HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Jeg skal gjøre deg så lykkelig…
Loading...

Jeg skal gjøre deg så lykkelig : roman (2011)

by Anne B. Ragde

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
434267,810 (3.42)2

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 2 mentions

Norwegian (1)  Swedish (1)  Finnish (1)  French (1)  All (4)
Showing 4 of 4
La vie dans un immeuble, des gens qui se regardent mais ne se comprennent pas. Un tableau prenant et attachant de ces habitants qui n'ont pour point commun que de vivre dans le même immeuble.
La deuxième et la troisième parties du roman donnent soudain l'impression qu'il se passe quelque chose qui unit cette communauté: la chasse aux rats. Cette chasse est-elle liée au secret d'une femme pour son époux? la question est là... ( )
  ChanezC | Sep 15, 2016 |
lukuromaanit, norjalaiset, kerrrostalo, 1960-luku
  paivikn | Aug 3, 2014 |
8 familjer, en trappuppgång i ett nybyggt flerfamiljshus i Trondheim 1965. Kvinnorna är hemmafruar och männen står för försörjningen. När läsaren får komma in i de olika lägenheterna märker vi att riktigt så är det inte. Vi får ta del av vardagsliv. Berättarperspektiven skiftar, vuxna och barn får komma till tals. Det är genialt. Det finns värme och humor i sättet att skriva men sorg och saknad lyser igenom. ( )
  pettersson | Sep 8, 2013 |
I "Jeg skal gjøre deg så lykkelig" introduseres vi for åtte familier som bor i en oppgang i en boligblokk i Trondheim på midten av 1960-tallet. Utad nokså like, men høyst ulike når vi bare blir kjent med dem, skal det vise seg. Mens mennene er på jobb, foregår det et yrende liv blant de hjemmeværende fruene i blokka.

Det er så lytt, så lytt mellom leilighetene at det knapt er mulig å ha et privatliv. Dette plager kvinnene som ønsker å ha noe for seg selv. Alle vokter på alle, og er en hund etter nyheter i en tid hvor det i grunnen aldri skjer noe. Vi får et ørlite glimt inn i mennenes verden, men mest av alt handler dette om kvinnene; den første generasjon kvinner som hadde flyttet langt bort fra sine hjemsteder, og som måtte skape noe helt eget fra bunnen av, nesten uten rollemodeller. Som er i etableringsfasen, og som fyller hverdagene med barn, vasking, slarving og ukeblader ...

I en tid hvor husmorrollen var forbundet både med stolthet og ære, og hvor alt skulle være gullende rent, ja helst skinne, og hvor man laget all maten fra bunnen av for å spare noen øre her og noen øre der - for å få strukket de knappe husholdningsbudsjettene lengst mulig - var det ingen som snakket om kvinneundertrykking. I så fall måtte det være kvinnene selv som undertrykket hverandre, der de slarvet om alt og alle som var ørlite annerledes enn dem selv. Vel, hvis det skulle være akseptabelt å være annerledes, måtte man være det på den riktige måten. Men stakkars den som ikke strøk alle klærne sine, som ikke tok trappevasken seriøst nok, som ikke laget maten fra bunnen av - da fikk man nemlig gjennomgå!

Et ektepar i blokka har nettopp fått en liten baby, men alt er ikke som det skal. Babyen gråter ikke lenger, mor befinner seg åpenbart i en svangerskapsdepresjon og hun og mannen kommuniserer særdeles dårlig. Et annet ektepar er ikke helt som andre, fordi mannen er oversetter og sånn sett har et fritt yrke hvor han kan komme og gå som han vil, mens kona, som er engelsk, driver frisørsalong på kjøkkenet for å spe på inntektene. Øverst i blokka rager familien Foss; han handelsreisende i Toro suppeposer, hun en lekkerbisken av en kvinne som er slank, alltid brun og med rødlakkerte negler, men som kjeder seg til døde mens mannen er på reiser siden de enda ikke har fått barn som hun kan fylle hverdagen med. Veien til et pjolterglass eller to for å få de lange dagene mer levelige, er ikke lang ...

Og så har vi lille Nina, den morløse datteren til Karlsen, som ikke har egen nøkkel til leiligheten og alltid vandrer rundt nærmest som en hjemløs, luktende av tiss fra de skitne klærne sine fordi faren aldri får til disse husmorgreiene, og heller ikke har all verdens forståelse for et lite barns behov. Men lille Nina har begavelser innenfor matematikk som er helt unike. Vi aner et forsømt løvetannbarn, som nok kommer til å klare seg, men som på veien opp til voksen alder får det kronglete, der hun higer etter en kjærlighet faren ikke er i stand til å gi henne, og som derfor synes det er ok å sitte på fanget til vaktmesteren, selv om han rister så rart og hvisker "jenta mi" inn i håret hennes. Dessuten har vi husmødrene som får til alt helt perfekt, og som bruker seg selv som målestokk når de feller sine strenge, strenge dommer over de andre som etter deres syn åpenbart ikke holder mål.

Boka er delt i tre. I den første delen blir vi kjent med alle familiene. I den andre delen følger vi en dørselger fra dør til dør i oppgangen. Han selger kikkehull. For nitten kroner kan hver familie få montert et kikkehull med vidvinkel-glass slik at de kan se hvem som ringer på, og dermed kan velge å la være å åpne for hvem som helst. På sin vei oppover etasjene får vi hans tolkning av det han ser inne i hver av leilighetene. I siste del er det borettslagets økende rotteplager som skal til livs.

Jeg tror man må ha levd en stund for å få fullt utbytte av denne boka, for styrken i den ligger åpenbart i det lett gjenkjennelige fra denne epoken av historien. Ellers tror jeg man nok kan oppfatte denne boka som litt kjedelig, der husmødrene stort sett er opptatt av vasking, vasking og atter vasking. Men det var jo slik det var! Og Anne B. Ragde har virkelig gjort grundig research for å skrive denne boka! Mange ganger ble jeg sittende og skogg-le over de morsomme personkarakteristikkene. Som hun som for alvor vurderer å få et barn til når mannen begynner å snakke om at han skal avvikle kontoret sitt for å spare penger, og sitte hjemme med oversettelsene sine. Hun vil ikke ha ham hjemme! Dagene vil hun da ha til fri disposisjon! Eller hun som steiler da mannen hennes foreslår at hun skal ta seg en jobb. Har hun ikke nettopp giftet seg for å slippe å jobbe utenfor hjemmet, kanskje?

Opphenget i "blad-dagen" som et høydepunkt i uka husker jeg godt selv. Til og med den grusomme høyfjellsola er med i boka! De damene som valgte å holde seg utenfor det tette sladre-miljøet kvinnene i mellom, fikk virkelig gjennomgå. Var de kanskje finere enn dem? Der de gikk med nesen i sky og ikke nedlot seg til å menge seg med dem ... Og hvis man på toppen av det hele var barnløs, ble man møtt med en voldsom skepsis. Var man i det hele tatt kvinnelig når det kom til stykket? I en tid hvor det var knapphet på det meste, vakte det stor oppsikt om noen fikk seg en fryser eller fikk installert telefon. Å ringe riks var rådyrt, og dette gjorde man ikke i tide og utide.

Jeg synes at Anne B. Ragde har lykkes godt med sitt prosjekt om å skrive om 1960-tallets husmødre! Hun skildrer med sin sedvanlige humor og varme husmødrenes enkle liv i en optimistisk tidsalder, der det meste pekte oppover. Med Cuba-krisen som bakteppe i en tid hvor radioens posisjon var sentral i ethvert hjem, og hvor det enda ikke var vanlig med TV, treffer hun stilsikkert en epoke det har vært skrevet et lass av bøker om, men aldri på den måten som hun gjør det her. Selv om det er nærliggende å trekke en viss parallell til den norske filmen "Støv på hjernen", handler denne boka om så mye mer. Her er det dessuten mer hverdagsrealisme. For øvrig vil jeg fremheve at boka fremstår som språklig godt gjennomarbeidet. Om den blir stående som stor litteratur i ettertiden er ikke godt å si, men den hever seg i alle fall godt over det jevne middelmål hvor bestselgere flest befinner seg. Her blir det derfor terningkast fem! ( )
1 vote Rose-Marie | Dec 17, 2011 |
Showing 4 of 4
Anne B. Ragdes nye bok Jeg skal gjøre deg så lykkelig har fått mange godord av anmelderne. De sier, med rette, at hun har stor fortellerkraft og er flink til å skape levende romanpersoner. Hun trenger bare noen få sider på å skissere opp en person som leseren umiddelbart begynner å interessere seg for. Hun skaper også utrolig levende skildringer av husarbeid på 1960-tallet. Dette talentet får virkelig utfolde seg i romanens første del, der hun presenterer de åtte familiene som bor i oppgang A i en lavblokk i Trondheim i april 1965. ... Innvånerne i Ragdes boligbyggelag, «Ungdommens egen heim», tenker på sex, og utroskap også, men knytter dem aldri til spørsmål om identitet, mening og eksistens. Dessuten er verken personene eller boken som helhet opptatt av politikk. Ragdes 1960-tall er kjemisk renset for ideer. Slik fremstår det som mer uskyldig og mindre ettertenksomt enn det faktisk var. Resultatet er en bok som får oss til å føle oss klokere enn folk i 1965 – uten at vi har den minste grunn til det.
added by annek49 | editMorgenbladet, Toril Moi (Sep 11, 2011)
 
Anne B. Ragdes nye bok ”Jeg skal gjøre deg så lykkelig” er både sjarmerende og morsom. Den har imidlertid lite nytt å si oss om det 60-tallet som beskrives. Viktig blir boken aldri.
added by annek49 | editNRK, Leif Ekle (Aug 24, 2011)
 
Anne B. Ragde leker med sekstitallsdokker i sin siste bok. Stilsikkert melodrama, selvgodt tidsbilde, mener Dagbladets anmelder.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Norwegian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Information from the Norwegian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Norwegian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.42)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 6
3.5 3
4 1
4.5 1
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,363,897 books! | Top bar: Always visible