HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Roem is een slang by Vasili Rozanov
Loading...

Roem is een slang

by Vasili Rozanov

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
201515,329 (4.17)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Dit boek is een compilatie van een resem apodictische aforismen aangevuld met korte gedachten en gedachtensplinters van een geïntroverteerde man die met een geheel eigen hyperreflexieve tongval zijn neergepend. Het is een merkwaardig amalgaam van persoonlijke gedachten, met zijsprongen die bogen op een grote parate kennis van de 19de eeuwse Russische literatuur en een onovertroffen aanvoelen van oecumenische religiepatronen zoals ze zich door de eeuwen heen ontwikkelden. Omstuwd door deze gedachten vindt hij de nodige serendipiteit om zijn ononderbroken "monologue intérieur" neer te schrijven. In de hoop om zodoende voor de lezer enkele zinnige merkstenen na te laten. Avances naar een lezerspubliek maken weigert hij pertinent. Dat maakt hij ons al op de eerste bladzijde van dit boek duidelijk. Markant om lezen is vooral het laatste deel van het boek: “Apocalyps van onze tijd”; het is een poging tot een pantheïstische synthese van een leven vol denken, tegenslag en verlangen en het is tevens Rozanovs cryptische afrekening met het communisme, een systeem waarin voor het geheel van waarden en gedachten waarvoor hij een lans brak geen plaats meer restte. Rozanovs leven en toekomstperspectief als gecontesteerd observator van het religieuze en maatschappelijke veld werd na 1917 door de atheïstische ideologie van de bolsjewieken vermorzeld en hij stierf in grote ontbering begin 1919.

Rozanovs betoog en gedachten zijn evenwel niet verstoken van de nodige ambiguïteit en ambivalentie; de ene keer zijn ze een acclamatie ten gunste van het Russische volk, de orthodoxe kerk, de joden….en op een volgende pagina lezen we dan weer een welgemikte schimpscheut op voornoemden. Zoals ook uit het zeer voortreffelijke nawoord van vertaalster en bezorgster Yolanda Bloemen blijkt, was Rozanov in veel van zijn publicaties een intellectuele kameleon, die onder diverse banieren marcheerde. Jarenlang schreef hij voor politieke tribunes die diametraal tegenover elkaar stonden. Hij schreef uiterst polemische en speculatieve artikels voor zowel de ultraconservatieve als de liberale pers. Zijn gecontesteerde visie op de huwelijksmoraal en homoseksualiteit bezorgde hem zelfs het stigma van pornograaf en blasfemist. Dit alles ontging ook Leon Trotski niet, die een uiterst negatief portret van hem schilderde in “Literatuur en revolutie”.

Dit boek omvat Rozanovs laatste geschriften; de losjes met elkaar verbonden trilogie die hij aanvankelijk nog probleemloos kon publiceren in zijn eerste en tweede deel: “Solitaria” (1911) en “Gevallen bladeren: Korf 1 & 2” (1913-1915). In “Apocalyps van onze tijd”, dat hij kort voor zijn dood schreef, en waarvoor confiscatie dreigde, sublimeert hij waar mogelijk zijn ellende en hunkert hij naar mystieke beschouwingen die tegelijkertijd zowel zinnelijk als cerebraal zijn. Het zijn de laatste stuiptrekkingen van een man die illusieloos van zijn leven en een heel politiek tijdperk afscheid moet nemen. Nog eenmaal contempleert hij “la divina commedia” van het levensrad:

“Met geratel, geknars en geraas daalt een ijzeren gordijn neer over de Russische geschiedenis.
De voorstelling is afgelopen.
Het publiek verrijst.
Het is tijd de jassen aan te doen en naar huis te gaan.
Maar jassen noch huizen zijn te vinden.”
(pag. 251).

................ ( )
  zerkalo | Mar 7, 2015 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4.17)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5 1
4 1
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 125,757,993 books! | Top bar: Always visible