HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Open Boek - Handboek leesbevordering by Jos…
Loading...

Open Boek - Handboek leesbevordering (2011)

by Jos Walta

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
212,551,640None2
Recently added byWiekeH, mene

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 2 mentions

Originally posted at http://moonplanet.dreamwidth.org/60421.html
(I'm writing this review in Dutch because I don't think it will be published in English in the near future)

Titel: Open Boek - Handboek leesbevordering
Auteur: Jos Walta
Soort uitgave: harde kaft
Pagina's: 192
Jaar van publicatie: origineel 2011, mijn editie 2011
Taal: Nederlands
ISBN-nummer: 9789081736305
Waarom ging ik het lezen: Het is Jos' boek! Op de site van de boekwinkel staan op deze pagina ook foto's van het drukken van het boek. Maar ik ben volgens mij echt niet de doelgroep waarvoor het boek geschreven is (kijk maar bij de beschrijving van de hoofdstukken hieronder).

Achterkanttekst:
Als kinderen met plezier en interesse lezen, lezen ze meer en beter. Kinderboeken zijn daarom belangrijk voor de leesbevordering.
Leesbevordering zou daarom de basis van het leesonderwijs moeten zijn. Dat is het uitgangspunt van dit handboek.
Daarin speelt de leescoördinator de rol van spin in het web. Een adequate schoolbibliotheek is de motor. De boekenkring zorgt voor een verbinding van de werkvormen als rotonde van de leesbevordering.
De visie op leesbevordering is voorzien van vele praktische tips en uitwerkingen. 'Open Boek, handboek leesbevordering' is een aanrader voor iedereen die met kinderboeken werkt!

Eerste alinea (van de Inleiding):
In Open boek, handboek leesbevordering heb ik de visie op leesbevordering in het basisonderwijs geëxpliciteerd die aan de cursus Open Boek, opleiding leescoördinator ten grondslag ligt. De cursus is in 1997 ontstaan uit een project van Stichting Lezen: 'Schoolbibliotheken 2000' dat als doel had om de schoolbibliotheek een nieuwe impuls te geven. De cursus is erop gericht de leescoördinator een centrale rol toe te bedelen. De taak van een leescoördinator is bedoeld om samenhang in het leesonderwijs aan te brengen vanuit het perspectief van leesbevordering. Leesbevordering streeft ernaar plezier en interesse in kinderboeken op te wekken als basis voor een gezonde leesmotivatie. Alhoewel de term 'leesbevordering' op zich erg neutraal en nogal breed is, wordt die ook in dit handboek gebruikt omdat die algemeen gehanteerd wordt.

Recensie:
Hoofdstuk 1 wordt voorafgegaan door een voorwoord van Christiaan van Willenswaard van Stichting Lezen en een inleiding door Jos zelf (zie 'eerste alinea' hierboven). Ook wordt elk hoofdstuk begonnen met een illustratie en gedicht over boeken en/of lezen. Allemaal best bekende illustraties/gedichten (tenminste, ik heb ze bijna allemaal wel gezien in de boekwinkel).
Hoofdstuk 1: De bouwstenen
Dit is een kort hoofdstuk waarin Jos beschrijft hoe hij tot het publiceren van dit boek is gekomen (opleiding, werk, leesbevordering-gerelateerde activiteiten). Verder beschrijft hij ook nog wat er in zijn eigen boekenkast staat en zijn lievelingsverhalen voor gebruik in workshops/cursussen.
Hoofdstuk 2: Een andere visie op leesonderwijs In dit hoofdstuk worden gebruikte leesonderwijsmethoden enzo beschreven, soorten kinderboeken. Ook het waarom van leesbevordering en methodes hiervoor. Ik vond dit wel een interessant hoofdstuk.
Hoofdstuk 3: Voortgezet technisch lezen Er worden hier een aantal manieren uitgelegd hoe een docent 'lezen' op school kan aanpakken. Dat was voor mij niet zo interessant om te lezen. Wat ik wel leuk vond in dit hoofdstuk was de uitleg van de AVI-niveaus. Ik lette daar vroeger op de basisschool nooit echt op, ik las wat mij leuk leek (vanaf groep 4 zowel volwassenenboeken als kinderboeken) en als ik het met andere kinderen over AVI-niveaus had dan wist ik nooit echt precies op welk niveau ik zat (behalve als er net zo'n leestestje geweest was, maar op een gegeven moment hoefde ik die ook niet meer te doen). Recentelijk hebben ze de AVI-aanduiding veranderd van 1 t/m 9 naar AVI-Start, -M3, -E3, ..., -M7, -E7, -Plus. Met die "M7" wordt dan 'midden groep 7' bedoeld en met "E7" 'eind groep 7'. Eigenlijk lijkt mij dat persoonlijk iets demotiverender, want als je bijvoorbeeld in groep 5 zit en je leest nog steeds op M4 dan weet iedereen wel wat daarmee bedoeld wordt, met die AVI-cijfers wisten wij dat nooit precies (want het kwam niet overeen met de groepen). Er staan ook tabellen van die AVI-niveaus in dit hoofdstuk.
Wat Jos ook schrijft in de eerste sectie van dit hoofdstuk, is dat vóór de komst van het AVI-systeem in 1997 voortgezet technisch lezen werd vormgegeven als klassikaal lezen, waarbij alle leerlingen tegelijkertijd in hetzelfde boek lazen en leerlingen om de beurt een stukje moesten lezen. De zwakke lezers kregen toen juist weinig beurten omdat dat het proces teveel op zou houden. Dit 'klassikaal lezen' werd bij mij op de basisschool nog heel veel toegepast, maar de zwakke lezers kregen juist ontzettend veel beurten en de mensen die goed konden lezen maar één keer in de zoveel tijd (dus ik las steeds ver vooruit met een vinger op de plaats waar de klas was... ook niet motiverend inderdaad).
Hoofdstuk 4: Kinderboeken en jeugdliteratuur Het leukste hoofdstuk naar mijn mening - geschiedenis van de jeugdliteratuur en verschillende soorten kinderboeken worden hierin beschreven. Ik had eerder een boek over kinderboeken uit 1986 gelezen ("Over kinderboeken" van Joke Linders-Nouwens) en omdat Jos' boek ongeveer 25 jaar nieuwer is, loopt de beschrijving van de kinderboeken ook iets verder door (Harry Potter wordt nu bijvoorbeeld ook genoemd). In het oudere boek staan ook suggesties over leesbevordering, maar dan vooral gericht op ouders i.p.v. leerkrachten en het is ook iets meer "verhalend" geschreven dan Jos' boek, waarin redelijk wat dingen puntsgewijs staan opgeschreven. Toch merk je wel dat het boek uit 1986 iets gedateerd begint te raken. Ik weet niet hoeveel boeken over lezen/leesbevordering er normaal gesproken uit worden gegeven, maar na 25 jaar is er volgens mij toch wel een nieuw boek nodig (ik heb zelf alleen die uit 1986 en die van Jos, dus veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet, maar ik denk toch wel dat ik deze conclusie mag trekken!).
Hoofdstuk 5: Leesbevordering: werkvormen Dit hoofdstuk gaat vooral over vertellen, manieren van vertellen in de klas en hoe je als leerkracht boeken in de klas kan behandelen. Het is best wel een lang hoofdstuk, want er worden heel veel dingen in besproken. Voor mensen die voor de klas staan is dit waarschijnlijk wel een handig hoofdstuk, maar voor mij was het dus niet zo interessant, aangezien ik geen leerkracht op een basisschool ben. Het deed me wel denken dat mijn basisschool echt heel erg weinig met boeken deed buiten de Kinderboekenweek (een oud documentatiecentrum met bijna enkel jaren-'80 informatieve boekjes, in een redelijk kleine ruimte die ik me herinner als een 'donker hol' (ik zat in de jaren '90 op de basisschool), iets van 60 cm boeken op de vensterbank in elke klas en geen wisselende collectie ofzo, en voorlezen werd ook niet zoveel gedaan). De docent die het leukste kon voorlezen was voor mij een docent Nederlands op de middelbare school, die las o.a. voor uit 'Kees de jongen' wat ik nog steeds een heel leuk boek vind, mede daardoor.
Hoofdstuk 6: Leesbevordering: activiteiten Een heel kort hoofdstuk waarin wat landelijke activiteiten worden beschreven (Kinderboekenweek, Nationale Voorleesdagen, Voorleesontbijt, Kinderjury, Nationale Voorleeswedstrijd, Schrijver op School, Rode Draad-pakket voor leesbevordering). Het is vooral een beschrijving van wat de activiteiten zijn en wat er daarbij mis kan gaan (wat op zich wel weer grappig beschreven is).
Hoofdstuk 7: Leesbevordering en ouders Een redelijk kort hoofdstuk met tips over hoe ouders met hun kinderen kunnen lezen (voorlezen/samenlezen) en ook wat leerkrachten kunnen doen om voorlezen en samenlezen van ouders met hun kinderen te bevorderen.
Hoofdstuk 8: De schoolbibliotheek Een hoofdstuk over boeken op school. Jos beschrijft wat hij op verschillende scholen is tegengekomen, dat vond ik wel een interessant stukje. Hij geeft ook tips wat scholen kunnen doen met hun schoolbibliotheek. Hij geeft ook een aantal stellingen over boeken-op-school waar leerkrachten op school over kunnen discussiëren en tips die ermee te maken hebben. Er staan veel foto's van de boekwinkel in dit hoofdstuk :) De foto's zien er best wel mooi uit in de grijstinten waarin ze afgedrukt zijn.
Hoofdstuk 9: De leescoördinator als spin in het web In dit hoofdstuk beschrijft Jos wat een leescoördinator doet. Er staan ook twee vragenlijsten in die aan docenten en kinderen gegeven kunnen worden om de leescultuur op school te onderzoeken.
Hoofdstuk 10: De cursus 'Open boek' en de netwerken leesbevordering Dit hoofdstuk gaat over de cursus, de doelgroepen ervan en wat de cursus inhoudt. Er komen ook een aantal mensen aan het woord die vertellen over hun ervaringen met de cursus (praktijkvoorbeelden).

Herleesbaarheid: Volgens mij is dit geen boek om 'lekker een avondje mee op de bank te gaan zitten'. Dat heb ik echter wel gedaan... maar daarvoor is het formaat eigenlijk niet heel handig (nét te groot). Toen ik ermee aan de tafel ging zitten, las het wel iets beter. Een groot deel van het boek is ook meer bedoeld als praktische handleiding, waar ik niet zoveel aan heb op dit moment. Als ik het nog een keer ga lezen, ga ik waarschijnlijk alleen specifieke stukken lezen of dingen terugzoeken, niet meer het hele boek achter elkaar uitlezen.
  mene | Jan 7, 2012 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: No ratings.

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 127,231,186 books! | Top bar: Always visible