HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Boligmarkedet uden for de store byer :…
Loading...

Boligmarkedet uden for de store byer : analyse

by Hans Thor Andersen

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
113,689,591 (3)1
Recently added byHenrik_Madsen

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Da rapporten udkom i foråret, var det især budskabet om 60.000 nedrivningsmodne huse i landdistrikterne, der brændte igennem. Det er selvfølgelig også interessant, især fordi det stadig kan chokere dem, der kun følger sporadisk med i yderområdernes udvikling, men alligevel er det en noget snæver tilgang til bogen og dens resultater.

Bogen er udarbejdet af Statens Byggeforskningsinstitut i samarbejde med Thisted, Hjørring og Faaborg-Midtfyn kommuner, og de tre kommuner fungerer både som cases og som kilder til mange af bogens oplysninger. Gennemgangen af de kommunale forvaltningers analyser suppleres med interviews med lokale ildsjæle og aktører.

Bogen indledes med en overordnet analyse af samfundsudviklingen i Danmark. Befolkningen forskubber sig hele tiden, og gennem årtier er udviklingen gået i retning af urbanisering. En større og større del af befolkningen bor i de største byer, mens befolkningstallet går ned i landdistrikterne, hvis de ligger uden for de storbyernes pendlingsoplande. Konsekvensen er en stadig større polarisering af boligmarkedet med stigende priser i de store byer og faldende eller stagnerende priser udenfor.

Dernæst gennemgås den aktuelle udvikling i de tre kommuner. Beskrivelserne er stærkt præget af kommunernes forskellige tilgange til planlægning, og det ville have styrket rapportens normative aspekt, hvis den mere systematisk havde trukket kommunerne igennem den sammen analytiske tilgang. Til gengæld fremstår hver kommune i sin egen ret, og der er stadig interessante ligheder på tværs.

Alle tre kommuner har gennemgået store strukturtilpasninger på børne- og skoleområdet, fordi antallet af børn falder voldsomt. Det er gennemført, selvom det har gjort ondt, og selvom det naturligvis har givet gnidninger i forholdet til de berørte lokalområder. På tværs af kommunerne er der også en klar erkendelse af, at ikke alle landsbyer kan blomstre i fremtiden, men det er stadig uklart, hvad der så skal ske med resten. Skal man decideret afvikle landsbyer, som Skrumpelev-rapporten argumenterede for, eller skal man nøjes med at tilpasse den kommunale service og så rydde op i husene efterhånden som de bliver forladt?

Og hvordan skal man egentlig styrke de områder, man tror på? Rapporten peger først og fremmest på lokalt engagement, ildsjæle og et stærkt foreningsliv kombineret med byfornyelsen, men det er ikke uden problemer. For det første er der kun ganske få eksempler på, at ildsjæle faktisk vender grundlæggende tendenser til affolkning. For det andet er en strategi, der bygger på enkeltindivider, notorisk skrøbelig. Og endelig er der noget ansvarsforflygtigelse over at overlade udviklingen i store dele af landet til mere eller mindre tilfældige lokale initiativer.

Groft sagt laver regeringen en national hovedstadsstrategi for at styrke væksten i hovedstadsområdet – hvilket der er alt mulig grund til – og kårer årets ildsjæl i landdistrikterne for at skabe udvikling der.

Det er selvfølgelig fortegnet, men den intense dyrkelse af ildsjælene i landdistrikterne afspejler langt hen af vejen, at staten har opgivet at skabe den nødvendige udvikling der.

Boligmarkedet uden for de store byer dokumenterer, at den nuværende polarisering af boligmarkedet har været i gang i lang tid. Den viser, at der mange steder i landet arbejdes lokalt for at skabe udvikling og bæredygtige samfund i landdistrikterne. Men den illustrerer også, hvorfor der næppe er udsigt til, at de grundlæggende urbaniseringsmekanismer ændrer sig. Bogen er ikke vanskelig at læse, men casehistorierne er nok mest for de lokale og de særligt interesserede. ( )
  Henrik_Madsen | Aug 16, 2014 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 127,191,359 books! | Top bar: Always visible