HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Nemzetközi választottbíráskodás by Éva…
Loading...

Nemzetközi választottbíráskodás

by Éva Horváth

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
113,689,591NoneNone
Recently added bybukkonyvtar

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

A könyv súlyponti témája a választottbíráskodásról szóló 1994. évi LXXI. törvény létrejötte és az azon alapuló (választott)bírósági gyakorlat. Tükrözi azt a folyamatot, ahogyan az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) által kidolgozott, a kereskedelmi választottbíráskodás szabályozásának harmonizálását célzó Mintatörvény hazai adaptációja megtörtént. A fentiek ismertetése közben a mű e szakterület részleteiben kevésbé tájékozott olvasóhoz is közel hozza a választottbíráskodást.

Áttekinti az intézmény jellemzőit, valamint szabályozásának és gyakorlatának rövid, „egyetemes” és hazai történetét. Dióhéjban ismerteti a nemzetközi kereskedelmi választottbíráskodás területén lezajlott jogegységesítés folyamatát, majd részletesen szól az UNCITRAL Mintatörvényről (angol megnevezése után: MAL), amely mára valóban a korszerű, nemzeti szabályozások modelljévé vált. Ismerteti annak a közelmúltban véghezvitt módosítását, s a MAL egyes cikkeinek tárgyalásánál összehasonlító-jogi példákat hoz arra nézve, miként vette át egy-egy ország jogalkotása az adott szakaszt (vagy annak lényegét), és hogy az alapul szolgáló cikk miként tükröződik a nemzeti jogalkotásokban.

Ezt követi a külföldi választottbírósági ítéletek elismeréséről és végrehajtásáról szóló New York-i Konvenció és az ahhoz kapcsolódó gyakorlati kérdések, így a 2006-ben közzétett UNCITRAL-Ajánlás ismertetése. A III. fejezet központi témája maga a Vbt., és az annak alapján kialakult bírósági és választottbírósági gyakorlat. Ezt követi az eljárási szabályzatokról szóló fejezet, amely ismét egy „mintából”, az UNCITRAL Választottbírósági Szabályzatából kiindulva részletesen, és a napi gyakorlat kérdéseire összpontosítva tárgyalja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Választottbíróság Eljárási Szabályzatát. Az V. fejezet ismerteti a WTO-n belüli vitarendezést, valamint a Washingtoni Egyezményt és azzal összefüggésben az ICSID-eljárást is. Az utolsó fejezet az ismét „divatba jött” egyes alternatív vitarendezési módokkal - mindenek előtt a közvetítéssel (mediációval) -, azok variációival foglalkozik, illetve külön alfejezetben ismerteti a közvetítői tevékenységről szóló 2002. évi LV. törvényt.

A könyv az elmélet és az intézményrendszer – nemzetközi kitekintést is adó - ismertetése mellett mindvégig a gyakorlati kérdésekre összpontosít. A mű kézikönyvkénti használatát elősegíti a Vbt. szövegének, a New York-i Konvenció hivatalos angol nyelvű változatának, valamint az UNCITRAL-Ajánlás angol szövegének függelékként történő csatolása.

A könyvet ajánljuk mindenkinek, akinek a választottbíráskodás elméleti és gyakorlati kérdéseihez munkája vagy tanulmányai révén köze van/lehet, vagy a téma iránt egyébként érdeklődik.
  bukkonyvtar | Dec 4, 2011 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: No ratings.

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 120,808,490 books! | Top bar: Always visible