HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Civil szervezetek kézikönyve.…
Loading...

Civil szervezetek kézikönyve. Jogszabályok magyarázata nem csak civil…

by Gergely Agócs

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
113,689,591NoneNone
Recently added bybukkonyvtar

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiadásában megjelent a „Civil szervezetek kézikönyve". A kézikönyv az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény, közismert nevén a Civil törvény magyarázatát tartalmazza. A könyv célja a civil szervezetekhez kapcsolódó legfontosabb szabályok ismertetése.

A társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős szaktárca által lebonyolított többfordulós, széleskörű társadalmi egyeztetését követően, az Országgyűlés megalkotta a több korábbi törvényt és más jogszabályt kiváltó egységes jogszabályt. Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvényt a Parlament 2011. őszi ülésszakán, december 5-én, az önkéntesség világnapján fogadta el.

A Civil törvény rendszerezte, új keretbe foglalta a szektorra vonatkozó alapvető rendelkezéseket, számos jogintézményt (pl. közhasznúság) új, immár valódi tartalommal töltött meg, egyúttal rendelkezett a civil szervezetek segítésének új formáiról is: általános támogatási szabályokat mondott ki, megteremtette a civil információs centrumok hálózatát, létrehozta a Nemzeti Együttműködési Alapot.

A kézikönyv célja, hogy közérthető módon magyarázza a civil szervezetekre vonatkozó jogszabályokat, gyakorlati segítséget nyújtson azok értelmezéséhez. A kézikönyv tartalmazza a magyarországi szervezetek rövid történelmének összefoglalóját, a Civil törvényben nevesített szervezettípusok bemutatását, továbbá részletesen leírja a civil szervezetek létrehozásával, nyilvántartásával kapcsolatos teendőket és szabályokat.

A könyv aprólékosan foglalkozik a civil szervezetek működésével (gazdálkodás, adományozás, közhasznúság, számviteli szabályok, etc.), megszűnésével, ellenőrzési rendszerével és a Nemzeti Együttműködési Alappal (NEA). A könyv szerzői részletesen bemutatják a NEA működését, szervezetét és támogatási struktúráját, illetve a társadalmi részvételről szóló törvény megalkotásának szükségességét.

A kézikönyv tartalmazza még a civil szférát érintő nyomtatványokat, iratmintákat és a legfontosabb fogalmakat (pl. közhasznúsági melléklet).
  bukkonyvtar | May 2, 2013 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: No ratings.

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 127,290,986 books! | Top bar: Always visible