HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Dagboek 1972 by Jan Wolkers
Loading...

Dagboek 1972 (2007)

by Jan Wolkers

MembersReviewsPopularityAverage ratingMentions
131723,089 (3.42)3

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

» See also 3 mentions

Wolkers' dagboeken zijn opsommingen: hoeveel pillen, welke planten, welke vogels, welke lp's, welke maaltijden, naar de winkel, rukken op wc, voetbalverslagen, ... aangevuld met korte weergaven van gesprekken, zinsnedes, meubilairschikkingen. Op zich eigenlijk verdomd oninteressant, en al helemaal zo zonder bijbehorend notenapparaat - in Dagboek 1972 wordt eenmaal om een hiaat van een maand te verklaren tussen vierkante haken en in schreeuwende blokletters vermeld dat Wolkers op dat moment in Indonesië zit, andere hiaten worden dan weer niet ingevuld, verwijzingen naar artikels of uitspraken van collega-schrijvers passeren zonder enige verduidelijking.

Amper introvertie, geen duiding, af en toe eens een sneer (bvb. naar Van Oorschot, die brieven van Nescio ontvreemdde), maar steeds uit tweede hand. Als hij zich al opwindt dan gaat het over politiek (Van Agt, Biesheuvel, Vietnam, Rubinstein, Bomans), televisieprogramma's, voetbal, ex-vrouwen, roadkill.

De dagboeken fungeren meer als schriften om het leven zelf te dagtekenen, dan om er bij stil te staan. Een boekhouding van gebeurtenissen, zonder na- of voorwoorden, laat staan analyses of syntheses. Behalve dat Wolkers zich af en toe benauwd voelt (astma) en hoeveel medicatie hij daar dagelijks voor neemt, krijg we geen inzicht in zijn emoties, angsten of (andere dan lichamelijke) verlangens.
We krijgen een erg fragmentarisch beeld: volgen bvb. de voortgang van het (uit)schrijven van Turks Fruit, maar dan verdwijnt dat boek plots weer naar de achtergrond om pas weer op te duiken na de verschijningsdatum. Reacties van de uitgever, een jubelkreet bij het uittypen van de laatste pagina's, drukproeven, ... het had in de voetnoten kunnen/moeten staan, maar die zijn er niet.

Ze lezen vlot weg, maar zijn we er iets mee? De uitgever zet het liefst een blote kont, een borst, het woordje 'neuken' of iets burgerlijk schokkends ten faveure van de Vietcong op de cover, ook dat is duidelijk wanneer ik de deeltjes één voor één door mijn handen laat gaan. Wolkers als schrijver leer je er niet door kennen, dan moeten we toch maar weer ergens de lust vinden om een biografie op te snorren of één van zijn echte boeken te (her)lezen - iets waar deze dagboeken amper toe uitnodigen trouwens. Wolkers als mens boeit dan weer wel, met z'n gezellige, van schaamte en leugenachtigheid ontdane, intimiteit, - en die geboeidheid door de natuur waar hij zich met de vanzelfsprekendheid van een beer tegen aan schurkt.

Temidden van dat alles, en als som van alle dagen, houd je niettemin een ferme brok Man over, vlezig en geurend, en ben je lichtjes afgunstig op het beeld van de schrijver die zo schijnbaar zonder existentiële angsten door het leven gaat, voor zes uur 's morgens opstaat, koude douches neemt en in vuilbakken naar kruimels zoekt om de roodborstjes uit zijn hand te laten eten.

http://occamsrazorlibrary.blogspot.com/2010/05/dagboek-1969-dagboek-1972.html ( )
  razorsoccamremembers | May 27, 2010 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio
1 pay

Popular covers

Rating

Average: (3.42)
0.5
1
1.5
2
2.5
3 3
3.5 1
4 2
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 119,413,679 books! | Top bar: Always visible