HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Honderd De scholen van het…
Loading...

Honderd De scholen van het Bernardinuscollege

by Leon Biessen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
222,551,640 (4)None
Recently added byJozefus, GMCS
None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Honderd is het jubileumboek bij het eeuwfeest van het Bernardinuscollege, dat in 1913 door paters franciscanen in Heerlen is gesticht. Niet alleen qua omvang, maar ook qua vormgeving en inhoud is het een waar eerbetoon aan de school: het heeft het formaat van een uit de kluiten gewassen telefoongids, het bevat veel foto's en ander beeldmateriaal (onder meer van een reeks kaften van het schoolblad Binden en Bouwen) en de artikelen zijn vrijwel zonder uitzondering van een opvallend hoog niveau. Aan bod komt een breed scala aan onderwerpen: de geschiedenis van de Oostelijke Mijnstreek; de oprichting en de groei van de school; de bijzondere architectuur van de schoolgebouwen en het klooster; de franciscaner levenshouding van het "aliis proficere" ("dienstbaar zijn aan anderen"); het van oudsher sterk op de bètavakken gerichte onderwijs; het schoolleven en het schoolklimaat; het schoolblad Binden en Bouwen (dat vanwege zijn kritische opstelling tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd verboden); de "opbrengst" die Bernardinus in zijn honderdjarig bestaan heeft gehad (geschreven door oud-leerling en oud-minister Jo Ritzen); en de maatschappelijke taak van de school in het verleden en in de toekomst. Tussen de artikelen door staan de persoonlijke herinneringen aan de school van een aantal meer of minder bekend geworden oud-leerlingen.

Uit ervaring weet ik dat dit soort boeken altijd onder een hoge tijdsdruk tot stand moet worden gebracht. Dat is ook hier te merken: er zijn op diverse plaatsen taalfouten in de tekst blijven staan en het is de redactie blijkbaar ontgaan dat er in het artikel over het naoorlogse Binden en Bouwen een deel van de tekst is weggevallen in de overgang van pagina 248 naar pagina 268. Maar een kniesoor die daarop let. Uit alle bijdragen spreekt een grote betrokkenheid bij de school en veel artikelen schetsen een zeer lezenswaardig beeld van de ontwikkelingen die het onderwijs op Bernardinus de afgelopen eeuw heeft doorgemaakt.

Een thema dat regelmatig in het boek opduikt, is de "Bernardijnse geest". Dat is een geest waarin de menselijke maat de boventoon voert en waarin niet alleen het bijbrengen van kennis, maar ook de persoonlijke, culturele en maatschappelijke vorming van de leerling als taken van de school worden beschouwd. Interessant vond ik de artikelen waarin naar voren komt, hoe lastig het tegenwoordig is om die vormende en menselijke kant van het onderwijs te handhaven in een wereld die de school steeds meer is gaan zien als een productiebedrijf waarin alles draait om targets, toetsen en kengetallen. Opmerkelijk genoeg schrijft uitgerekend Jo Ritzen, die aan het begin van de jaren negentig als minister van onderwijs aan de wieg van dit managementdenken heeft gestaan, dat Bernardinus al vanaf zijn beginjaren "bij de betere, zo niet bij de beste scholen" van Nederland gehoord heeft. Blijkbaar deden die oude franciscanen het dus zo slecht nog niet in een tijd dat er geen kerndoelen, gestandaardiseerde toetsen en centrale examens waren. En dat geeft te denken. ( )
  Jozefus | Nov 10, 2013 |
Uitgave t.g.v. het 100-jarig bestaan van het Bernardinuscollege te Heerlen
  GMCS | Oct 10, 2013 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,739,454 books! | Top bar: Always visible