HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Ett kort uppehåll på vägen…
Loading...

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (original 2012; edition 2012)

by Göran Rosenberg

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
704171,029 (4.16)None
Member:AndreasSundman
Title:Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz
Authors:Göran Rosenberg
Info:Albert Bonniers Förlag, 2012
Collections:Non-Fiction, Fiction
Rating:***1/2
Tags:None

Work details

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz by Göran Rosenberg (2012)

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Swedish (2)  Danish (1)  All languages (3)
Showing 3 of 3
Sorglig och ömsint berättelse om fadern. Märkligt att följa hans väg från gettot i Lódz genom olika koncentrations- och arbetsläger. Den lokalhistoriska berättelsen om Södertälje blir dock en aning tröttande om man inte alls är bekant med platsen. ( )
  Humila | Apr 27, 2014 |
Mycket bra bok! de fruktansvärda upplevelserna som "överlevrarna" bär med sig (eller inte orkar bära längre) kryper på en och väcker ens skamkänslor. Ändå andas boken hopp. Jag vet inte hur och varför, men den gör det. ( )
  gerhardn | Jan 15, 2013 |
”I som overlevede Auschwitz er alle skadede, uanset om det kan ses eller ej og uanset om I vil indrømme det eller ej.” (s. 273, min oversættelse)

Sådan skriver Göran Rosenberg til sin far David, der efter en ufattelig rejse fra ghettoen i Lodz over Auschwitz, Braunschweig og Wöbbelin havner i Södertalje syd for Stockholm. Ikke ufattelig fordi den adskilte sig fra andre overlevendes rejse, men fordi nazismens koncentrationslejre er uforståelige og fordi overlevelse var så usandsynligt, at enhver rejse videre er et mirakel – og derfor ufatteligt.

Göran Rosenberg vokser op efter krigen i en ganske almindelig fremstormende svensk provinsby, hvor der var brug for al den arbejdskraft, der kunne skaffes, og hvor David og Hala på overfladen lever et normalt liv. De er tilsyneladende kommet sig over holocausts rædsler og har skabt sig en ny tilværelse.

Men nedenunder lurer dæmonerne, og den voksne Göran forsøger mange år senere at finde svaret på, hvorfor det sted, der var hans trygge barndomshjem, i sidste ende var uudholdeligt for faderen.

Omhyggeligt trevler han faderens vej gennem lejrsystemet op, og selvom det naturligvis er ubehagelig læsning, så er det ikke den bedste del af bogen. Rosenberg skriver selv, at han har svært ved at sige noget meningsfuldt, fordi den verden er så ufattelig. Hvis man er interesseret i den del af historien, vil jeg anbefale De skæbneløse af Imre Kertesz, Maus af Art Spiegelman eller nogle af de andre gribende vidnesbyrd. (Rosenberg fremhæver selv Primo Levi, som jeg (endnu) ikke har læst.)

Til gengæld er skildringen af kampen for at få en ny tilværelse efter krigen skarp. Der kommer mere kød på beretningen, fordi der nu er adgang til forældrenes breve, og fordi det er en verden, der er til at forholde sig til. I tilbageblik er det klart, at den nye tilværelse er et projekt, og at Göran selv er en vigtig brik i det puslespil, der skal binde forældrene til et nyt sted.

”Barnet skal gøre Stedet til sit, så en ny verden også skal blive mulig for dem.
Hvad Projektet ikke går ud på er at Stedet skal vende Barnet fra dem. Og hvad jeg langt senere har svært ved at forklare er, hvorfor han så let lader det gøre det.” (s. 35, m.o.)

Der er eksempler på antisemitisme i Södertalje, men det er ikke det egentlige problem. Problemet er, at Auschwitz kaster så store og så uforståelige skygger, at det er umuligt at tale med nogen om det. Selv ofrene har svært ved at tale sammen. På et tidspunkt prøver David at få Hala til at åbne op, og det får Göran til at reflektere:

”Jeg tror, at du fortæller for at få hende til at fortælle. Men tænk efter, hvor meget beretter du egentlig selv? Om dagene i Wöbbelin næsten ingenting. I Wöbbelin ’fik vi en ordentlig omgang’, det er så langt du strækker dig i detaljerigdom.” (s. 135, m.o.)

Bogen er skrevet på savn, kærlighed og en god portion vrede. Det er en vrede, der retter sig mod de nazistiske forbrydere og måske især på den vesttyske stat, der var alt for længe om at erkende sit ansvar. Det var ydmygende, at de overlevende i 1950’erne skulle kæmpe for at få erstatning. Det var ikke nok ”bare” at have været i Auschwitz og at have set sin familie blive ’selekteret’ og myrdet. Hvor urimeligt må det ikke være blevet opfattet at få afskrevet sine depressioner og angstanfald og hovedpineproblemer som en ”forsikringsneurose”?

Rosenberg har skrevet en personlig og vedkommende bog om hvor svært det er at overleve katastrofen. Jeg synes han overdriver brugen af bestemte vendinger og stilgreb (Stedet, opholdsmetaforen, den hyppige tiltaleform til den ikke-tilstedeværende far osv.) men det er mindre indvendinger over for en bog, som er med til at fastholde, at vi aldrig må glemme nazismens ufattelige forbrydelser. Det er jo ikke ’Et kort uppehåll’s skyld, at der er skrevet endnu bedre bøger om holocaust. ( )
  Henrik_Madsen | Oct 19, 2012 |
Showing 3 of 3
"Written with tender precision, “A Brief Stop on the Road From Auschwitz,” recently published in the United States, is the most powerful account I have read of the other death — the death after the camps"
added by jodi | editNew York Times, Roger Cohen (Mar 11, 2015)
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Jag hade länge föreställt mig att han kom över Bron eftersom det är Bron som är porten till Platsen, och faktiskt också nyckeln till den, men han kan naturligtvis inte ha kommit över Bron eftersom han måste ha kommit med tåget söderifrån.
Quotations
Last words
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
On the 2nd of August 1947 a young man gets off a train in a small Swedish town. He has survived the Lodz ghetto, Auschwitz, and the harrowing slave camps and transports during the final months of Nazi Germany. Now he has to learn to live with his memories. In this intelligent and deeply moving book, Goran Rosenberg returns to his own childhood in order to tell his father's story. It is also the story of the chasm that soon opens between the world of the child, suffused with the optimism, progress and collective oblivion of post-war Sweden, and the world of the father, haunted by the long shadows of the past.
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
2 pay

Popular covers

Rating

Average: (4.16)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3
3.5 2
4 5
4.5 4
5 6

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

Help/FAQs | About | Privacy/Terms | Blog | Contact | LibraryThing.com | APIs | WikiThing | Common Knowledge | Legacy Libraries | Early Reviewers | 97,175,794 books! | Top bar: Always visible