HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De l'anarquisme al folklore. Cels Gomis i…
Loading...

De l'anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915)

by Emili Samper Prunera

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
521,436,638 (4)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
This review was written for LibraryThing Early Reviewers.
Cels Gomis és un bon exemple dels personatges històrics catalans que van desenvolupar la compatibilitat entre l'anarquisme i el catalanisme. Sentint-se membres d'un poble el català, conscient de la seva cultura, veient clara la hostilitat i desconeixença de l'Estat que el governa [pg. 43] i apostant per revolucions polítiques que permetessin l'encaix i el reconeixement tant polític com cultural mutus [pg. 10]. Així doncs Cels Gomis fou republicà, catalanista, anarquista i federalista, i òbviament internacionalista.
L'obra d'Emili Samper ens apropa a la figura d’aquest Cels Gomis des de la visió dels seus escrits i documentació. Mostrant-nos com concebia la història més social i popular [pg. 62] que pretenia aquest enginyer de camins [pg. 13]. Un home conscient de reivindicar la llengua pròpia [pg. 44] alhora que reconèixer la valia i riquesa de les demés llengües del món. Ferm en la reivindicació del federalisme més desenvolupat [pg. 54], demostrant a més un positivisme [pg. 42] i idealisme sorprenents [pg. 65], mesclats amb una voluntat de renovació profunda [pg. 58] i la proclama d'un progrés lluminós [pg. 77].
Una voluntat d'explicar-se per tal d'afavorir l'agermanament i solidaritat amb la resta de pobles del món [pg. 70]. Solidaritat també obrera que reforçà al llarg dels seus viatges per la seva feina d'enginyer del ferrocarril arreu de la Península Ibèrica [pgs. 74-75]. I com l'obligació laboral va fer que fos encara més exhaustiu en la feina de folklorista a més [pg . 89], en aquests indrets on li tocava traslladar-se.
El treball d'Emili Samper va més enllà de l'enumeració i descripció i fa fins i tot anàlisi del contingut dels textos de Gomis [pg. 99] i de les crítiques de l'època [pg. 100]. Mostrant-nos-en el sentit romàntic [pg. 124] i de recerca antropològica de la llengua catalana. Amb un interès per «recollir totes les preocupacions populars, no per perpetuar-les, [...] sinó per destruir-les» [pg. 160].
Potser s’hi troben a faltar més indicacions històriques per tal d’entendre millor el context i les relacions personals en que es desenvolupa Cels Gomis. Sense aquestes es perd l'explicació més àmplia de com evoluciona el seu pensament polític, de com sent anarquista manté una relació molt pròxima i estable amb Valentí Almirall per exemple, o la bona relació amb Milà i Fontanals. O de com assoleix un grau prou considerable de reconeixement en el món anarquista internacional podent-se aproximar i treballar amb Bakunin.
Curiós és que en el llibre no hi surtin grans relacions amb Ferrer i Guàrdia o Lucien Febvre, per posar alguns exemples. Potser és que la meva visió com a estudiant d’història em fa ser massa meticulosament sever amb el context històric, i m’oblido que el llibre està centrat en la vesant més literària de Cels Gomis. ( )
  aniol | Apr 3, 2014 |
This review was written for LibraryThing Early Reviewers.
He llegit amb gran plaer aquest estudi sobre Cels Gomis i Mestre, enginyer de professió, anarquista d'ideologia, folklorista i divulgador cultural per vocació, que va viure entre 1841-1915. Ha estat una descoberta estimulant gràcies al treball detallista i amè de l'autor, Emili Samper, que ens presenta l'home en les seves diverses facetes i en el context de l'època.

Cels Gomis és un exemple de persona compromesa, treballadora, activa, i crítica amb la realitat que l'envolta. Em sembla mentida que fins ara no n'hagués sentit a parlar.

El llibre està estructurat en quatre apartats que cobreixen 1. el perfil biogràfic, 2. ideologia i política, 3. excursionisme i folklore i 4. pedagogia i literatura. ( )
1 vote gamoia | Jan 3, 2014 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Information from the Catalan Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Information from the Catalan Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Als combats d'aquesta vida
hi he trencat més d'una llança,
i sento no ser ja jove
per tornar a la batalla.

(Cels Gomis, Aubades y capvespres, CCLIX)
Dedication
Information from the Catalan Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
A la memòria del meu pare.
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Catalan Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

LibraryThing Early Reviewers Alum

Emili Samper Prunera's book De l'anarquisme al folklore. Cels Gomis i Mestre (1841-1915) was available from LibraryThing Early Reviewers.

Sign up to get a pre-publication copy in exchange for a review.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 126,302,767 books! | Top bar: Always visible