HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Moderne wetenschap in de bijbel by Ben…
Loading...

Moderne wetenschap in de bijbel

by Ben Hobrink

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
131723,089 (4)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Heb je een onderbouwde reactie op twijfels aan de schepping door God, de Goddelijke inspiratie van de Bijbel, het nut van de wetten uit de Thora? Was het christelijke wereldbeeld in de Middeleeuwen die van een platte aarde? Was de zondvloed een regionaal fenomeen in het Midden-Oosten? Zijn de bijbelvertalingen behept met duizenden fouten in de manuscripten, waardoor de oorspronkelijke tekst te verminkt is om betrouwbaar te zijn? Staan er wetenschappelijke blunders in de Bijbel? Afgestudeerd bioloog en christen Ben Hobrink brengt de laatste inzichten over een breed scala aan wetenschappelijke kennis uit de Bijbel leesbaar bijeen. Ja, je leest het goed: op het vlak van bijvoorbeeld voeding, gezondheid, hygiëne, geslachtsziekten en epidemieën is de Bijbel de wetenschap duizenden jaren vooruit. De ark van Noach blijkt het perfecte bootmodel. De in de Bijbel beschreven kenmerken van de waterhuishouding van de aarde, sterrenkunde of het in vervulling gaan van profetieën kunnen onmogelijk door mensen verzonnen zijn. De ogenschijnlijk saaie en voor "ons Nieuwtestamentische christenen" niet meer van toepassing zijnde wetten van Mozes blijken dé remedie tegen velen ziekten en (sociale) ellende. Eindelijk snap je het onderscheid tussen en de bedoeling van 'rein' en 'onrein'. En wil je een leesbare uitleg, waarom de evolutietheorie niet alleen wankelt, maar zonder enig fundament is en juist het scheppingsmodel de enig wetenschappelijk mogelijke 'verklaring' is, doet er goed aan het boek te lezen. Nieuwsberichten over de politieke discussie over Intelligent Design naast Evolutietheorie op scholen, archeologische vondsten en vermeende claims over de ouderdom van prehistorische dieren en aardlagen ga je weer anders zien, evenals de Bijbel zelf. De vraag of wetenschap en geloof wel samengaan, lost vanzelf op.
  hjvanderklis | Oct 16, 2007 |
Hoewel de bijbel 'een geestelijk boek' is, zegt bioloog Hobrink, heeft hij toch ook in wetenschappelijke details altijd gelijk. Met dit rotsvaste geloof in de feitelijke onfeilbaarheid ervan kiest Hobrink een hachelijke positie. De bijbelwetenschap heeft de laatste decennia immers niet stilgestaan. Aan haar bevindingen, met name inzake de toenmalige culturen in en rond Israel, gaat hij vrijwel geheel voorbij; in zijn optiek staat de Israelitische cultuur volledig op zichzelf. Zo houdt hij een bijbels, maar vooral ook een eigen gelijk over. De bijbel lijkt geen tijdgebonden aspecten te hebben en de menselijke inbreng blijft onduidelijk. Hobrink schrijft eenvoudig en biedt vele wetenswaardigheden over zeden en gewoonten van Israel en omwonende volken, vooral ook met betrekking tot ziekten (preventie), hygiene en voeding. Had hij zich hiertoe beperkt en zich dus gematigd in zijn polemiek met visies van andersdenkende christenen, dan had hij meer lezers kunnen vinden dan nu het geval zal zijn. Met illustraties in zwart-wit, een verwijzing naar aanbevolen boeken, adressen, websites, tijdschriften, bijbelteksten en een register.

Drs. J. Kleisen
added by karnoefel | editBol.com
 
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 117,076,732 books! | Top bar: Always visible