HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De Woonschool : het verhaal van een meisje…
Loading...

De Woonschool : het verhaal van een meisje dat opgroeide tussen… (edition 2012)

by Christel Jansen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
721,138,814 (2.17)None
Member:funkturm1969
Title:De Woonschool : het verhaal van een meisje dat opgroeide tussen zwakbegaafden en 'asocialen'
Authors:Christel Jansen
Info:Amsterdam : Balans; 271 p, 22 cm; http://opc4.kb.nl/DB=1/PPN?PPN=338806849
Collections:Your library, Gelezen in 2013, Non-fictie
Rating:**1/2
Tags:woonschool, woonexperiment, asocialen, Haarlem, Laag Parkwijk

Work details

De Woonschool : het verhaal van een meisje dat opgroeide tussen zwakbegaafden en 'asocialen' by Christel Jansen

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
De Woonschool van Christel Jansen is een interessante geschiedenis van een begaafd kind dat opgroeit in een gezin van zwakbegaafden. Het op de waarheid gebaseerde verhaal speelt in de jaren '60 en '70 en wordt verteld vanuit het perspectief van dat kind, Suus Jonker. Op haar negende realiseert ze zich dat ze slimmer is dan haar ouders. De beschrijvingen van het jonge meisje dat moet opgroeien in kindonterende omstandigheden zijn gruwelijk - geweld, incest, ziekte, smerigheid, armoede, uitsluiting - en worden afgewisseld met overpeinzingen van de man achter het experiment, die na verloop van tijd steeds minder fiducie heeft in het behalen van de doelstelling om de bewoners te verheffen. Om de Haarlemse bevolking informeren over (of te verzoenen met?) het experiment had men indertijd de volgende boodschap: 'Als uw radio nukken vertoont [...] smijt u hem toch ook niet zonder meer in een hoek, waar U hem gaat staan vertrappen? Nee, U gaat er mee naar de reparateur, die de oorzaak van het euvel opzoekt en verhelpt. Wanneer we dit doen met dingen, die vervangbaar zijn, hoeveel meer reden is er dan om er zorg aan te besteden als het om mensen gaat?' Inderdaad, heel veel meer! Helaas blijken mensen geen radio's te zijn.

Het gezin Jonker woont in het inmiddels afgebroken Laag Parkwijk in Haarlem, een woonschool waar asociale gezinnen wordt geleerd hoe men in Nederland als normaal gezin behoort te wonen. Voor veel gezinnen blijkt dit onhaalbaar door tekortkomingen bij de gezinnen zelf en doordat het sociale experiment waar zij aan deelnemen niet werkt. Ondanks de goede bedoelingen en hordes maatschappelijk begeleiders blijven de gezinnen leven in structurele armoede en onder erbarmelijke omstandigheden. Wonen in Laag Parkwijk betekent dat je elders uitgekotst wordt waardoor je hoegenaamd geen kans krijgt te ontsnappen: niet aan je wijk en dus niet aan je situatie. Het blijft verbazingwekkend hoe hardnekkig de problematiek van sociaal zwakke groepen is. Onoplosbaar, erfelijk en met veel gezichten. Ook nu nog. Lees de krant er maar op na.

Het boek is goed gedocumenteerd en toont van binnenuit de situatie waarin sociaal zwakke gezinnen zich bevinden en waarin veel kinderen opgroeien. Dat is de meerwaarde. Door vanuit het perspectief van Suus Jonker te schrijven wordt de boel geromantiseerd, maar het verhaal is te fragmentarisch en te eendimensionaal voor een roman. Bepaalde - interessante - zaken worden niet belicht, bijvoorbeeld hoe Suus in godsnaam aan een allervriendelijkste en begripvolle doctorandus komt om mee te trouwen en kinderen te krijgen. En hoe het opgroeien in een woonschool doorwerkt in haar eigen gezinsleven. Ontsnap je er aan, ook als je er aan ontsnapt? ( )
  funkturm1969 | Jan 6, 2013 |
Boek hinkt op twee gedachten: een biografie van een meisje dat de pech heeft geboren te worden in een zwaksociaal milieu en de geschiedenis van het fenomeen 'woonschool'.
Misschien had een betere schrijfster van dit moeilijke gegeven nog wat kunnen maken, al betwijfel ik dat. Er had een mooie roman kunnen ontstaan door te focussen op het meisje, of een journalistieke reportage over woonscholen. Dat nonfictie heel spannend kan zijn bewijzen mensen als Frank Westerman en Jan Brokken en hoeveel goede romans zijn er niet geschreven over kinderjaren in een buiten de normen vallend milieu?
De mix die Christel Jansen heeft gewrocht, is vlees noch vis en onhandig (naïef ?) geschreven bovendien.

Er was nogal wat aandacht voor dit boek bij het verschijnen en mijn verwachtingen waren daardoor hoog gespannen. Ik was benieuwd naar een insideverhaal omdat de publieke discussie over het recht op kinderen dat geestelijk niet volwaardige mensen claimen, van tijd tot tijd weer oplaait. Het zou heel boeiend zijn te horen hoe een normaal begaafd kind het redt met ouders die verstandelijk beperkt zijn.
Dat het hier eerder zwaksociale mensen betreft (die heel primair reageren en een laag, niet abstract denkniveau hebben, maar die ik toch niet zou willen klasseren als geestelijk onvolwaardig) had ik op grond van de publiciteit niet verwacht. Dat beide ouders kunnen lezen vind ik in dat licht bezien ook opmerkelijk.
De omgeving waarin Suus opgroeit bestaat uit “ een hulpverleningsproject (waarin) stakkers, armoedzaaiers , zwakbegaafden en criminelen (bij elkaar werden gezet)” (blz. 10) , maar dat is iets anders dan het boek presenteren als iets dat kan bijdragen aan de discussie over het recht van geestelijk gehandicapten op kinderen. Overigens is de promotie en marketing van een boek natuurlijk niet de schuld van de schrijfster.

Het verhaal van Suus (de hoofdfiguur, het meisje) is te eenzijdig. In de jaren zestig van de vorige eeuw moet er meer invloed zijn geweest van het maatschappelijk werk dan hier wordt aangegeven.
In de ‘Woonschool’ hoofdstukken wordt trouwens beschreven dat “het web dat de Woonschool om haar cliënten had geweven verstikkend,[was] geworden”. (blz. 146). Dat blijkt niet uit de belevenissen van Suus.
Het móet zijn opgevallen dat Suus anders was, vooral op school. Er moet vanuit die hoek meer aandacht aan haar zijn geschonken dan in het verhaal beschreven wordt. ( )
  PGCM | Jul 28, 2012 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (2.17)
0.5
1
1.5
2 2
2.5 1
3
3.5
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 114,420,897 books! | Top bar: Always visible