HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Havets planter by Dorte Krause-Jensen
Loading...

Havets planter

by Dorte Krause-Jensen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
113,689,591 (4.5)None
Recently added bybnielsen

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Indeholder "Forfattere", "Indledning", "Kapitel 1: Under overfladen", "Kapitel 2: Sådan blev de til", "Kapitel 3: Fra polerne til ækvator", "Kapitel 4: Med danske øjne", "Kapitel 5: Et alsidigt kønsliv i dybet", "Kapitel 6: Verdens største spisekammer", "Kapitel 7: Havets grønne guld", "Kapitel 8: Når samfundene ændrer sig", "Kapitel 9: Tag ud og kig", "Citeret litteratur og videre læsning", "Register".

"Forfattere" handler om bogens seks forfattere med en 5 liniers opsummering pr næse.
"Indledning" handler om at det er spændende og vigtigt at kende havets planter.
"Kapitel 1: Under overfladen" handler om tang, havgræsser og små alger, og deres komplicerede taksonomi.
"Kapitel 2: Sådan blev de til" handler om blågrønalger, grønkorn og første- anden- og tredjegenerations-grønkorn.
"Kapitel 3: Fra polerne til ækvator" handler om planternes udbredelse og samspillet mellem miljøet og planterne. Der er også lidt om mærkværdigheder som algen Caulerpa, hvor nogle arter kan blive over 1 meter høje og består af en enkelt celle med mange cellekerner. Også lidt om algesuppe og øjealger og giftige alger og snegle, der æder alger og udnytter deres grønkorn til at lave fotosyntese med. Og alger som Rhodolither, der kan blive meget gamle.
"Kapitel 4: Med danske øjne" handler om de danske alger, specielt i vadehavet, hvor de første millimeter af dyndet er særdeles produktive og giver mulighed for at de mange trækfugle kan spise sig mætte i snegle og skaldyr. Boblerev og artsrigdom. Østersøen som et ungt økosystem, afhængigheder af saltholdighed, de danske bælter som fysisk hindring for nye arter..
"Kapitel 5: Et alsidigt kønsliv i dybet" handler om havoliven - dvs pollen fra posidonia - neptungræs. Store kolonier af klonede eksemplarer af fx blæretang og dermed sårbarhed. Sjove strategier for at lave kønnet formering i vand. Fx har sukkertang to stadier, der er så forskellige, at man først ved dyrkning i laboratorium fandt frem til at det er samme art. Nogle alger har to-komponent lim som strategi, pollen med den ene komponent og støvfang som den anden. Kiselalger bliver mindre generation for generation for hver deling. Når de er nede på 30-40% af normal størrelse, skifter de til kønnet formering og får så den normale størrelse. Purpurhindetang bruges til at lave nori til sushi med. Kathleen Mary Drew-Baker fandt ud af hvordan man dyrker den og derfor fejres hun hvert år den 14. april.
"Kapitel 6: Verdens største spisekammer" handler om madproduktion. Nogle tangskove kan lave op til 1.5 kg kulstof pr kvadratmeter. per år. I tidligere tider blev der græsset mere af tangskove og havgræsser blandt andet af Stellers søko. I dag bliver 80% af planktonalger ædt, 30% af havgræsserne og 18% af landplanterne.
"Kapitel 7: Havets grønne guld" handler om havenes værdi for os. Klart vand, mangroveskove, 90 millioner ton fisk hvert år, CO2 lagring. Omega-3 fedtsyrer og tangdyrkning.
"Kapitel 8: Når samfundene ændrer sig" handler om pres på ålegræs, gopler, to stabile tilstande. Havoddere, søpindsvin og sargassotang.
"Kapitel 9: Tag ud og kig" handler om diverse muligheder for at finde diverse typer tang rundt omkring i de danske farvande.
"Citeret litteratur og videre læsning" handler om hvor man finder mere information.
"Register" er blot et opslagsregister.
Glimrende bog, der navnlig udmærker sig ved en høj kvalitet af fotomaterialet. Der er lidt spøjse formuleringer som fx "Iltindholdet i atmosfæren steg svagt til et niveau, der sandsynligvis var 100 gange lavere end atmosfærens nuværende iltindhold på 20,93%".
30 procent lavere er ok, men 100 gange lavere? Det kan man da ikke sige?
Bortset fra det, så er sproget levende og fortællelystent og billederne er superflotte. ( )
  bnielsen | Aug 9, 2012 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4.5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5 1
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 117,084,793 books! | Top bar: Always visible