HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Dit zijn de namen by Tommy Wieringa
Loading...

Dit zijn de namen (edition 2012)

by Tommy Wieringa

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
2151554,204 (3.76)4
Member:jiediebie
Title:Dit zijn de namen
Authors:Tommy Wieringa
Info:Amsterdam De Bezige Bij 2012
Collections:Your library
Rating:****1/2
Tags:roman, vluchtelingen, corruptie, geloof

Work details

These Are The Names by Tommy Wieringa

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 4 mentions

Dutch (9)  English (6)  All languages (15)
Showing 1-5 of 6 (next | show all)
Dit zijn de namen is a novel unlike other Dutch novels. The story is confusing, because two story-lines are told in alternating chapters, a common enough device, but neither the connection nor the loci of the minor story-line and main story are clear. The main story is set in Eastern Europe. The un-Dutchness of the novel seems to elevate the story to a higher, more international level.

The main theme of the novel is identity, particularly Jewish identity. In this respect, the novel might be seen as a parabel. A previous novel by Wieringa, Alles over Tristan was also disconnected from Dutch experience, but the human experience was more recognisable, and therefore on the whole more satisfactorily. ( )
  edwinbcn | Apr 23, 2016 |
Joe Speedboat really is Tommy Wieringa's tour de force. The book brims over with energy in an authentic and unparallelled way. The great atmosphere of this book is incomparable to anything else I have ever read. One of my most pleasant reading surprises. ( )
  Frans_J_Vermeiren | Jan 6, 2016 |
Een goede Wieringa, in zijn eigen onovertroffen stijl, met humor en veel vaart. Maar dat waw-gevoel van na Joe Speedboot heb ik niet gehad.

Lees meer op http://gal-altijdeenboek.blogspot.be ( )
  chrisgalle | Mar 5, 2015 |
Een heel bijzonder boek. Wat een fantssie heeft die Wieringa en wat schrijft hij in mooie beelden die nog lang zullen blijven hangen. Het enige minpuntje vond ik dat het af en toe wat te duidelijke verbindingen waren. Verder alleen maar genieten van dit boek! ( )
  elsmvst | Apr 9, 2014 |
Twee verhalen die alles te maken hebben met de manier waarop mensen vervreemd kunnen raken van hun wortels. Een groep gelukzoekers laat zich door mensensmokkelaars afzetten in een troosteloos niemandsland en trekt maandenlang door een woestijn, op zoek naar het beloofde land. Ze hebben geen namen, alleen eigenschappen: "de vrouw", "de jongen", "de smokkelaar". Politie commissaris Pontus Beg is ondertussen op zoek naar zijn Joodse wortels. Tommy Wieringa vervlecht op een grandioze manier de bijbelse "tocht door de woestijn" van het volk Israel met de zoektocht van Pontus Beg naar zijn wortels, de essentie van zijn Joods zijn, naar de verloren link met zijn familie.

De boodschap lijkt dat mensen pas écht mens zijn als ze een "naam" krijgen, als ze gekend en erkend zijn als mens, als iemand zich over hen ontfermt.
( )
1 vote JaapNoordzij | Nov 13, 2013 |
Showing 1-5 of 6 (next | show all)
Dit zijn de namen is niet dicht op (en ten beste zelfs: onder) de huid van de personages geschreven, zoals zijn twee laatste romans. Zonder die verteltroef is het resultaat ernaar: een vertelling die steriel blijft, ondanks het menselijke leed dat in het vertelde passeert.
 
Met die opmerkelijke tournure wordt duidelijk wat Wieringa voor ogen heeft gehad met Dit zijn de namen: niet zozeer een verhaal over migratie of over corruptie of het verlangen naar een moeder (een terugkerend element) – maar een roman over religie. En een bijzonder knappe roman bovendien, waarin ook duidelijk wordt waarom Wieringa zijn lezers zo lang de steppe op heeft gestuurd. Niet om de gebeurtenissen daar, maar om een antwoord te vinden op zijn vragen over aard, nut en noodzaak van een geloof. Vragen die Wieringa tot het laatst doodernstig blijft stellen.
added by sneuper | editNRC, Arjen Fortuin (Oct 6, 2012)
 
In zijn jongste roman 'Dit zijn de namen' probeert Wieringa nadrukkelijk aan te sluiten bij de oudere verteltradities - het boek speelt zich daarbij af in een sombere voormalige Sovjet-republiek.
Dat is literatuur oude stijl, en Tommy Wieringa laat zien dat hij dat vak beheerst, maar je vraagt je wel af waarom hij juist deze richting kiest. Het sprankelende 'Joe Speedboot' was mij liever, al is het ook goed dat een schrijver zijn lezers niet probeert te behagen met meer van hetzelfde. Hij gaat zijn eigen weg, ook zoekende als het ware.
added by sneuper | editTrouw, Rob Schouten (Oct 6, 2012)
 
Wieringa [vertelt] thematisch gezien een even beproefd als actueel verhaal over altruïsme versus eigenbelang en xenofobie. De manier waarop hij dat doet, is inmiddels kenmerkend: ernstig, welluidend, in marmeren zinnen. En toch ook met een vleugje humor, soms een lichte frivoliteit.
Nog twee maanden te gaan, maar met enige zekerheid valt wel te zeggen dat Dit zijn de namen tot de beste boeken van het jaar behoort. Wieringa heeft de lat weer hoger gelegd. De compositie is vergeleken bij eerder werk scherper en doeltreffender, de hoofdstukken zijn afgetopt en strak als buxushaagjes. Dit is een monumentale roman die naast intelligentie, discipline en originaliteit ('hij had een hart als een walvis') Wieringa's haast wellustige gedrevenheid toont om te perfectioneren.
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Pontus Beg was niet de oude man geworden die hij zich had voorgesteld.
Quotations
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
2 wanted1 pay1 pay

Popular covers

Rating

Average: (3.76)
0.5
1
1.5
2 4
2.5
3 25
3.5 17
4 27
4.5 9
5 14

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

Help/FAQs | About | Privacy/Terms | Blog | Store | Contact | LibraryThing.com | APIs | WikiThing | Common Knowledge | Legacy Libraries | Early Reviewers | 105,820,626 books! | Top bar: Always visible