HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Pennskaftet by Elin Wägner
Loading...

Pennskaftet (1910)

by Elin Wägner

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
341329,500 (3.3)16

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 16 mentions

För nästan exakt hundra år sedan pågick den stora striden om rösträtten i Sverige: kvinnor och män utan förmögenhet krävde med allt starkare stämmor att få säga sitt om styret av landet. Denna kamp är bakgrunden till Pennskaftet, som främst följer två kvinnor engagerade i kampen: Cecilia Bech, som för ett antal år sedan sveks av sin älskade och sedan gått omkring krossad, innesluten is sig själv, samt titelfiguren; egentligen döpt till Barbro Magnus är Pennskaftet det namn som oftast används om den unga oförsagda journalisten som utkristalliserar sig som bokens centralfigur.

Förutom att skildra kampen för rösträtt finns här inte så värst mycket till handling: Pennskaftet uppfostrar sin arkitekt Block från att söka fallna flickor att kyssa (mindre trassel med sådana än fina!) till en hel karl som kan skriva in sig i föreningen för kvinnlig rösträtt. Samtidigt finns det från Söderberg igenkända huvudproblemet där: hur kunna sätta bo om inte mannen har fast inkomst? Nå, boken är i allmänhet rätt ljus (ehuru verkliga eländesproblem tas upp och ges sådan behandling de förtjänar, från Cecilias krossade hjärta till prostitutionen), så till skillnad från hos Söderberg ordnar det sig rätt bra till slut.

Pennskaftet skulle lätt ha kunnat bli en agitationsroman, och trots att den ibland svajar i den riktningen är känslan idag snarare dokumentär än debatt: visst finns det ett tydligt ställningstagande för kvinnlig rösträtt, men återigen känner man igen sig från Söderberg i att förfäktade åsikter idag känns helt självklara. Samtidigt är den ibland i efterhand ironisk, som i uttrycket om att det väl skulle kunna kämpas i hundra år till innan det blir lika lön för lika arbete, eller den passus om hur nyblivna mödrar tvingas ta ledigt i en månad (obehagligt aktuellt), vilket här dessutom kunde leda till att man var tvungen att söka hjälp från samhället och därmed förlora sin chans på rösträtt.

Pennskaftet är kanske inte speciellt märkvärdig som berättelse, men som en lätt omdiktad historia är den troligen svårslagen; när man kommer ifrån den med nya perspektiv är det på grund av insikter i hur kampen för allmän rösträtt fördes än för att man dragits med i personernas öden. Detta skall dock inte tas som alltför allvarlig kritik, för det är inte många romaner som ens kan bjuda något sådant. ( )
  andejons | Nov 11, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 pay

Popular covers

Rating

Average: (3.3)
0.5
1
1.5
2 1
2.5
3 1
3.5 1
4 2
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,380,744 books! | Top bar: Always visible