HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De rode loper by Thomas Rosenboom
Loading...

De rode loper (2012)

by Thomas Rosenboom

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
441262,368 (3.08)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

De Rode Loper is een enorme tegenvaller. En dat voor een boek dat zo op het oog niet kán tegenvallen. In de eerste plaats staat op de kaft de naam Thomas Rosenboom, een van mijn favoriete Nederlandse schrijvers. In de tweede plaats staat op de kaft een prachtige witte fender bass. Ten derde: het verhaal gaat over bandjes, roadies en studio's. Dat kan niet stuk denk je dan. Dat kan dus wel.

Hoofdpersoon van het boek is Lau. Lau is notoir uitkeringsafhankelijk, woont doorgaans bij hospita's die voor hem koken en heeft een hernia opgelopen door zijn roadiewerk. Hij leidt een bijzonder saai leven en is in het geheel niet interessant of aansprekend, evenals de overige karakters trouwens. In de 70's is hij roadie van een onbeduidend bandje, in de 80's heeft hij een opnamestudio en is hij fotograaf van bruiloften, in de 90's begint hij een undergroundbioscoop in een gekraakt pand in Zevenaar. Daar bedenkt hij het concept 'de rode loper': bezoekers mogen over de rode loper paraderen en kunnen zich snel daarna terugzien op het bioscoopscherm. Voer voor narcisten dus. Die zijn er veel, dus het wordt een succes. Lau's leven is tot dat moment niet bepaald een succes, ook niet wat het aangaan van relaties betreft. De rode loper en de opnamestudio brengen hem uiteindelijk bij een mensenschuwe vrouw waar hij een zekere liefde voor opvat. Eind goed... Of verklap ik nu te veel?

Waarom valt het boek me tegen? Tsja... De herhaling van een paar flauwe metaforen (ukelele versus gitaar, dwangstand, fade out) irriteert me. Er zijn genoeg boeken waar op één pagina drie betere metaforen staan, en die worden dan niet herhaald. De drie toch behoorlijke verschillende periodes worden nauwelijks uitgewerkt, terwijl juist dat historische kader in eerdere werken van Rosenboom zo prachtig werd opgetuigd. Er wordt erg weinig aan de verbeelding overgelaten. Hele pagina's staan volgeschreven over alle stappen die gevolgd worden bij het opzetten van een podium of het inrichten van een studio, waarna dan weer tijden echt niets gebeurt. De schrijver wil vast de momenten van levende versterving afwisselen met uitbarstingen van energie, mij doet het trucje niets. Het uitstapje naar een rode loper in Berlijn is misplaatst en enkel opgenomen om het rode-lopermotief nog enige substantie te geven. De karakters lopen door het boek als sprookjesfiguren buiten een sprookjesboek. Rosenboom maakt vaker enigszins abstracte sprookjesfiguren van zijn karakters, maar dat valt in eerdere werken niet op omdat de (historische) context daar veel sprookjesachtiger is en de karakters dus beter op hun plaats zijn.
Omdat het een boek van Rosenboom is heb ik het uitgelezen, anders had ik niet het einde gehaald. Je verwacht dat er nog een briljante twist komt, een fantastisch beeld, een mooie vondst. Helaas... volgende keer hopelijk beter. ( )
1 vote funkturm1969 | Jan 2, 2013 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.08)
0.5
1
1.5 2
2 2
2.5 1
3 4
3.5 4
4 5
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 120,745,886 books! | Top bar: Always visible