HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De grens by Riikka Pulkkinen
Loading...

De grens (original 2006; edition 2009)

by Riikka Pulkkinen, Lieven Ameel (Translator)

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
183964,645 (3.65)None
Member:Distance
Title:De grens
Authors:Riikka Pulkkinen
Other authors:Lieven Ameel (Translator)
Info:Amsterdam De Arbeiderspers cop. 2009
Collections:Your library
Rating:***
Tags:Dutch, novel, Dutch novel, read, read 2012, c_ebook

Work details

Raja by Riikka Pulkkinen (2006)

Recently added bypetergw, stortemelk, Eluna, MaltanKirjasto, Roks, private library, avain, MaidMeri, ErkkiP
None

None.

Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 1-5 of 9 (next | show all)
Goed verhaal over hoop, liefde en dood. Mooi geschreven. ( )
  connie53 | Jul 9, 2013 |
NIet onaardig verhaal, ik ben halverwege maar ik stoor mij wel aan de (vertaal?)fouten, bv: blz166 "avondschool" ipv "schoolavond", blz167 "Tinka heeft haar haren opgemaakt", en eerder al "versnellend" ipv "versneld". Lijkt me ook geen sinecure om uit het Fins te vertalen ;) ( )
  Blauwzuurtje | Apr 4, 2011 |
'Ze maakt een tweede snee. Een brandend kloppen omringt de wonden. Het voelt lekker, zuiver – hier, waar degene is die ‘ik’ zegt. Ineens wordt ze overvallen door het nu – alleen dit moment, en een zachte pijn. Geen gemis. Als gemis een kap over je hoofd is, dan valt die nu van haar af, vormt een kloppende knoop en nestelt zich in de open wond op haar arm. Ze haalt diep adam. Dit past bij me, denkt ze. Dit past bij me.'

De Grens is het debuut van de jonge Finse auteur Riikka Pulkkinen. Ze kerft (letterlijk) diep in de ziel van haar twee vrouwelijke hoofdpersonages. Anja, een 53 jarige literatuurprofessor heeft haar dementerende echtgenoot beloofd dat ze hem zal helpen met sterven op het moment dat hij haar niet meer herkent. Haar nichtje, de 16-jarige Mari is verliefd op haar leraar Fins, die het mooie, fragiele tienermeisje ook wel ziet zitten. Beide protagonisten komen beurtelings aan bod met hun verhaal en daarnaast krijgen we enkele hoofdstukjes waarin de gebeurtenissen bekeken worden door de ogen van Julian (de leraar) en Anni (het 6-jarig dochtertje van de leraar). De grens is een intens psychologische roman, die voor mij wel iets minder zwaar-op-de-hand had mogen zijn. Dat is moeilijk voor een roman die bol staat van zwaar beladen thema’s als zelfmoord , euthanasie, dementie, zelfverminking, onverwerkte homoseksualiteit, de dood, het noodlot en seksueel misbruik. Een zwaarmoedige atmosfeer domineert constant en leidt uiteindelijk in het geval van Mari tot een geforceerd dramatische ontknoping. Ondanks het gepsychologiseer komt deze tiener niet echt tot leven. De motieven van haar leraar blijven nog onduidelijker, tenzij zijn handelen toch simpelweg door geilheid aangestuurd wordt

De schuldgevoelens van Anja die worstelt met de ‘onmogelijke’ belofte aan haar zieke man worden heel beeldenrijk gevolgd in het tempo van de Finse seizoenen, waarvan de geuren en kleuren in het hele boek de sombere, enigszins beklemmende sfeer versterken. De associatie met moord komt wat krampachtig over, maar beter te begrijpen als we ons realiseren dat in Finland euthanasie nog volledig bij wet verboden is.

De verhalen van Anja en Mari komen nergens echt samen. Wel tasten ze allebei hun grenzen af. ‘Goed en kwaad’ , ‘liefde en lust’ maar ook de vraag of het noodlot persoonlijke keuzes in de weg staat.

De roman eindigt met de illusie dat alle personages uiteindelijk op hun pootjes terecht komen, een interpretatie die volgens mij sterk varieert naargelang de optimistische/pessimistische ingesteldheid van de lezer.

De Grens is een veelbelovend debuut van een schrijfster met nog wat groeipijnen maar zeker veel potentieel! P.S. Is de fixatie van alle vrouwelijke personages op orale seks een typisch Fins fenomeen? ( )
  kaliganes | Mar 9, 2011 |
Deze roman is het debuut van Riika Pulkkinen. Het doet je hopen dat er in de toekomst nog meer werk van haar in het Nederlands wordt vertaald. Helemaal vlekkeloos is het nog niet. De twee verhaallijnen waaruit het boek is opgebouwd, komen nooit echt bij elkaar. Het hadden bijna evengoed twee aparte verhalen kunnen zijn. Van die twee vond ik overigens dat over Anja, die haar aan alzheimer lijdende man beloofd heeft hem te helpen sterven, het meest indrukwekkende. Het is een verhaal dat op zich kan staan, maar dan wellicht slechts een veel kleinere groep lezers zou aanspreken. ( )
  rpalmans | Jan 8, 2011 |
De grens
Riikka Pulkkinen
De Arbeiderspers, 2009, 317 p.
Een straf boek over tomeloze verlangens en begeerte, onvermijdelijke teleurstelling, grenzen en geheimen. De zestienjarige Mari is platonisch verliefd op haar gehuwde leraar Julian. Als die interesse toont, storten beiden zich in een stomende, maar compleet uitzichtloze affaire. Intussen worstelt Mari's tante Anja met een belofte aan haar man die aan Alzheimer lijdt: moet ze hem helpen sterven nu hij nauwelijks nog iets beseft van de wereld om zich heen?

Waarom zou ik dit boek lezen?
De grens is een eerlijk, pakkend boek over goed en fout. Hoewel het recht op je hart mikt en fundamentele vragen stelt over de vrije wil, over schuld en onschuld wordt het nooit te zwaarmoedig. Want hoe de personages ook balanceren op de grens van het toelaatbare en aanvaardbare, ze belanden steeds weer met hun voeten op de grond.
(voor boekenzoeker : http://www.boekenzoeker.org/16%2B/zoeken.asp) ( )
  jeetje | Dec 21, 2010 |
Showing 1-5 of 9 (next | show all)
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
People/Characters
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Important places
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Important events
Related movies
Awards and honors
Information from the Finnish Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Epigraph
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Aan je geliefden kun je geen misdaad beloven en juist aan hen beloof je alles.
Dedication
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Voor mijn vader en moeder,
die mij leerden lezen en schrijven.
Voor mijn zussen Johanna en Marikka,
Omdat ik in jullie gezelschap mocht opgroeien.
Voor mijn beste vriendin Ilona,
mijn meest kritische lezer, die mild en wild als geen ander het leven leeft.
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
De dag waarop Anja Aropalo besloten had te sterven, was de lucht zoet en dik geweest als een suikerspin.
Quotations
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to the English one.
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

It's a sweltering summer's day, and Anja Aropalo is on her way home with two errands in mind: first, to water the roses, and then to commit suicide. She is slowly losing her husband to Alzheimer's disease, and she has made him a terrible promise - one she's not sure she can keep. For Anja's niece, Mari, death is a teenage fantasy of grieving family and eternal beauty, an escape from the dullness of her life. But the adventure she longs for seems to come within reach when she begins a relationship with her charismatic teacher, Julian. His six-year-old daughter, Anni, is a witness to their blossoming affair, observing the lies and truths of those around her as she tries to discover what it is to be an adult. The Limit draws together these four people, all struggling to work out where their boundaries lie. In vivid, incandescent prose, Riikka Pulkkinen reveals how our limits can show us who we really are.… (more)

(summary from another edition)

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 wanted1 pay

Popular covers

Rating

Average: (3.65)
0.5
1
1.5
2 3
2.5
3 22
3.5 12
4 21
4.5 2
5 9

Penguin Australia

An edition of this book was published by Penguin Australia.

» Publisher information page

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

Help/FAQs | About | Privacy/Terms | Blog | Contact | LibraryThing.com | APIs | WikiThing | Common Knowledge | Legacy Libraries | Early Reviewers | 93,328,645 books! | Top bar: Always visible