HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Divine Proportion: Phi In Art, Nature, and…
Loading...

Divine Proportion: Phi In Art, Nature, and Science

by Priya Hemenway (Author)

Other authors: Anita Weinberger (Übersetzer)

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
198259,376 (3.73)2
None

None.

Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 2 mentions

Showing 2 of 2
In de westerse cultuur kent de gulden snede een lange traditie. Dit eenvoudige en tegelijkertijd raadselachtige principe, dat ook bekend is als de ‘goddelijke verhouding’, de ‘goddelijke verdeling’ en het ‘gulden getal’, wordt in de natuur, kunst en wetenschap tot in het oneindige herhaald. De goddelijke verhouding zien we terug in de zadenmotieven van planten, bijenstambomen, piramiden, gotische kathedralen, kunstwerken uit de renaissance, het menselijk lichaam en in schelpen, om een paar fenomenen uit een oneindige reeks te noemen.
Wiskundigen duiden de gulden snede aan met de Griekse letter phi, maar hij kan ook worden weergegeven met de formule (1 V5) / 2 of het getal 1,6180339...
De geschiedenis van de gulden snede begint met berekeningen op Babylonische schrijfplankjes en kan tot in de fractals van ons moderne, gedigitaliseerde tijdperk worden gevolgd. Een dergelijke benadering zou echter geen recht doen aan de uniciteit en de schoonheid van deze verhouding, die in de natuur alom aanwezig is en die in de kunst en architectuur al sinds 2500 jaar als esthetische leidraad fungeert. Wanneer we dieper op de materie ingaan, ontdekken we namelijk op veel plaatsen varianten van de gulden snede, bijvoorbeeld in de vorm van de gulden driehoek in het Parthenon, de gulden spiraal in het menselijk binnenoor, de gulden hoek in rozenblaadjes en in de Fibonaccigetallen in lelies, margrieten, ananassen en het menselijke DNA.
  elsmarijnissen | Mar 19, 2013 |
Studie over de geschiedenis en de traditie van de gulden snede, geschreven door de Engelstalige wiskundige en classica Hemenway. Zij woonde lange tijd in India en publiceerde eerder over Oosterse filosofie en godsdienst. De gulden snede is een goddelijke verdeling in natuur, kunst, muziek, mystiek en wetenschap. De Griekse wiskundige Euclides formuleerde de gulden snede voor het eerst: AB/AC=AC/CB. Het geheel staat in verhouding tot de delen. De schoonheid en harmonie van de gulden snede is een esthetische leidraad in kunst en architectuur. Vormen, dynamiek en patronen van de natuur worden daarbij vertaald naar verhoudingen in de kunst. Het doel van deze uitgave is het geheim achter de geheime code te ontraadselen. Daarbij komen diverse wetenschapsgebieden aan de orde en is er veel aandacht voor de relatie kunst, natuur en geometrie. Met ruim 300 afbeeldingen en grafieken en veel voorbeelden is dit een aantrekkelijke en handzame, maar inhoudelijk moeilijke uitgave. Voor kunst- en of wiskundecollecties, ook voor geïnteresseerden in mystiek en wetenschapsgeschiedenis. Kleine druk.
  boekenwurm1 | Feb 20, 2010 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review

» Add other authors (9 possible)

Author nameRoleType of authorWork?Status
Hemenway, PriyaAuthorprimary authorall editionsconfirmed
Weinberger, AnitaÜbersetzersecondary authorall editionsconfirmed
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 avail.
7 wanted

Popular covers

Rating

Average: (3.73)
0.5 1
1
1.5
2 1
2.5
3 5
3.5 1
4 9
4.5
5 5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

Help/FAQs | About | Privacy/Terms | Blog | Contact | LibraryThing.com | APIs | WikiThing | Common Knowledge | Legacy Libraries | Early Reviewers | 92,101,973 books! | Top bar: Always visible