HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Sociale big data opkomst van de…
Loading...

Sociale big data opkomst van de data-gedreven samenleving

by Alex Pentland

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
621,268,033 (3)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Of we nu Whatsappen, onze GPS gebruiken of gewoon bellen: we laten allemaal een continu spoor van digitale broodkruimels achter. Bij elkaar opgeteld levert dit een ongekende hoeveelheid informatie op over menselijk gedrag. Sociale Big Data is het eerste boek dat verslag doet van hoe Big Data gebruikt wordt om ons gedrag nauwkeuriger te begrijpen en beïnvloeden. Alex Pentland, een pionier op dit gebied, laat zien hoe deze nieuwe kennis wordt toegepast op sociale netwerken, bedrijven en steden. Aan de hand van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek geeft hij antwoord op vragen als: Hoe verspreiden ideeën zich binnen organisaties? Wat kun je doen om een stad creatiever te maken? en Hoe kunnen we onze collectieve intelligentie inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen? Met Sociale Big Data introduceert Pentland een van de belangrijkste ideeën die de eenentwintigste eeuw vorm zullen geven en signaleert hij een spannende trend: menselijk gedrag wordt steeds meer een exacte wetenschap.
  Documentatie | Oct 25, 2016 |
Big data… en velen zullen denken aan allerlei privacy schendende gegevens die legaal en vooral illegaal worden opgeslagen. Bestanden met honderden GB’s worden aan elkaar gekoppeld tot monsterachtige databanken waar het doen-en-laten van niets vermoedende burgers is opgeslagen. De verontwaardiging mag dan doorgaans groot zijn, het afluisteren en traceren wordt er niet minder om.
Dat is één kant van de medaille. Maar er is ook een andere, meer positieve zijde.
Al die data kunnen -mits op een verantwoorde wijze vergaard- worden ingezet om met behulp van die gegevens tot een beter begrip van maatschappelijke ontwikkelingen te komen. Sterker nog: er zijn al wiskundige modellen te bouwen die aan de analyse een zekere dynamische dimensie kunnen toevoegen.
In dit boek schetst Pentland die mogelijkheden tot exploratie en analyse van data, om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat een data-gedreven samenleving ‘voor de deur staat’. Veel daarvan is inmiddels al geïmplementeerd in besluitvormingsprocessen en dat zal alleen maar toenemen.

Om kennis te maken met de technieken die aan dit alles ten grondslag liggen, is dit een interssant boek. Of je er gelukkiger van wordt is natuurlijk de vraag; vast staat in ieder geval dat de mysterieuze en verborgen kanten van de mens steeds meer ontsluierd zullen worden. Of dat ook het welzijn verhoogt ?

Het boek leest min of meer vlot weg, maar is soms wel wat dwingend en erg gericht op overtuiging. Soms is dat -naast een zekere mate van zelfingenomenheid- wel storend.
Het geeft de tekst geen extra zeggingskracht terwijl dat wel wordt beoogd. ( )
1 vote deklerk | Oct 22, 2014 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 1
3.5
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 126,316,485 books! | Top bar: Always visible