HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De graanrepubliek by Frank Westerman
Loading...

De graanrepubliek (edition 1999)

by Frank Westerman

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
184395,358 (3.95)3
Member:zerkalo
Title:De graanrepubliek
Authors:Frank Westerman
Info:Uitgeverij Olympus, Amstel uitgevers BV
Collections:Your library
Rating:***1/2
Tags:nonfiction, agricultural policy, agriculture

Work details

De graanrepubliek by Frank Westerman

None.

Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 3 mentions

Showing 3 of 3
Prachtig boek over de Europese graanpolitiek en de geschiedenis van het Oldambt. Eerst kostte het me wat moeite om te begrijpen waar het nu precies over ging en hoe FW het aanpakte, maar toen ik er eenmaal in was, vond ik het zeer interessant en prachtig geschreven (jammer, zegt deze frik, dat de auteur pogend te epateren laat zien dat hij wel Latijn wil schrijven maar dat niet kan. 'magnus opus'). Het boek laat verschillende families = belanghebbenden zien, maar zoemt nog het meest in op Sicco Mansholt, ook mooi gedaan. Ik heb het idee dat ik na lezing meer van boeren en boerenbedrijf begreep., ( )
  Harm-Jan | Jul 1, 2014 |
Geschiedenis van 100 jaar landbouw in de provincie Groningen in de twintigste eeuw. Opkomst en verpaupering van de Groninger boerenstand. ( )
  bottemajanny | Jan 24, 2011 |
Dit boek verdiept zich in de lotgevallen van het Oldambt, een streek in het uiterste noordoosten van Groningen. Op het eind van de 19de eeuw laaide er een hevig conflict op tussen de aldaar gevestigde herenboeren en het verpauperde proletariaat. De boerenknechten eisten loonsverhoging, de graanboeren stonden daar weigerachtig tegenover. Immers, door de opkomst van de stoomboten werd de prijs van het graan van toen af aan bepaald door de sterk geliberaliseerde wereldmarkt, die sterk wisselvallig bleek te zijn.

Evenwel, niet alle herenboeren waren rechtgeaarde liberalen. Een paar ‘rode herenboeren’, zoals de families Tijdens en Mansholt, bepleitten het algemeen kiesrecht en wilden een front van boeren, burgers en arbeiders smeden tegen de ‘ongebreidelde kapitalisten’, met name de bankiers en de speculanten.
Op het eind van de 19de eeuw en eind jaren '20 van vorige eeuw braken, tengevolge van diverse landbouwcrises, zware stakingen uit onder de arbeiders van de streek, en werd de basis gelegd voor een socialistische-communistische arbeidersburcht in de gemeenten Beerta en Finsterwolde. De winter van 1928-1929 verwierf reputatie als de langste staking in de Nederlandse geschiedenis.

Deze staking dwong de boeren tot verregaande mechanisatie in de graansector, om de wispelturige factor arbeidsbeschikbaarheid te kunnen beheersen. Reizend door de tijd toont Frank Westerman ons aan hoe de grote ideologieën van de 20ste eeuw (Duitse bezetting, communistisch gedachtengoed, sociale markteconomie) het boerenerf als een windhoos beroerden, en hoe de neergang van de Groninger graanbaronnen noodlottig was verbonden met de opkomst van het geslacht Mansholt.

De kern van dit boek omschrijft het levensverhaal van ‘socialist en boer’ Sicco Mansholt, die minister van landbouw in het naoorlogse Nederland werd en later ook landbouwcommisaris van de Europese Economische Gemeenschap (EEG), waar hij zich sterk inzette om schaalvergrotingen door te voeren om aldus de landbouw leefbaar te houden in een eengemaakte Europese markt. Door kunstmatig via allerhande subsidies de prijzen van landbouwproducten hoog te houden, ontstonden de welbekende naoorlogse productieoverschotten in de landbouwsector (de zgn. ‘melkplassen’, e.d. ...) die de Europese Gemeenschap handenvol geld kostte. De wereldmarktprijzen waren soms 75% lager dan de gesubsidieerde prijzen binnen het fort Europa, en de gemeenschap werd soms gedwongen de opgekochte overschotten met groot verlies te dumpen. In 1969 schreef Mansholt een tienjarenplan ter hervorming van de landbouw in de EEG. Nog voor het volgende decennium voorbij was, bleven er van de 10 miljoen boeren nog maar 5 miljoen over, en moesten de overtollige kleine en onrendabele landbouwbedrijven afvloeien naar andere sectoren. In maart 1971 trokken de boeren met duizenden naar Brussel om te voorkomen dat de Europese landbouwministers het plan Mansholt zouden aanvaarden.

De wetten van het kapitalisme en overproductie zouden echter op lange termijn de leefbaarheid van de grootschalige landbouw verder ondermijnen, en vanaf de jaren '90 bemoeiden ook de ecologisten zich met de bestemming van de vruchtbare Groningse polders, waar de graanteelt door slechte prijzen niet meer rendabel was, ondanks de ten top gedreven mechanisatie.

Aan de hand van de individuele lotgevallen van boeren, arbeiders en politici uit de streek verschaft Frank Westerman ons een gepriviligeerde inkijk in een stuk economische en sociale geschiedenis van een regio door de tijden heen. ( )
4 vote zerkalo | Dec 3, 2006 |
Showing 3 of 3
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Diep in de Groninger Veenkoloniën, voorbij de A-zoveels en de P's voor carpoolers, ligt het dorp Hoornderveen.
Quotations
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.95)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 6
3.5 5
4 24
4.5 6
5 7

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 134,176,336 books! | Top bar: Always visible