HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

De nerveuze Nerviërs by Willy Vandersteen
Loading...

De nerveuze Nerviërs (1963)

by Willy Vandersteen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
562210,933 (3.63)None

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Showing 2 of 2
Personages

In dit verhaal spelen de volgende personages mee:

Suske, Wiske, Lambik, Jerom, tante Sidonia, professor Barabas, Twistorix, Pintorix en Zanziorix (bosgeesten), Santérix en zijn vrouw Kokadildis, Gertrudildis, Zware Jeforix, Nerviërs, Libeldildis (bosnimf), Romeinen, Corpus Rondix (Romeins veldheer).

Uitvindingen

In dit verhaal spelen de volgende uitvindingen een rol:

de teletijdmachine, elektronisch brein.

Het verhaal
Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Lambik heeft zijn vrienden uitgenodigd voor een picknick en loopt naar een steengroeve. Door een ontploffing komt een ingang van een grot tevoorschijn, maar de vrienden gaan met de gewonde Lambik naar huis. Wiske heeft iets zien bewegen en gaat samen met Suske naar de grot, ze vinden een pot en dalen af in een put. Beneden zien ze drie kwade bosgeesten, Twistorix, Pintorix en Zanziorix, die 2000 jaar geleden door een druïde van de Nerviërs zijn opgesloten in de grot. Ze komen in moeilijkheden, maar Wiske kan Lambik en Jerom nog waarschuwen. De geesten proberen met een dobbelspel, muziek en bier Jerom over te halen niet te vechten, maar hij vindt Suske en ze gaan naar huis. Lambik gelooft niks van het verhaal over de bosgeesten en ze stoppen bij professor Barabas, die met zijn elektronisch brein informatie over bosgeesten opvraagt. Met de teletijdmachine bekijken ze de tijd van de Nerviërs en ze zien een paaldorp. Maar dan knapt de lamp van de teletijdmachine en Jerom brengt de kinderen naar huis.

Lambik krijgt de sleutel van het laboratorium, maar wordt dronken gevoerd door de bosgeesten en speelt een dobbelspel. Hij verliest de sleutel en de bosgeesten willen het verleden van Jerom zien, omdat hij niet vatbaar was voor hun streken. Professor Barabas vertelt dat Jeroms familie altijd goede huwelijken had en toont Santérix en zijn vrouw Kokadildis, die net nadat de bosgeesten in de grot werden opgesloten leefden. De bosgeesten worden naar die tijd geflitst en Jerom gaat hen achterna. Jerom ontmoet een druïde en wordt zelf ook druïde gemaakt. Als rechter en dokter hoedt hij over het dorp en ziet dat de mannen in een kroeg gelokt worden door Pintorix. Hij vernielt de kroeg, maar de geesten verstoppen allemaal biertonnen in het bos en lokken Jerom zo weg. Santérix komt in het dorp en verspeelt net als de andere mannen veel, zijn vrouw Kokadildis is boos en hij heeft spijt. In het bos komt hij Jerom tegen en hij verbiedt het dobbelspel. De vrouwen krijgen een belangrijke plaats in het dorpsleven.

Maar Twistorix lokt de kinderen van het dorp met muziek in een bergplaats onder een boom. Jerom bevrijdt de kinderen en dan houdt een bosgeest de bosnimf Libeldildis voor de gek. Ze geeft hem een bloem, degene die eraan ruikt zal in slaap vallen. Jerom ruikt aan de bloem en valt in slaap. De bosgeesten leren de mannen handel, en de vrouwen willen luxegoederen. De mannen zijn nu veel weg voor zaken en als Santérix inziet dat de kinderen worden verwaarloosd verbiedt hij de handel. De mannen komen in opstand en als de bosnimf erachter komt dat ze voor de gek is gehouden laat ze Jerom ontwaken. Ze wil met Jerom trouwen en Kokadildis stemt stiekem toe. Jerom redt de mannen en de kinderen van de bosgeesten en de mensen komen tot het besluit de familie voorop te stellen. De bosgeesten wijzen Romeinse verkenners naar het dorp, maar worden door de bosnimf weggetoverd.

Libeldildis wil met Jerom trouwen, maar hij wordt net op tijd naar zijn eigen tijd geflitst. Ze zien haar huilen op het scherm van de teletijdmachine, maar dan zien de vrienden ook een legioen Romeinen. Jerom gaat weer terug naar het verleden, maar wordt weer in slaap gebracht door Libeldildis. Lambik, Suske en Wiske gaan ook naar het verleden en vechten tegen de Romeinen en dan wordt tante Sidonia met een grote magneet naar het verleden gebracht. De Romeinen worden verslagen door deze magneet en Caesar zal verklaren dat dit de dapperste Galliërs zijn. Lambik praat met Libeldildis en zij laat Jerom weer wakker worden. Professor Barabas flitst de vrienden na een feest weer naar hun eigen tijd.

Trivia

Sidonia zegt in strook 2 tijdens de picknick dat ze van nu af Algemeen Beschaafd Nederlands zullen spreken en ze daarom vanaf dat moment Sidonia genoemd wil worden in plaats van Sidonie.
Professor Barabas beweert in strook 31 dat Jeroms voorouders allemaal in hun jeugd sterk en wilskrachtig waren. Het eerste geslacht Jerom is volgens Barabas ontstaan in de wouden van Gallië, vlak voor de Romeinse bezetting. In De dolle musketiers is Jerom echter een holbewoner die ontdooid werd tijdens de zeventiende eeuw. Als deze Jerom dus uit de prehistorie stamt kan de eerste generatie Jerom nooit pas ontstaan zijn tijdens de periode dat de Romeinen Gallië bezetten. Ook in De malle mergpijp en De slimme slapjanus wordt verteld dat Jerom eigenlijk uit de oertijd afkomstig is.

Bron: Wikipedia
  Besselina | Nov 4, 2013 |
In dit verhaal steekt Willy Vandersteen vaardig de draak met de uitwasemingen van onze moderne (consumptie)maatschappij. Hij situeert het geheel in de tijd waarin België zojuist veroverd werd door de Romeinen, nl. zo rond 54 v. Chr.
Willy laat bv. duidelijk zien dat streven naar bezit en rijkdom niet alles kan zijn. Het gezin moet op de eerste plaats staan en dan pas het streven naar welvaart. Degene die dit uit het oog laat verwaarloost de jeugd en hieruit ontstaan dan problemen zoals de baldadigheid enz. enz.
Hierin heeft Willy gelijk, maar toch zijn de opvoedmethodes die hier gepresenteerd worden verre van acceptabel voor de moderne pedagoog.
Toch mag men het verhaal niet als oubollig afschrijven, want het probleem dat Willy hier beschrijft is nog steeds actueel!

De Nerviers woonden in de tijd rond 54 v. Chr. daar waar later de stad Leuven (Louvain) zou ontstaan. De rivier de Dijle grensde het gebied der Nerviers af met dat van het volk der Eburonen.
Het volk der Eburonen werd vooral bekend omdat het onder leiding van Ambiorix het Romeinse leger van Julius Caesar (*100 v. Chr. tot ± 44 v. Chr.) een zware nederlaag had toegebracht. Ceasar zelf beschreef deze vreselijke slag in zijn boek De bello Gallico. Hierdoor kunnen de historici de slag die Caesar tegen de Eburonenvorst voerde precies en minutieus volgen.

Bron: http://suskeenwiske.ophetwww.net/
Tekst: Alain Stienen ( )
  Besselina | Feb 2, 2008 |
Showing 2 of 2
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original title
Alternative titles
Original publication date
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Information from the Dutch Common Knowledge. Edit to localize it to your language.
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (3.63)
0.5
1
1.5
2 1
2.5 1
3 1
3.5 1
4 2
4.5
5 2

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

You are using the new servers! | About | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 117,078,450 books! | Top bar: Always visible