HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Rikki en Wiske in Chocowakije by Willy…
Loading...

Rikki en Wiske in Chocowakije (1945)

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
432267,810 (3.17)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee: Rikki, tante Sidonia, Wiske met Schanulleke, ingenieur Wargaren, Bukovin, X27, commissaris, agenten, mijnheer Catchman (leraar in zelfverdediging), J. Jansens (detective-generaal van België in Kroko), mevrouw Kletsmeierski, de heer Biberonski, pachter Naaszinski, Oliebollowitz (in trein), boswachter, cipier, chef van spionagedienst, juffrouw Panachowitz.

Uitvindingen

In dit verhaal staat de rakettank centraal. De rakettank is een fictieve uitvinding van ingenieur Wargaren. Het is een voertuig dat werkt op afgeroomde melk.

De ingenieur bedacht de uitvinding in zijn villa in de Kempen. De tank kan sneller een einde maken aan oorlogen, zodat er ook sneller weer met een nieuwe oorlog kan worden begonnen.

De plannen voor de rakettank worden echter gestolen door de Chocowaakse Spionagedienst. De bokser Rikki, die een match heeft tegen de Chocowaakse kampioen Bukovin, wordt als spion naar Chocowakije gestuurd om de plannen terug te krijgen.

Hij komt er uiteindelijk achter dat de rakettank op een geheime plaats gebouwd wordt. Samen met tante Sidonia en Wiske weet hij de raket te stelen en er veilig mee het land uit te komen. Ze krijgen in Antwerpen een warm onthaal van de toegestroomde bevolking, maar rijden uiteindelijk met de rakettank een fontein in.

In De gevangene van Prisonov (2003) blijkt dat er destijds een kopie van de rakettank is gemaakt in Chocowakije. Met dit wapen gaat het verzet de strijd aan met het leger van president Bulshitov.

Locaties

Dit verhaal speelt zich ten dele af in België, meer bepaald in Antwerpen en de Kempen. Voorts speelt het zich af in Chocowakije.
Chocowakije

Chocowakije (afgeleid van Tsjecho-Slowakije) is een fictief land. Het is een buurland van België. De hoofdstad is Kroko (afgeleid van Krakau). Er bestaat een spoorverbinding tussen Brussel en Kroko, alsmede een vlieglijn tussen Deurne en Kroko. Het is ook een buurland van het fictieve land Kurkije (afgeleid van Turkije).

Het land is een republiek en heeft een coöperatieve staatsvorm. Het is een oosters georiënteerd land, geheel volgens de zienswijze die men in de tijd dat het verhaal werd geschreven (1945) had over Oost-Europa. Aan het hoofd staat een president. Het leger staat onder leiding van een kolonel. De Chocowakijse Spionagedienst heeft een belangrijke positie in het land en houdt alles nauwlettend in de gaten, samen met de agenten van de Gestaco (afgeleid van Gestapo).

Het nationaal blazoen is Meeroz stempelitz, minderoz werkitz. Een nationaal landbouwproduct is macaroni, op de vele macaroniplantages.
Kroko

Kroko is de hoofdstad van het fictieve land Chocowakije.

Kroko heeft een directe spoorverbinding met Brussel en een vliegverbinding met Deurne.

In Kroko bevindt zich de residentie van de president, een prachtig landhuis, dat vol hangt met allerlei antieke wapenschilden en harnassen. Tevens bevindt er zich het hotel Chococo, waar Rikki zijn intrek inneemt, wanneer hij in Kroko aankomt.

In De kus van Odfella (2003) wordt opnieuw gesproken over Praak, Lambik vertelt dat de IJzeren Chocotovspoorlijn in 1866 werd aangelegd en de verbinding tussen Antwerpen en Praak is. Op de Chocotovspoorlijn is ook station Gomoravska en Sodomitz[1], deze tweelingstad ligt op de grens met Kurkije[2].

Later duikt de naam 'Kroko' opnieuw in een Suske en Wiske op, namelijk in De krasse kroko. Dit heeft echter niets met de plaats te maken, maar is de naam voor een man die gedeeltelijk als krokodil is verkleed.

Het verhaal

Rikki, een beroemd bokser uit Antwerpen, brengt met zijn zusje Wiske en tante Sidonia enkele dagen door op zijn buitenverblijf in de Kempen, voordat hij een bokswedstrijd heeft tegen Bukovin, de kampioen van Chocowakije. Daar ontdekken ze dat een vreemdeling filmopnames maakt van de villa van ingenieur Wargaren. Ze waarschuwen de ingenieur, die hen daarvoor bedankt. De ingenieur is bezig met een nieuwe uitvinding: de rakettank. Deze tank moet ervoor zorgen, dat oorlogen korter worden, zodat er sneller nieuwe kunnen uitbreken (!).

De volgende nacht worden de plannen voor de rakettank gestolen. Nadat ontdekt wordt dat deze plannen zijn gestolen door de geheime dienst van Chocowakije, vraagt de Minister van Bewapening aan Rikki of hij als spion naar het land wil gaan, zogenaamd voor de aanstaande bokswedstrijd, maar ondertussen om te spioneren. Rikki vertrekt, maar Wiske mag van tante Sidonia niet mee. Maar Wiske zou Wiske niet zijn als ze daar niet onderuit weet te komen en ze gaat als verstekeling in een postzak mee met het vliegtuig. Onderweg wordt ze gedropt en belandt zo ergens buiten Kroko, de hoofdstad van Chocowakije, in een vrachtwagen met hooi.

Rikki arriveert ondertussen in Kroko en ontvangt een bericht van J. Jansens, de detetective-generaal van België in Kroko. Deze bevindt zich vermomd als baby in een kinderwagen, geeft Rikki een boek over Chocowakije en raadt hem aan zijn intrek te nemen in hotel Chococo. De spionagedienst van Chocowakije krijgt ondertussen de opdracht om Rikki te elimineren, maar deze wordt tijdig gewaarschuwd door J. Jansens. Rikki ontvlucht Kroko in een taxi, maar verongelukt tijdens zijn vlucht. Hij belandt in dezelfde vrachtwagen als waar Wiske zich bevindt. Samen nemen ze hun intrek bij een boer, die ze van een aanstormende stier hebben gered.

Ondertussen geraakt ook tante Sidonia in Chocowakije en zij besluit zich niet te laten zien en Rikki en Wiske als de geheimzinnige "X" te helpen, wanneer dat nodig is. Rikki en Wiske gaan naar de ontvangst van de president in Kroko, waar ze te weten komen, dat de rakettank op een geheime plaats gebouwd wordt. Ternauwernood weten ze uit de residentie van de president te ontkomen met de plannen van de rakettank. De tank is echter al vrijwel af en de plannen zijn dus niet meer nodig. Rikki en Wiske duiken onder op het platteland.

De Chocowakijse Spionagedienst zorgt ervoor dat de boksmatch tussen Rikki en Bukovin wordt vervroegd, zodat Rikki tevoorschijn moet komen. Bukovin, die aan de bouw van de rakettank werkt moet er dan voor zorgen dat Rikki tijdens het gevecht wordt uitgeschakeld. Uiteraard gelukt het juist Rikki om Bukovin knock-out te slaan. Tante Sidonia, die zich onder het podium bevindt, zorgt ervoor dat het licht uitgaat en ontvoert de verslagen Bukovin in de verwarring. Door middel van een ouderwetse wasmachine weet tante Sidonia Bukovin zo ver te krijgen de geheime werkplaats te verklappen waar de rakettank wordt gebouwd. Tante Sidonia stuurt dan anoniem een briefje aan Rikki en Wiske.

's Avonds weten Rikki en Wiske de zwaar bewaakte werkplaats binnen te dringen en de rakettank te stelen. In de rakettank worden ze ook weer herenigd met tante Sidonia, die hen vertelt dat zij de geheimzinnige "X" was. Rikki, Wiske en tante Sidonia weten met behulp van de rakettank het land te ontvluchten en worden tot slot feestelijk onthaald in Antwerpen.

Achtergronden bij het verhaal

In dit album maken Wiske en Tante Sidonia hun debuut.

Het album is in feite nog geen verhaal van Suske en Wiske. Suske zou pas zijn debuut maken in Het eiland Amoras. Zijn rol wordt hier vervuld door Rikki, de oudere broer van Wiske. Vandersteen had het personage "Rikki" oorspronkelijk al "Suske" genoemd, maar de uitgever van zijn krant had, zonder zijn medeweten, de naam tijdens de eerste publicatie in de krant veranderd in: "Rikki". Vandersteen was niet tevreden met het personage Rikki en zou hem in Het eiland Amoras uit de reeks schrijven door hem in de rij te laten aanschuiven voor een schoenbon. In 2003 werd eindelijk duidelijk wat er sindsdien van hem geworden in het album De gevangene van Prisonov.

Rikki werd sterk geïnspireerd door Kuifje en lijkt er ook treffend op. Vandersteen vond dit zelf ook en verving hem daarom in Het eiland Amoras door Suske, die tenminste dezelfde leeftijd als Wiske had en dus ook beter geschikt was als haar tegenspeler.

In de oorspronkelijke verhaal zat een scène waarin Rikki een boek leest in een zetel en door een sluipschutter vanuit een nabijgelegen appartement met kogels wordt doorzeefd. Rikki bleek echter slechts een pop van zichzelf in de zetel te hebben geplaatst. Omdat deze scène in feite plagiaat was van een soortgelijke scène uit Kuifje in Amerika werd ze later uit het album verwijderd.

De verstrooide ingenieur Wargaren kan dan weer gezien worden als een voorloper van professor Barabas.

Chocowakije is afgeleid van Tsjecho-Slowakije. In de krantenpublicatie van het verhaal De avonturen van Rikki en Wiske in De Nieuwe Standaard (1945) heette de hoofdstad nog Praak, maar de uitgever van het album (Standaard Boekhandel) in 1946 vond de naam niet gepast (het leek te veel op Praag, dit lag te gevoelig zo vlak na de Tweede Wereldoorlog) en paste de naam aan naar Kroko (Krakau).

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van het naoorlogse Vlaanderen en de spanningsopbouw tussen Oost en West. Dit thema komt terug in het verhaal.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 4, 2013 |
Wiske en haar broer, de bokser Rikki, vinden bij toeval een camera waarmee een onbekende opnamen heeft gemaakt van een ontwerp van ingenieur Wargaren. Als ze de geleerde waarschuwen blijkt het te gaan om plannen voor een Rakettank. 's Nachts worden de plannen gestolen door geheim agenten uit Chocowakije.
Op verzoek van het ministerie voor tegenspionnage gaat Rikki in Chokowakije, waar hij in de stad Praak een gevecht moet leveren met Bukovin, op zoek naar de gestolen plannen. Wiske gaat als verstekeling mee in het vliegtuig dat hem naar de hoofdstad van Chocowakije brengt. Het duo wordt een dag later gevolgd door Tante Sidonia die bezorgd is om haar nichtje.

Tijdens een receptie in de residentie van de president van Chocowakije slagen Rikki en Wiske (zonder dat ze het weten geholpen door tante Sidonia) er in om de plannen van de Rakettank terug te veroveren.
In de bokswedstrijd met Bukovin slaat Rikki zijn tegenstander knockout waarna Sidonia van hem te horen weet te krijgen waar de inmiddels al gebouwde Rakettank zich bevindt. De tank wordt uit de geheime werkplaats gestolen en Rikki, Wiske en Sidonia rijden ermee naar België alwaar ze feestelijk worden ingehaald.

Na afloop van dit verhaal liet Vandersteen Rikki verdwijnen. Pas vele jaren later keert hij terug, in het verhaal De gevangene van Prisonov.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Mar 19, 2008 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.17)
0.5
1
1.5
2 2
2.5
3 2
3.5
4 1
4.5
5 1

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 116,935,647 books! | Top bar: Always visible