HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Den döda älskarinnan by Théophile Gautier
Loading...

Den döda älskarinnan

by Théophile Gautier

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
242443,774 (3.9)1

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Showing 2 of 2
På Bokmässan fick jag tipset att Théophile Gautier – fransk romantiker, myntare av uttrycket l'art pour l'art, Baudelaires vän och förebild – skrivit vad som skulle kunna vara den allra bästa av vampyrberättelser, titelnovellen i den av Lars Nyberg utvalda och översatta samlingen Den döda älskarinnan.

Det är svårt att inte bli förtjust: på fyrtio sidor får man såväl dekadens som vad det verkar uppriktig kärlek, en skön kvinnlig vampyr, en präst som brottas med sina löften och en vampyrjägare som får en att undra vem det egentligen är som är demonisk. Huvudperson får under sin prästvigning syn på en kvinna så vacker att han håller på att glömma allt annat. Hon söker till slut upp honom, och ett märkligt dubbelliv börjar: om dagarna är han gudfruktig sockenpräst, om nätterna kavaljer i Venedig, och han är i båda fallen övertygad om att den andra tillvaron är en dröm. Slutet är konsekvent tvetydigt.

En liknande själssplittring är också huvudtemat i »Den dubble riddaren«, om en ung man född under dubbla stjärnor. Handlingen är kanske inte så stark, men teckningen av ett låtsat Norge som ett vackert rike av hovsamma herrar och fagra damer är det, liksom skildringen av den unge mannens stackars moder. Den tredje novellen, »Mumiens fot«, handlar förvisso om egyptiska gengångare, men inte av typen som går omkring i bandage och är allmänt mordiska. Stämningen är fin, även om berättelsen idag väl har varierats så mycket att den knappast känns helt fräsch. Slutnovellen, »Två aktörer för en roll«, är den svagaste: upplösningen känns inte som den riktigt passar med uppbyggnaden, även om idén är god.

Som samling betraktat är detta ypperligt: en fläkt tillbaka då skräck inte betydde orgier i blod, dekadens bara behövde antydas, och diverse monster ännu inte stelnat till Hollywoodmasker. Mycket trevligt. ( )
1 vote andejons | Nov 27, 2011 |
Den tunna lilla boken innehåller fyra berättelser, varav titelnovellen utgör ungefär hälften av det totala stoffet; ett mindre antal noter som förklarar vissa ord och begrepp; samt ett relativt omfattande efterord som presenterar författaren.

Novellerna är välskrivna och väl översatta. För att uppskatta dem krävs antagligen att man har någon form av svaghet för det gotiska och skräckromantiska, då tonen är magnifikt högtravande och svulstig, speciellt i mytpastischen "Den dubble riddaren" (som för övrigt utspelas i ett nästan komiskt fördomsfullt skildrat Norge). Bäst och elegantast skriven är "Den döda älskarinnan" som på sina knappt fyrtio sidor lyckas behandla såväl skillnaden mellan den himmelska och den jordiska kärleken, det inom gotiken klassiska dubbelgångarmotivet, drömteman, samt en förvånansvärt (för mig åtminstone) originell tolkning av vampyrmyten.

Efter läsning känns boken nästan mest av allt dom ett smakprov: Såväl de utvalda novellernas bredd som det ambitiösa efterordet tycks vilja antyda om att det finns mer att hämta, och att det här bara var en föraning.
2 vote Jannes | Oct 9, 2009 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Den döda älskarinnan contains Swedish translations of "La Morte amoureuse", "Le Chevalier double", "Le Pied de momie", and "Deux acteurs pour un rôle". Please don't combine with collections with different contents, nor with works containing the title story only.
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (3.9)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3
3.5
4 2
4.5 1
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 125,513,940 books! | Top bar: Always visible