HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Beszélgetések a kvantummechanikáról a…
Loading...

Beszélgetések a kvantummechanikáról a relativitáselméletről és a…

by Horányi Gábor

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
212,551,640 (1.5)None
Recently added byrics

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

A cím alapján ígéretes az anyag, de sajnos kevesebbet ad, mint amire számítottam.
Az író a párbeszédes formát választotta, ami közkedvelt forma tudományos és vagy filozófiai munkákban, hisz segíti a megértést, mert az egymásnak feltett kérdésekkel jobban körbe lehet járni a problémát.
Itt mire jó a több szereplő? Az öt személy túl sok, nem elég karakteresek, nem bújnak konkrét személy bőrébe, ami segítené a szereplő azonosítását. Nem érzem, hogy épp tudnom kellene, hogy melyik beszél, azon pedig nem érdemes gondolkodnom - igazából ennek magától értetődőnek kellene lennie - , hogy éppen miért az mondja az aktuális mondatokat aki, mert ez félreviszi a gondolkodást a könyv által fölvetett kérdésekről.
A könyv ugyan nem rövid, a "megmagyarázott fizikai fogalmaknál, eredményeknél" legtöbbször azt érzem, hogy nincsenek eléggé kidolgozva. Megjelenik egy-két rajz, ami legfeljebb illusztrációnak jó, de a rajz elemei általában nincsenek tisztázva, nem látszanak a mértékegységek stb. Hasonló a helyzet a képletekkel: odadobva az olvasó elé, minden további magyarázat nélkül, a jelölések nem világosak, így a négy Maxwell-egyenletről épp csak annyit lehet megtudni, hogy vannak, szépek, és valószínűleg jó bonyolultak. A szerző mintha rá is játszana erre, többször leírja, hogy nehéz a megértésük.
Összességében úgy érzem, hogy akinek szól a könyv az nem értheti, aki meg értheti, ahhoz nem szól. Előbbi a fizika iránt érdeklődő többé-kevésbé képzett laikus lehet, utóbbi pedig egy másik fizikus.
A versek jól kapcsolódnak a témához, általában tetszettek.
Ahányszor olvasom, mindig majdnem elalszom rajta.

Kvantummechanikát ez alapján sem értettem meg jobban, mint a korábbi olvasmányok alapján. Inkább csak az lett világos, hogy elképzelhető: a világ bonyolultabb, mint amit emberi elme valaha megérthet.

A relatívitáselméletről szóló rész jobban indul, de itt is hamar logikátlan vagy nem jól elmagyarázott részbe futok:
Einstein szerint semmi sem haladhat nagyobb sebességgel, mint a fény. "Ez az egyik alapigazság, amelyre a relatívitáselmélet épül." Ez így eléggé dogmatikusan hangzik. Aztán elmagyarázza, hogy ez miként lehetséges (határérték, fénysebességhez közeledve növekvő energiaigény a további gyorsításhoz), de bizonyítékot nem ad. Ehelyett a sebességek összeadhatóságának elvét veti el, ami szintén elég zavaró, majd ezt írja:
"Tehát vagy elfogadjuk [...] a fénysebesség határsebesség voltát, de akkor a jól bevált és megszokott sebesség-összeadási elvet el kell vetni...". Tehát csak akkor tarthatok meg egy kérdéses, nem intuitív új elvet, ha eldobok egy ezer évek óta elfogadottat. Nem túl jó indoklás. Hát akkor maradjunk az elfogadottnál! Persze nem kell intuitívnak lenni a fizikának, és ez mind igaz is lehet, de a magyarázat elég zavaró.

Másik hasonló zavaros szöveg:
"Végül is jogos elvárásunk, hogy olyan leírását találjuk meg a fizika törvényeinek, amelyek függetlenek a leírótól." Két sorral lejjebb: "Persze csak ha nem kvantummechanikáról van szó!" Ez utóbbit korábban egész hosszan kifejtette. Ezek alapján tehát a könyvben tárgyalt két fontos, a mai fizikát alapvetően meghatározó elmélet egyikénél jogos a megfigyelőtől független magyarázat elvének használata, a másiknál pedig az elv használatának ellenkezője az alapértelmezés. Nem vagyok meggyőzve. ( )
  rics | Aug 26, 2015 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (1.5)
0.5
1
1.5 1
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 127,169,230 books! | Top bar: Always visible