HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Kvartetten som sprängdes by Birger Sjöberg
Loading...

Kvartetten som sprängdes (1924)

by Birger Sjöberg

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
601197,694 (4.3)1

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Det är tydligt att Birger Sjöbergs Kvartetten som sprängdes skrevs för snart ett århundrade sedan: inte för att motorn i större delen av handlingen, diverse stadsbors aktieköp och senare ruinering, inte skulle kunna användas idag, utan för att efterräkningarna för de som kan sägas vara ansvariga inte skulle det: här gör även herrar fondmäklare och bankdirektörer personlig konkurs, utan minsta skymt av statliga pengar eller fallskärmar.

Annars är det en mångröstad skara som får utrymme: huvudpersonen Bengt Erlandsson, journalist och misslyckad skald, hans vänner Första fiolen, stadens Casanova, samt Karl August, släktkär och talandes västgötska, om än en märklig variant av denna ädla dialekt. Tillsammans lånar de pengar, bildar bolag, och köper aktier, drömmandes vackra drömmar om ekonomiskt oberoende, men ack: aktiemarknaden är nyckfull och snart återstår endast skulder och brustna drömmar. Förutom dessa följes även andra av stadens medborgare, dagdrivare och direktörer, skvallerkärringar, fyllon och hovmästare, ingenjörer och pensionatsskurkar – den senare en alldeles förträfflig skapelse, inbiten ungkarl, pensionatsbesökare och privatfilosof, betraktare av mänsklig skröplighet.

Handlingsmässigt är det alltså rätt splittrat: satiren och gycklet med de ibland väl fåniga personerna står för det mesta framför idéer om övergripande handling, och man blir närmast irriterad på styckena som handlar om de ekonomiska bekymren. Bättre då med de kärlekshistorier som också ger lite struktur, även om de främst kommer fram i andra halvan.

Skall man jämföra med något ligger väl Röda rummet närmast: samma vittomfattande satir, framhjälpt av en journalist till huvudperson, men här mycket, mycket mer vänligt stämd till människorna: en tjuv hamnar i finkan, och några personer framstår som genomgående fåniga, men annars är det hela präglat av stor mildhet mot människorna: till och med de direktörer som gjort konkurs hämtar sig till slut på någorlunda hederliga sätt. När allt är över kan kanske huvudpersoner grumsa lite över förlorade pengar, men glädjas desto mer över vad som vunnits istället. ( )
  andejons | Aug 18, 2011 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Swedish Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Information from the Russian Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 pay

Popular covers

Rating

Average: (4.3)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4 1
4.5 2
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,446,352 books! | Top bar: Always visible