HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

The Mead-Hall: The Feasting Tradition in…
Loading...

The Mead-Hall: The Feasting Tradition in Anglo-Saxon England

by Stephen Pollington

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
761244,312 (4.55)1
Pollington has written and spoken widely on Anglo-Saxon language, literature, society, and culture. Here he describes feasting and society, the mead hall as living and ritual space, food and feasting equipment, positions of power, and entertainment. He includes a glossary with pronunciations, and sa
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

In het hedendaagse heidendom kennen wij twee belangrijke rituelen, het blot - het offer - en de sumbel (symbel), waar de hoorn rond gaat. Dit boek richt zich op de mede-hal, de fysieke plek waar het ritueel van de sumbel een centrale plaats innam.

Een beschrijving van een hal en een sumbel vind je bijvoorbeeld in het Angelsaksische werk Beowulf. Daarin wordt de held onthaald in de hal Heorod, de hal van vorst Hroðgar. Na eerst goed een verbale uitdaging gepareerd te hebben, ontvangt de vrouw van de vorst hem met mede en woorden. De sumbel in deze vorm is een onderdeel van de rituele praktijk van sommige hedendaagse heidense groepen.

Hoe het alledaagse leven was in die hal, maar ook de rituele en sociale betekenis van de hal en de sumbel worden door Pollington beschreven. Voor de Angelsaksen stond de hal voor het goede, de cultuur van mensen, beschaving, t.o.v. de woeste buitenwereld, het onbeschaafde waar de monsters leefden. Het was een plaats voor vermaak, feesten en raadselwedstrijden, maar ook een plaats waarin macht en sociale positie getoond en bevestigd werden. Ook voor ons alledaagse onderwerpen zoals het eten en drinken, het servies, kleding en zitplaatsen speelden hierin een rol.

De Mead-Hal is door de vele informatie niet een boek wat ik in een keer uitlas. De beginhoofdstukken zijn een goede introductie tot de Angelsaksische cultuur. Verder is het vooral een uitstekend naslagwerk, waar ik regelmatig naar terug grijp.

Een ander goed boek over de sumbel, ook te vinden in de literatuurlijst van Pollington, is Lady with a Mead Cup van Michael Enright. Alleen nog te koop voor waanzinnige bedragen, lenen via de universiteitsbibliotheek is goed alternatief. Recensie daarvan een andere keer. ( )
  CaroSynke | Sep 26, 2011 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language
Canonical DDC/MDS

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (1)

No library descriptions found.

Book description
Haiku summary

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4.55)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 4
4.5 1
5 5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 140,183,105 books! | Top bar: Always visible