HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Het proces tegen Wilhelm II een vonnis over…
Loading...

Het proces tegen Wilhelm II een vonnis over de schuld van de Duitse keizer…

by Hans Andriessen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
411,664,912 (5)None
Berlin (1) Doorn (1) Germany (2) history (1) Morocco (1) Pruisen (1) Versaille (1) Wilhelm II (2) WWI (2)

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Volgens het verdrag van Versailles (1919) dat de vredesvoorwaarden aan Duitsland dicteerde, nadat dit land en haar bondgenoten WO I (1914 - 1918) verloren hadden, moest er ook een proces tegen ex-keizer Wilhelm II van Duitsland komen, die de geallieerden als hoofdveroorzaker van WO I zagen, om hem te veroordelen voor oorlogsmisdaden en als oorlogshitser. Dit proces is er nooit gekomen omdat Nederland, waar Wilhelm asiel had gekregen, hem niet uitleverde. Dit boek is een fictief verslag van hoe het gegaan zou zijn als Wilhelm wel een proces had gekregen. De conclusie van de 'rechtbank' was verrassend genoeg dat Wilhelm op de meeste punten van de aanklacht niet schuldig zou zijn bevonden en dat hem eigenlijk alleen te verwijten was dat hij de Belgische neutraliteit schond en dat hij niet genoeg gedaan heeft om de oorlog te voorkomen. De straf voor deze daden zou dan ontzetting uit zijn ambt als Duits staatshoofd en verbanning zijn geweest. En dat is ook precies wat Wilhelm, min of meer gedwongen, zelf al had gedaan: hij was al op 9 november 1918 door de Duitse rijkskanselier als staatshoofd afgezet en Wilhelm deed zelf officieel afstand van de troon in Nederland waar hij dezelfde dag heengevlucht was. Tot aan zijn overlijden woonde hij als banneling in Doorn in Nederland en heeft Duitsland nooit meer teruggezien. Dit proces geeft een verrassende conclusie over de schuldvraag van Wilhelm: hij was weliswaar deels medeverantwoordelijk voor het uitbreken van de oorlog maar was zeker niet de hoofdoorzaak zoals de geallieerde propaganda beweerde en wat veel mensen tot op heden onkritisch als de waarheid aannemen. De andere deelnemers, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Frankrijk en Rusland en hun politieke leiders hadden ook een groot aandeel hierin en hadden ook boter op hun hoofd wat de schuldvraag betreft: Frankrijk wilde koste wat kost Elzas-Lotharingen terug, Groot-Brittannië wilde de toenemende economische en militaire concurrentie van Duitsland afkappen, Oostenrijk wilde de eerste viool blijven spelen op de Balkan en Rusland wilde hetzelfde. Genoeg redenen voor alle partijen om zelf ten strijde te trekken en wat men bij het uitbreken van de oorlog ook met groot enthousiasme deed. ( )
  karnoefel | Jun 11, 2016 |
Hans Andriessen ('De andere waarheid'), nestor van Nederlandse geschiedschrijvers over de Eerste Wereldoorlog, heeft met zijn stichting SSEW de interesse in Nederland voor de oercatastrofe 1914-1918 gestimuleerd. Hij doet al heel lang moeite met feiten aan te tonen dat de schuld niet lag bij de Duitse keizer Wilhelm II, die in 1918 naar Nederland vluchtte. Wilhelm zou door de Britse propaganda zijn gedemoniseerd. Ook het Verdrag van Versailles (art. 227) wees Wilhelm aan als veroorzaker van de oorlog. Begin 2016 werd een 'tribunaal' gehouden van historici en juristen dat na een eeuw alsnog vonnis moest wijzen. ‘Het proces tegen Wilhelm’ is de weerslag. Een requisitoir (veertig bladzijden) somt onder andere op: de agressieve Duitse vlootpolitiek, de oorlogsvoorbereiding, schending van de Belgische neutraliteit, misdaden in België begaan en de duikbotenoorlog. Het pleidooi van Andriessen (270 bladzijden!!) fileert stuk voor stuk de aanklachten. Het vonnis: Wilhelm is alleen schuldig aan schending van de Belgische neutraliteit. Geen verrassing, gezien de insteek van Andriessen. De pil is kost voor fijnproevers.

Dr. J.L.G. v. Oudheusden
added by karnoefel | editNBD / Biblion
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (5)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 120,770,567 books! | Top bar: Always visible