HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Inga pengar till Vendela by Maria Lang
Loading...

Inga pengar till Vendela (1980)

by Maria Lang

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
111820,536 (3.5)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Sverige, Februar 1980
Indeholder "Første pris for det bedste mord", " 1. Damen i hvidt", " 2. Tusindfryd", " 3. Morderen fra mørket", "Ingen penge til vinderen", " 4. Den usynlige mand", " 5. Champagne til én", " 6. Det tomme hus", "Mysteriet Vendela Vest", " 7. 5,30 fra Stockholm Central", " 8. Violer min elskede", " 9. Vindeltrappen", "Mord er ingen ny opfindelse", " 10. Den gule taxi", " 11. Hvem græder over Vendela?", " 12. Den kolde hånd", "En sky af vidner", " 13. En mand med mange talenter", " 14. De niogtredive trin", " 15. 32 om kærlighed", "Fakta i Vendela-sagen", " 16. Liget i biblioteket", " 17. Hvem så hende dø?", " 18. Mordets enkle kunst".

I Lake Placid er der vinter-OL, hvor Ingemar Stenmark kæmper om medaljer og vinder to af guld. I Skoga sidder Almi Graan sammen med Ribold Nielsen, Solveig Stange og Martin H. Kai-Johanson i en dommerkomite og skal finde et krimi-manuskript, som er godt nok til at blive til en tv-serie. Med lidt hiv og sving får det bedste norske bidrag en tredjepræmie selv om det egentlig var udenfor top-tre. Det bedste danske er Tusindfryd, som det viser sig at Orla Johansen var mester for og vinderen er "Morderen fra Mørket" som viser sig at være skrevet af "Vendela", men ingen kender efternavn eller adresse.
Almi Graan er flyttet og har gymnasieeleven Jan Torén til at hjælpe sig med at rydde op i bunker og navnlig smide en masse ud. Overfor Almi bor en Donald Digby, der er søn efter den nyligt afdøde Irving Digby. Donald er medicinstuderende og playboy. I nærheden er også en Vendela Vest gift med Ferdinand Vest, som er læge og rådgiver. Vendela Vest er arving til Irving. Örjan Törnell er livvagt og sekretær og betroet altmuligmand, Hanneli Haraldson er hushjælp og sygehjælper-praktikant. Senere bliver politiassistent Erk Berggren, Christer Wijk og hans mor enkefru Helena Wijk også indblandet.
Almi deler på et tidspunkt togkupe med Ferdinand Vest og det går op for hende efterfølgende at hans kone hedder Vendela og formentlig er identisk med den vindende forfatter. Hun opdager også at hendes anmelderkopi af Vendelas manuskript faktisk er originalen og at der var et billede af Vendela med. Sjovt nok kender både Helena Wijk og Jan Torén Hanneli Haraldson, så selv om Vests hus Brudgumgården ligger lidt øde og er beskyttet af hegn, tyverialarmer og en livvagt, kommer de alligevel i kontakt. Jan kommer endda ind i huset og snakker med Vendela, som betror ham en lille guldnøgle uden at sige andet end at han skal passe på den. Da Jan nogle uger senere ringer og snakker med Hanneli går det op for ham at Vendela har været forsvundet i nogle dage og at ingen har tilkaldt politiet i den anledning. Han melder videre til Erk Berggren, der kender Örjan Törnell fra tidligere. En eftersøgning bliver sat i værk og et par kilometer fra indgangsporten til Brudgumgården inde i skoven finder man Vendela død. Obduktionen viser at hun har taget sovemedicin og er frosset ihjel. Christer Wijk forhører de forskellige og har straks mistanke til Örjan Törnell, fordi denne fortæller at han har set en kvinde køre væk i en gul taxi og den er der ikke andre, der har set.
Det er den gamle historie om en gammel mand med en meget yngre kone, som han forsømmer til fordel for sine egne forretninger. Vendelas far overraskede Örjan og Vendela sammen og under det efterfølgende skænderi døde han af hjertestop. Vendela fik et chok og besvimede. Da hun vågnede havde hun selektivt hukommelsestab, men huskede nok til at undgå Örjan i de næste måneder. Til sidst frygtede han så meget for hvad hun ville beskylde ham for, hvis hun fik hukommelsen helt tilbage, så han bedøvede hende og hushjælpen med sovemedicin i hostesaften og bar hende ud i skoven, hvor hun døde.
Christer får Örjan til at tilstå og også til at opgive at begå selvmord. Hanneli og Donald bliver kærester.

Ganske spændende og hurtigt læst krimi, der er veloversat og kvik i replikken.

Bogen er konstrueret stramt med 18 kapitler, som tre og tre har en overoverskrift, og hver for sig har overskrifter, som er titler på andre krimier. ( )
  bnielsen | Jan 1, 2018 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Finnish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Information from the Finnish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Swedish title translates in English as, No Money for Vendela
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 2
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 125,737,589 books! | Top bar: Always visible