HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Se döden på dig väntar by Maria Lang
Loading...

Se döden på dig väntar (original 1955; edition 1955)

by Maria Lang (Author)

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
481354,903 (3.57)1
Member:petrahogkvist
Title:Se döden på dig väntar
Authors:Maria Lang (Author)
Info:
Collections:Your library
Rating:***
Tags:Christer Wijk, Puck Bure

Work details

Se, döden på dig väntar by Maria Lang (1955)

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Stockholm, Sverige, ca 1955
Det hele begynder med et cocktail-selskab arrangeret af Paul Sandvall, vikarierende inspektør ved Drottningsholmteatret. Det er til ære for Mattias Lemming, en verdensberømt dirigent. Puck Bure har arbejdet sammen med Paul på et tidsskrift "Indblik" for længe siden og da de tilfældigt mødes får hun en invitation. Puck er gift med Einar Bure, som er ved universitetet hvor Puck også arbejder med sin egen afhandling. Puck tager Einar med, selv om han egentlig hellere var blevet hjemme. De følges til selskabet med den lidt selvglade og utålelige nabo Ulrik Annerfelt. Her dukker også sangerinderne Tove Monrad, Jill Hassel og Daga Fors op. Daga er debutant og lettere nervøs. De to sangere Sten Sture Brickman og Göran Göransson fuldender selskabet og efter lidt tid og mange cocktail får de en ide med at kigge på teateret Drottningsholmteatret indefra. Tove Monrad har været gift med Mattias, men det endte ikke godt. Hun fik et nervesammenbrud og han tog til udlandet og er først kommet tilbage til dette gæstespil. Rundvisningen på teateret inkluderer også et kig på maskinen, der laver teatertorden.
Kort efter selskabet får Puck influenza og hun er først rask igen, da stykket Mozarts "Cosi fan tutte" får premiere. To dage senere dukker Tove ikke op til tiden og forestillingen må aflyses. Man bliver bekymret for om hun ligger syg og hjælpeløs derhjemme, så nogle tager afsted og kigger der, men Puck og Paul Sandvall søger i teatrets snirkelkroge. Efter nogle timers grundig eftersøgning ender de på teaterloftet, hvor Puck finder Tove død i tordenmaskinen. Hun er blevet slået ned med en flere kilo tung parykblok af træ i sit påklædningsværelse og har fået knust tindingen.
Rigspolitiets mordkommission bliver tilkaldt, men Christer Wijk er på ferie i Spanien, så det er Åke Nord, der leder efterforskningen. Åke og hans folk forhører de forskellige. Der er ikke nogen, der har et fremragende alibi og de fleste bliver grebet i usandheder og løgne. Åke finder også ud af at Tove har hævet 3000 kr dagen før hun døde og de er ikke fundet. Hvor mon de er blevet af? En bagdør på teatret har stået ulåst og Tove vidste åbenbart godt at der kom nogen for at besøge hende. Hun spillede kammerjomfru i Cosi fan Tutte og privat kunne hun åbenbart også godt lide at spille på sin erotiske udstråling.
Puck snakker også med flere og er selv tiltrukket af Mattias, selv om hun er nygift og har Einar ude af huset. Göran Göransson betror Puck at han har været Toves partner i flere år og at de skulle giftes til juni. Nogle forbipasserende har set en mand, der lignede Sten Sture, tæt ved indgangen nær mordtidspunktet, men han benægter at det er ham.
Einar kommer hjem, lige som Puck er på vej til middag med Mattias og Einar føler sig brændt af og uvelkommen, men Puck tager alligevel afsted. Puck og Mattias tager en aftentur ind på det midlertidigt lukkede teater og Puck går en tur rundt alene og bliver slået ned.
Da hun vågner på hospitalet, er Christer ved hendes seng. Han tager bestik af situationen over nogle dage og sætter de involverede stævne, hvor han hurtigt får udpeget Paul Sandvall som morderen. Denne har adgang til teateret og morderen har røbet et intimt kendskab til både lys, lokaler og indretning ved at være ret hurtig til sine gerninger. Paul var en af Toves elskere og troede som flere før ham at han var den eneste ene og kunne få hende for sig selv til evig tid. Da hun så fortalte ham sandheden at hun hellere var en fri fugl, slog han hende ihjel og anbragte hende i tordenmaskinen netop for at skamfere hendes lig. 10 år før havde Mattias afbrudt deres forhold og ægteskab af egentlig samme grund. Hun fik en abort for ikke at ødelægge karrieren og han følte at hun havde myrdet deres barn.

Udmærket lille krimi i et interessant miljø. Tidsbilledet er også interessant. Tove fremstår som intelligent og frihedselskende og mændene opfører sig som fornærmede stammehøvdinger, når de ikke kan få det som de vil have det. ( )
  bnielsen | May 28, 2012 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.57)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 3
3.5
4 4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 133,499,437 books! | Top bar: Always visible