HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

The Beggar & the Hare by Tuomas Kyrö
Loading...

The Beggar & the Hare

by Tuomas Kyrö

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
902134,128 (3.69)2

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 2 mentions

Finnish (1)  Italian (1)  All (2)
Showing 2 of 2
Vatanescu for president.

Non è chiaro se il libro è la parodia grottesca del self mad man in versione finnica o di una delle storie più famose di Paasilinna. Certo è che l'omaggio al narratore epico finnico è ben presente in molti luoghi di questo racconto che beccheggia tra ironia e disperazione. Insomma, parafrasando Troisi: non ci resta che ridere. ( )
  claudio.marchisio | Nov 30, 2014 |
Kustantamo: Siltala
Sivumäärä: 327
Pisteet: 5/5

Olen lukenut nyt Tuomas Kyröltä kaksi kirjaa. Mielensäpahoittaja oli täysi viiden pisteen kirja. Millä todennäköisyydellä toinenkin on täysosuma? Ja mitä se kertoo kirjailijasta? Entä miltä tuntuu lukea uutuutta edellisen hervottoman elämyksen jälkeen?

Kerjäläinen ja jänis pelotti ensin. Entäs jos tämä ei ole yhtä hyvä? Tarinan edetessä pelko jatkui, mutta kysymys muotoutui uusiksi; entä jos tämä onkin yhtä hyvä? Voinko ihan oikeasti väittää, että kaksi kertaa peräkkäin voi osua napakymppiin?
Pakkohan se nyt on. Tämä oli mahtava ja huikaiseva [voit vapaasti lisätä tähän lisää ylistäviä adjektiiveja].

Kyrö löi minut ällikällä kolmesta syystä. Ensinnäkin siksi, että edellisen napakympin jälkeen odotukset ovat aika korkealla jo etukäteen. Jos ne eivät täyty, voi pettymys asettaa kirjan turhankin huonoon valoon. Toisekseen siksi, etten juuri vakuuttunut Paasilinnan Jäniksen vuodesta, johon Kerjäläinen ja jänis hyvin vahvasti perustuu. Kolmanneksi siksi, että en voinut uskoa että jos olen lukenut kirjailijalta vain kaksi kirjaa, että pitäisin molemmista näin paljon. Etenkin kun Kyrö ei kirjoita mitään suosikkigenreäni lainkaan (fantasiaa, kauhua, historiallista romaania).
Mitä ihmettä Tuomas Kyrö oikein teki?

Hän antoi tarinalle oman äänensä. Hyvin selkeästi. Tämä ei ole vain pastissi Jäniksen vuodesta, vaikka tarinan juoni ja tyyli noudattelevatkin samaa kaavaa. Kyrön omaleimaisuus näkyy tekstissä ja huomasinpa ainakin yhden "kyllä ei" -rakenteenkin, joka oli etenkin Mielensäpahoittajan kovassa käytössä.
Kyrön ääni on monipuolisempi kuin Paasilinnan. Sujuvasti se mukautuu romanikerjäläiseen, keski-ikäiseen suomalaismieheen, elämänilonsa menettäneeseen taikuriin kuin venäläiseen ammattirikolliseenkin. Tarinan kertojalla on lisäksi oma äänensä ja hän on vahvasti mukana kommentoiden toisinaan omaa statustaan.

Kerjäläinen ja jänis kuvaa myös hienosti tätä päivää monella tasolla. Yhteiskunta, politiikka ja yksilöt. Kyrön ei tarvitse ruotia asioita pohjamutiaan myöten. Hän luottaa siihen, että lukija ymmärtää vähemmälläkin ja ripaus huumoria taas peliin, niin lukija ei menetä iloaan, vaikka joku pointti menisikin ohi.
Etenkin taikuri Sanna Pommakan tarina oli musertavan herkkä. Kyrö luo sen karkeilla vedoilla, muutamassa sivussa, mutta onnistuu sanomaan paljon. Tiesin täsmälleen millainen Sanna Pommakka on. Ja tiedän, että sannapommakoita on maailmassa paljon.
Lisäksi minua miellytti tässä naisten esiinottaminen ylipäätään. Kerjäläisen ja jäniksen naiskuva on monipuolinen aina pullantuoksuisesta mummosta venäläishuoraan.

Romaanin nimistö on myös aivan hulvaton, kuten Paasilinnankin tyyliin kuuluu. Vatanescu, päähenkilö, on suora muunnos Jäniksen vuoden Vatasesta. Sanna Pommakan lisäksi tarinassa seikkailevat mm. Simo Pahvi, Goodluck Jeffersson, Kerkko Kolmonen ja Harri Pykström. Äänekkäimmät naurut sai intialainen kioskinpitäjä Naseem Hasapatilalati, jonka nimen vuoksi Röllin Häläpätihämmää soikin päässä jonkin aikaa.

Romaanin loppu on aina tiukka paikka. Vaikuttava romaani täytyy saada myös loppumaan sopivan vaikuttavasti. Lässähtävä loppu voi pilata koko tunnelman.
Ja taas Kyrö onnistuu täydellisesti. Kerjäläinen ja jänis saa arvoisensa lopun. Hitusen huumoria, pienesti yllätystä ja roimasti herkkyyttä.

Morre on vaikuttunut ja aikoo tarttua vielä johonkin Kyrön romaaniin. Onnistuuko hattutemppu? Se jää nähtäväksi.

-Morre- ( )
  Murmelit | Sep 22, 2011 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Information from the Italian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (1)

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
2 avail.
4 wanted

Popular covers

Rating

Average: (3.69)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 1
3 8
3.5 8
4 10
4.5 5
5 2

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 117,110,547 books! | Top bar: Always visible