HomeGroupsTalkZeitgeist
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Robot by Isaac Asimov
Loading...

Robot

by Isaac Asimov

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
212,551,640 (4)None
Recently added byretry, bnielsen

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Indeholder "Indledning", "Robbie", "Rundt i ring", "Logik", "Fang kaninen", "Løgnhals", "En lille forsvunden robot", "Virkelighedsflugt", "Bevis", "Den uundgåelige konflikt".

"Indledning" starter bogens rammefortælling om et interview med robotpsykolog Susan Calvin i anledning af hendes 75 års fødselsdag i år 2057.
"Robbie" handler om en lille pige, Gloria Weston, der får en af de første robotter, Robbie, som barnepige i 1996. Faderen George Weston kan ikke lide konflikter, så pigen får Robbie, konen får ham til at tage Robbie tilbage fordi Gloria bruger for meget tid sammen med den og pigen får Robbie tilbage, fordi hun savner den. Mærkelige kønsrollemønstre og børneopdragelsesmetoder står i kø for at knuse fundamentet for historien, men man kan næsten læse den, hvis man erstatter Robbie med en iPhone eller World of Warcraft.
"Rundt i ring" handler om George Powell og Mike Donovan, der er med en robot på ekspedition til Merkur i 2015 og nu er robotten Speedy ikke kommet tilbage efter en tur til en seleniumpøl. Speedy er deres eneste moderne robot, men der er 6 umoderne i kælderen. Og Speedy er åbenbart gået i kuk, for den ser ud til bare at cirkle rundt om deres seleniumpøl. Det er en dyr robot og det er lidt farligt at gå tæt på pølen, så den kredser som katten om den varme grød. De får dog fat i den igen vha robotlov nr 1.
"Logik" handler om en robot QT, kaldet Cutie, der får religiøst vanvid, men ellers fungerer helt perfekt, så hvorfor ikke lade den blive i troen. George Powell og Mike Donovan diagnosticerer fejlen, men kan ikke umiddelbart rette den. Afløseren kommer med en dum bemærkning til dem, da han kommer, så de siger ingenting om robottens særheder til ham.
"Fang kaninen" handler om en robot, der kan styre 6 andre robotter, men den opfører sig lidt sært en gang imellem, så George Powell og Mike Donovan bliver sat til at finde fejlen. Det er tæt på at koste dem livet, men de får fundet fejlen eller i det mindste fundet ud af at gøre den reproducerbar.
"Løgnhals" handler om en tankelæsende robot, der er værdiløs, fordi den af hensyn til robotikkens første lov hellere vil sige hvad modtageren gerne vil høre end sandheden. Det går ud over blandt andet Susan Calvin, som den fortæller at hendes hemmelige kærlighed til en kollega er gengældt.
"En lille forsvunden robot" handler om en robot, der ikke har robotikkens første lov helt så kraftigt implementeret som resten, så den kan arbejde sammen med mennesker, der løber risici engang imellem. Alligevel er den lidt irriterende, så den reagerer bogstaveligt på en ordre om noget lidt grovere end "for helvede at blive væk". Den gemmer sig blandt 62 andre og det er ret svært at finde den, for den har jo fået ordre på at blive væk.
"Virkelighedsflugt" handler om en opgave, som US Robotics & Mechanical Men Corporation får af konkurrenten Consolidated, fordi den har kostet dem deres egen topcomputer. Opgaven går ud på at lave et hyperdrive, hvis det kan lade sig gøre og ellers dokumentere at det ikke kan lade sig gøre. George Powell og Mike Donovan får tjansen med at tage chancen med det rumskib, US Robotics computeren konstruerer. Og opgaveformuleringen kræver varsom omgang med robotikkens love.
"Bevis" handler om Stepehen Byerley, som stiller op som borgmesterkandidat, men bliver beskyldt for at være en robot. Og det var han måske også, men han endte med at blive valgt som først regionskoordinator og siden verdenskoordinator.
"Den uundgåelige konflikt" handler om små kiks i planlægningen, der kan undre når nu Maskinerne styre alting perfekt, men faktisk viser der sig et mønster i at de små kiks koster stillingen for folk, der er modstander af Maskinernes styre.

Fælles for historierne er at de bygger på de tre grundsætninger for robotter. Oversættelsen af Arne Herløv Petersen er godkendt, men ikke særligt god.
Jeg kan godt lide historier om fejlfindere, så George Powell og Mike Donovan er interessante personer at følge. ( )
  bnielsen | May 1, 2013 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Swap Ebooks Audio

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 2
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 120,806,679 books! | Top bar: Always visible