HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Het gym by Karin Amatmoekrim
Loading...
MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
202515,329 (2.25)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Een milde beoordeling. Een niet onaardig boek voor een jeugdboek. Surinaams meisje uit achterstandswijk gaat naar het gymnasium (Felisenum, meen ik). Ze wordt er, vooral positief, gediscrimineerd, Soms staat haar zwartheid centraal, soms de achterstandswijk, en zo is het misschien wel, maar dat vond ik toch geen sterk punt van het boek. Ook zwak is dat hoofdpersoon Sandra, die "vet slim" is en als enige uit haar buurt naar het "gennasium" gaat en kan, nooit enige belangstelling voor haar lessen of voor het leren laat zien. ( )
  Harm-Jan | Feb 3, 2012 |
Het gym is een vlot geschreven boek dat actuele stof behandeld met een niet vaak gehoorde insteek. De hoofdpersoon is namelijk een Surinaams meisje dat bij de kakkers op het Gym rondkijkt. De Stadse PVV-aanhanger die haar pest, moet op het politiek correcte Gym het onderspit delven. Maar juist dat zij als knuffel-allochtoon behandeld wordt, en hij gediscrimineerd, bevestigt zijn "gelijk".

Zo ver de stof, die interessant is, net als het plot. Maar je moet veel moeite doen om iets van reflectie uit het verhaal te trekken. De hoofdpersoon zou een intelligent meisje moeten zijn, maar dat is niet uit haar gedachtewereld af te leiden. De lezer krijgt maar mondjesmaat toegang tot de gedachten van de hoofdpersoon en wat erover wordt verteld is weinig verrassend.

Hoewel de behandelde problematiek alle aanleiding tot scherpte geeft en eigenlijk uitermate wrang is, blijft het boek in de handeling hangen. Het blijft daardoor een spannend kinderboek met eenduidige primaire emoties. Wat ontbreekt zijn volwassen zaken als twijfel en gemengde gevoelens. ( )
1 vote Dax9 | Jan 30, 2012 |
Showing 2 of 2
Puberale perikelen

De thematiek van Het gym werpt weliswaar een verhelderend licht op de multiculturele samenleving en het opgroeien daarin aan het eind van de twintigste eeuw, inhoudelijk blijft de roman soms steken in de ontluikend puberale belevenissen van de jonge Sandra. Het is goed om te lezen dat ze voor zichzelf op leert komen, dat haar schrijftalent wordt ontdekt en dat ze nieuwe vriendinnen maakt, maar haar eerste verliefdheid, haar eerste zoen en haar eerste schoolfeest zijn minder interessant als je niet meer zelf in de brugklas zit:

‘Ze dansten een paar nummers achter elkaar en de andere meiden kwamen er ook bij staan en het was heel gezellig. Het was toch niet zoals van de zomer op het strand, dacht Sandra bij zichzelf. Want ze danste toen ook wel eens met jongens op langzame muziek. Maar zo dicht als ze net bij Dirk Jan was, zo dicht was ze nog nooit bij een jongen geweest.’

Het feit dat die gebeurtenissen in de schaduw staan van Sandra’s bijzondere positie op het gym, ontvangen als noviteit en gepresenteerd als bezienswaardigheid, relativeert het triviale karakter van haar prepuberale perikelen. Ondanks de weliswaar geestige maar erg eenvoudige taal heeft Amatmoekrim met Het gym een uitdagende roman geschreven, die standhoudt door haar onaflatende kritische benadering van alle betrokkenen.
added by PietWester | editRecensieweb, Irwan Droog (Oct 31, 2011)
 
Genadeloos schetst Karin Amatmoekrim in haar nieuwe roman Het gym het leven van een Surinaams meisje tussen twee culturen. Ze spaart niets en niemand, ook niet de eigen Surinaamse gewoontes. (…) Amatmoekrim debuteerde in 2004 en sindsdien is zij geprezen om haar vaardige pen. Diezelfde vlotheid zit in haar nieuwe boek, alleen heeft zij er nu iets aan toegevoegd: ironie, humor. Het gym is niet alleen genadeloos, maar ook bijzonder grappig. (…) Het gym houdt allerlei groeperingen in de multiculturele samenleving een spiegel voor en laat zien hoe verwarrend het leven voor een kind in zo’n wereld kan zijn. Maar het verhaal wordt nergens zwaar. Dartel huppelt het voort en wat overblijft is vooral bewondering, voor de kleine Sandra met het pluizige haar, de platte borst en dikke kont, die absoluut niet zielig is.’ ****

added by Harm-Jan | editDe Volkskrant, Greta Riemersma (Oct 8, 2011)
 
Hoe moet Sandra omgaan met de kakkers die ze nu vrienden noemt? En wat moet ze doen met die ene klasgenoot die vastberaden is haar het leven zuur te maken? Sandra vecht voor een plek in een wereld waarin oude regels niet meer gelden en nieuwe regels volkomen onbegrijpelijk zijn.

Hoe werk je je op uit een achterstandswijk? Dat is het centrale thema van Het gym.
 
Het Gym is een briljant en schrijnend verhaal over de multiculturele kramp van Nederland, eindelijk eens van binnenuit en met ongelooflijk veel humor beschreven door een van Nederlands meest getalenteerde schrijvers. Karin Amatmoekrim publiceerde eerder drie romans, die allemaal lovend werden ontvangen door de pers. Voor haar laatste roman Titus (2009) won ze de Black Magic Woman Literatuurprijs. Ze schrijft regelmatig voor nrc.next, De Groene Amsterdammer en de Volkskrant.

‘Amatmoekrim schrijft direct, precies en dwingend.’ Vrij Nederland

‘Amatmoekrim blijft de nieuwsgierigheid prikkelen.’ de volkskrant

Maar Het gym is een lichtvoetige en ook nogal geestige roman. Het aangenaam luchtige zit vooral in de heldere, spreektalige zinnen en in de trefzekere dialogen, waarin veel jongerenjargon is verwerkt. Als Sandra, op aandringen van haar vriendinnen, auditie doet voor het schooltoneel, omdat dat ‘ab-so-luut onmisbaar’ zou zijn voor haar ontwikkeling, krijgt ze een rol toegewezen in een eigentijdse versie van Faust. Dan roept ze verschrikt uit: ‘Tering, ik ben god.’
added by PietWester | editNRC Lux, Janet Luis (Sep 23, 2011)
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Jugen, Jugend. 'Nicht zu haben.' Ik las dat in het Paradijs geen spiegels waren.
Menno Wigman.
Dedication
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Gi Clark Accord. Un sa memre yu
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
De zomer hing als een muffe vaatdoek tussen de flats van de wijk.
Quotations
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (2.25)
0.5
1 2
1.5
2 1
2.5
3 2
3.5 1
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,447,066 books! | Top bar: Always visible