HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

My Grandmother: A Memoir by Fethiye Çetin
Loading...

My Grandmother: A Memoir (2004)

by Fethiye Çetin

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
521225,591 (4.11)1

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 1 mention

Het leven van een Armeens meisje ná de genocide in Turkije, want sommige mensen wisten te ontkomen of overleefden door - als kind- in huis te worden geplaatst bij kinderloze Turken. (Niet dat men daar dan liefdevol werd opgenomen: in veel gevallen was je een goedkope arbeidskracht.) Zo gebeurde het ook met de grootmoeder van Fethiye Cetin. Omdat de grootmoeder als heel jong meisje trouwde met een Turkse jongen en alle contact met haar naar de VS vertrokken familieleden verloor, is het eenvoudig om al haar Armeense sporen uit te wissen. Pas heel laat in haar leven vertelt ze wat haar is overkomen aan haar lievelingskleindochter, de schrijfster van dit boek. Die acht het haar plicht om familieleden in het buitenland op te storen en om de geschiedenis van oma wereldkundig te maken.
Voor mij was het moeilijk lezen vanwege de familierelaties en de bijgevoegde stamboom schept niet echt duidelijkheid. De opgenomen foto's veel meer.
Het is onopgesmukt, niet sensationeel, en dat is uiteraard hoe een documentair boek moet zijn, maar een béétje meeslepender had wel gemogen, wat mij betreft.
Niettemin is het een tragedie dat je gedwongen wordt zoveel van wat je bent en waar je vandaan komt stelselmatig te moeten verzwijgen; het is misdadig te noemen zelfs. ( )
  PGCM | Jan 2, 2011 |
ethiye Çetin, schrijfster en juriste, woont en werkt in Istanbul. Als advocate trad ze onder meer op voor de vermoorde Hrant Dink. In haar zojuist in het Nederlands verschenen boek Het geheim van mijn grootmoeder (Van Gennep, Amsterdam, oorspronkelijke titel Anneannem) tekent ze de herinneringen van haar grootmoeder op, die een leven lang gezwegen heeft over haar lotgevallen als tienjarig Armeens meisje tijdens de beruchte dodenmarsen naar Syrië.

Het geheim van mijn grootmoeder is een indrukwekkende getuigenis die een belangrijke historische leemte opvult. Maar bovenal roept het werk vragen op over de mate van (on)vrijheid van mensen om hun eigen identiteit te kiezen. Wat betekent het als een familie meer dan twee generaties in een leugen leeft? Wat is de rol van verhalen vertellen als men eenmaal besluit de verloren tijd te achterhalen?
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Lieve Ayse, Nadire, Necmie, Zeynep, Zehra en Handan, jullie moedigden mij aan om te schrijven en veegden al mijn smoesjes om het werk uit te stellen kordaat van tafel; als jullie er niet geweest waren, was dit boek er ook niet geweest. Gelukkig zijn jullie er wel, en gelukkig zijn jullie mijn vriendinnen.
First words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Als ik aan de maand januari van dat jaar denk, lopen de koude rillingen over mijn rug.
Quotations
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Het ging me er niet zozeer om de familie van mijn oma op te sporen, maar eerder om erachter te komen hoe de vork in de steel zat. Ik legde mijn oma de hele tijd het vuur na aan de schenen, maar wel pas als we alleen waren. Wat ik hoorde kon ik in die tijd aan niemand vertellen, de schok die ik te verwerken kreeg kon ik met niemand delen. Of het nu kwam omdat mijn oma het zo wilde. of omdat ik me schaamde, ik zou het niet weten, maar ook ik probeerde om alles wat ik hoorde voor anderen verborgen te houden en de hevige emotionele verwarring en ontreddering waardoor ik overvallen werd in mijn een eentje te verwerken.
Last words
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
(Click to show. Warning: May contain spoilers.)
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English (1)

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

"When Fethiye Cetin was growing up in the small Turkish town of Maden, she knew her grandmother as a happy and universally respected Muslim housewife. It would be decades before her grandmother told her the truth: that she was by birth a Christian and an Armenian, that her name was not Seher but Heranus, that most of the men in her village had been slaughtered in 1915, that she, along with most of the women and children, had been sent on a death march. She had been saved (and torn from her mother's arms) by the Turkish gendarme captain who went on to adopt her. But she knew she still had family in America. Could Fethiye help her find her lost relations before she died?" "There are an estimated two million Turks whose grandparents could tell them similar stories. But in a country that maintains the Armenian massacres never happened, such talk can be dangerous."--BOOK JACKET.… (more)

» see all 3 descriptions

Quick Links

Swap Ebooks Audio
4 wanted1 pay

Popular covers

Rating

Average: (4.11)
0.5
1
1.5
2
2.5 1
3 1
3.5
4 3
4.5 1
5 3

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,421,549 books! | Top bar: Always visible