen? Of wie heeft er nog geduld om het verhaal over vissers letter voor letter door te nemen? Het wordt saai, Hildebrand vervalt in diezelfde burgermoraal die hij eerst lijkt te willen tarten.

Een goedmaker is het absurdistische laatste verhaal. Het boek heeft verder zeker historische waarde en ik heb het gevoel Nederland uit die tijd beter te kennen. Helaas was het verschrikkelijk saai in die tijd. ( )
  Boreque | Feb 7, 2022 |
Volksuitgaaf
  Zwentibold | Apr 26, 2020 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review

» Add other authors (33 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Hildebrandprimary authorall editionscalculated
Spier, JoIllustratorsecondary authorsome editionsconfirmed
Stapert-Eggen, MarijkeIntroductionsecondary authorsome editionsconfirmed
Stapert-Eggen, MarijkeContributorsecondary authorsome editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original publication date
People/Characters
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important events
Related movies
Epigraph
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Nec lusisse pudet, sed non incidere ludum
(Horatius)
De schaduwen en schimmen van Nadenken, Herinnering en Verbeelding vallen in de ziel als in eene Camera Obscura, en sommige zoo treffend en aardig dat men lust gevoelt ze na te teekenen en, met ze wat bij te werken, op te kleuren en te groepeeren, er kleine schilderijen van te maken, die dan ook al naar de groote Tentoonstellingen kunnen gezonden worden, waar een klein hoekje goed genoeg voor hen is. Men moet er evenwel geen portretten op zoeken want niet alleen staat er honderdmaal een neus van Herinnering op een gezicht van Verbeelding, maar ook is de uitdrukking des gelaats zoo weinig bepaald, dat een zelfde tronie dikwijls op wel vijftig onderscheiden menschen gelijkt.
ANONYMUS in libro non edito
Dedication
First words
Hoe zalig als de jongenskiel nog om de schouders glijdt! Dan is het hemel in de ziel en alles even blijd!
Quotations
Last words
Disambiguation notice
shares a ratty data ISBN9010020908
Publisher's editors
Blurbers
Original language
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Canonical DDC/MDS
Canonical LCC

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Tijdens zijn studententijd, schreef Nicolaas Beets, als 'Hildebrand', de Camera Obscura (1839), een boek zo populair dat het al tijdens zijn leven 22 drukken beleefde en tot ver in de 20e eeuw gelezen werd (totaal ruim 70 herdrukken en bewerkingen). Beets beschrijft de 19e eeuwse burgermilieus op rake, humoristische wijze maar - ongebruikelijk voor die tijd - zonder gemoraliseer. Passages over ons onbekende 19e eeuwse kledingstukken (sluitjas, buis, eva), en voorwerpen (wie weet nog wat kortswijl is of een evenveeltje?), verslagen van interieurs en tradities worden afgewisseld met eigentijds aandoende observaties: "Mijn leeren is spelen wil er bij niet n kind in". De familie Stastok en het 'onaangenaam mensch in de Haarlemmer Hout' zijn nog steeds herkenbare typen en zeer de moeite van een hernieuwde kennismaking waard. NICOLAAS BEETS (1814-1903) was een Nederlandse predikant, hoogleraar, auteur en dichter bekend onder het pseudoniem HILDEBRAND. Camera Obscura was zijn bekendste werk. Andere werken zijn: Jos (1834), Kuser (1835) en Guy de Vlaming (1837). In 1840 werd Beets predikant aan de Nederlands Hervormde Kerk in Heemstede, en hij was hoogleraar in de kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht van 1874 tot 1884.

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Current Discussions

None

Popular covers

Quick Links

Rating

Average: (3.24)
0.5 1
1 3
1.5 1
2 11
2.5
3 16
3.5 9
4 22
4.5 2
5 4

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 204,712,150 books! | Top bar: Always visible