HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Farligt att förtära by Maria Lang
Loading...

Farligt att förtära (1950)

by Maria Lang

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
401285,656 (3.56)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Sverige, 1950
Puck Ekstedt på 25 får et vikarjob på et gymnasium seks uger inden studentereksamen. Einar Bure arbejder der allerede og de to er forlovede. Der er en kemilærer, Torkel Alm, en biologilærer Sören Hansson, en sproglærerinden Katrin Jeppson, en gymnastiklærer, Bo Törnfelt, en ugebladsjournalist Lena Skager, En iscenesætter Marja Kroog, en 'kunstner' Clas-Åke Leonard, to dimittender Pierre Duval og Gunnel Rosengren, pedellen Karlsson og snart kommer også kriminalkommisær Christer Wijk i arbejde. Einar, kaldet Eje, har skrevet et lille stykke til opsætning på skolescenen. Gunnel, kaldet Gun, spiller en syg pige og Pierre hendes lidt for fantasirige og lidt for lidt jordbundne mand. Desværre ender stykket med at Gun drikker et glas vand med cyankalium i og hun dør på scenen. Publikum klapper, fordi de tror det er med i stykket og opdager ikke at der er noget galt. Publikum går videre til studenterfest i et andet lokale og de medvirkende i stykket bliver til politiet ankommer i skikkelse af Christer og hans håndgangne mænd.
Det bliver sent inden folk bliver sendt hjem og Christer slutter af med at sondere gerningsstedet. Da nogle kraftigt duftende blomsterplanter bliver flyttet, er det tydeligt at der gemmer sig et lig mere og under scenen finder man liget af Lena Skager. Lena er blevet forgiftet med arsenik og det viser sig at både cyankalium og arsenik stammer fra kemilæreren, Torkel Alms giftskab. Ca de samme personer, som var i nærheden af scenen, har også haft mulighed for at stjæle gift og der mangler meget.
Ved en sammenkomst nogle dage senere sker der igen et mord eller måske et uheld, for Clas-Åke dør i alt fald fordi han drikker et glas med en tynd ginsjus tilsat cyankalium. Glasset var godt nok Katrins, men var det tiltænkt hende?
Christer forhører folk og begynder at danne sig et billede. Torkel Alm bliver anholdt, men det er mest, fordi Christer er bange for at morderen er ude efter ham. Da Torkel bliver løsladt, bliver han faktisk samme dag skudt og dræbt, fordi han begiver sig hen på skolen, selv om han havde lovet Christer at holde sig væk.
Mordersken viser sig at være Marja Krog, der har nogle til sindssyge grænsende mærkelige ideer om andre mennesker. Hun havde både Lena og Guns fortrolighed og slog dem ihjel, fordi de havde kærlighedssorger over deres affærer med Torkel. Marja opfatter det ikke som mord, for hun "hjalp dem jo bare med deres problemer". Clas-Åkes død var et uheld, for hun havde egentlig tænkt sig selv at tage glasset og så "opdage" at det lugtede af bitre mandler for derved at kaste mistanke på Torkel. I stedet var det Torkel, der gættede at Marja var morder og forsøgte at tvinge hende til at tilstå, men han blev i stedet dræbt af hende med sin egen revolver.
En af grundene til Marjas psykiske problemer var en hård opvækst, en ukendt far og en mor, der begik selvmord efter en afbrudt affære med Torkel. Måske var Torkel også far til Marja, men det er der ingen, der ved.
Katrin og Sören ender måske med at danne par og Christer overvejer om det nu også er så vidunderligt at være evig ungkarl.

Maria Langs anden krimi og ganske god selvom tiden er en anden. Folk ryger over det hele og hele tiden. Man bruger fastnet telefoner og telefonbokse. Og kønsroller er ret stereotype, selv om de tydeligt er under opbrud. ( )
  bnielsen | May 27, 2017 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Finnish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Information from the Finnish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Swedish title translates in English to, Dangerous for Human Consumption [or Dangerous to Eat]. The setting is a public high school in Stockholm.
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.56)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 4
3.5 2
4 2
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,428,687 books! | Top bar: Always visible