HomeGroupsTalkZeitgeist
This site uses cookies to deliver our services, improve performance, for analytics, and (if not signed in) for advertising. By using LibraryThing you acknowledge that you have read and understand our Terms of Service and Privacy Policy. Your use of the site and services is subject to these policies and terms.
Hide this

Results from Google Books

Click on a thumbnail to go to Google Books.

Skyggen fra Sirius by Niels E. Nielsen
Loading...

Skyggen fra Sirius

by Niels E. Nielsen

MembersReviewsPopularityAverage ratingConversations
212,551,640 (4)None
Recently added bybnielsen

None.

None
Loading...

Sign up for LibraryThing to find out whether you'll like this book.

No current Talk conversations about this book.

Jorden, ca 2092
Et firs milliarder dollars dyrt og meget avanceret rumfartøj Sothis styret af en intelligent computer, en mentamat IV, kaldet Kronos, vender tilbage til Jorden efter en tur til Sirius (dronningestjernen, Canis Major, eller Sothis som ægypterne kaldte den). Rumfartøjet var et sats fra firmaet Global Energy. Ombord var tre mand, men kun en vender tilbage, negeren Elijah Grant-Lee. Den ene af de andre, Tseng, døde på planeten New Haven ved Sirius og den anden Jacov Kuzmin på vej hjem. Elijah er ikke ret begejstret for at skulle fortælle om udbyttet af turen til GE's bestyrelse, men hans bekymringer er kun lige begyndt, for Jorden er hærget af miljøødelæggelser af kolosalt omfang.
Elijah har fået lidt sære kræfter på New Heaven, så han kan hele sine egne sår og lave lignende små mirakler. Kronos tester ham lidt inden de kommer tæt på solsystemet og smadrer hans ene hånd, så han er nødt til selv at hele den, men det går fint.
Elijah tænker 'hvor slemt kan det være?' og lander på Jorden nær Paris. Han træder lige ud i en sandstorm som ser ud til at være permanent og har slebet alt ned. Han farer hurtigt vild og er ved at dø af udmattelse, da han bliver overfaldet af et kobbel ulveagtige rovdyr. De bliver til gengæld selv overfaldet af nogle små gnomagtige mennesker, der også tager ham med som bytte formentlig for at spise ham. Det lykkes ham at få en slåskamp i stand med lederen Hvam og undervejs finder gruppen ud af at Elijah er god til at læge brandsår. Det er værdifuldt nok til at han bliver i gruppen i stedet for at blive spist. Han slår sig sammen med en pige med hareskår, der hedder Svee, vistnok som en efterligning af lyden, når hun trækker luft ind gennem den deforme mund. Den her slags mennesker kaldes okier og er en slags nomaderøverbander til forskel fra gammelboerne, der har forskanset sig i forholdsvis sikre områder og stadig har lidt styr på at bruge gammel teknik. I et raid mod en by bliver Elijah overrasket af nogle ret intelligente rotter, der piner ham til at hjælpe sig. Nogle måneder senere lykkes det Elijah at flygte ved at bruge en slags mental chokbølge mod rotterne. Han kommer væk fra en anden rottefange Emael, der har fortalt om sine eksperimenter med at stoppe erosion og vandfordampning ved at plante hårdføre planter som vejpileurt. Elijah finder tilbage til okiflokken og opdager at Svee stadig er i live og forresten gravid med Elijahs barn. Elijah overtager flokken ved at slå Hvam ihjel i tvekamp og leder dem ud i en søgen efter Emael og det landingsfartøj han kom i. Elijahs plan er at stikke af fra det hele og sammen med Kronos at drage ud mod det uendelige univers.
Imidlertid er både Elijah og Svee og resten af flokken ved at gå til af sult og tørst, inden de finder Emael. Det lykkes dog, men Svee dør under fødslen og Emael forløser barnet med et noget brutalt kejsersnit.
Til gengæld slår okierne Emael ihjel, hvorefter Elijah bruger sit trick med en mental chokbølge mod dem og i stedet overtager styringen med Emaels flok. Hans ide om at stikke af med Sothis bliver skrinlagt for i stedet at blive afløst af en plan om at plante nye skove.

Forfatteren beskriver rimeligt overbevisende rumfartøjet og hvordan det bruger "tachyon-knipper" til at bevæge sig ud i nulrummet og futte til Sirius og tilbage uden at bryde alt for mange naturlove.
Resten af historien er en slags road-movie, hvor Elijah finder sig selv i en brutal verden og ender med at finde meningen med det hele: plant nye skove.
Historien er en slags rip-van-winkle tilsat miljøkatastofe. Det er svært at tro på at der kan ske så store menneskeskabte miljøødelæggelser på 70 år, men hvis man køber den præmis, så er det så meget desto sværere at tro på at man kan gøre noget ved det ved at plante lidt skov. Men det kan man måske heller ikke?

Bogen er faktisk glimrende. ( )
  bnielsen | Aug 7, 2015 |
no reviews | add a review
You must log in to edit Common Knowledge data.
For more help see the Common Knowledge help page.
Series (with order)
Canonical title
Original title
Alternative titles
Original publication date
People/Characters
Important places
Important events
Related movies
Awards and honors
Epigraph
Dedication
First words
Quotations
Last words
Disambiguation notice
Publisher's editors
Blurbers
Publisher series
Original language

References to this work on external resources.

Wikipedia in English

None

Book description
Haiku summary

No descriptions found.

No library descriptions found.

Quick Links

Popular covers

Rating

Average: (4)
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4 1
4.5
5

Is this you?

Become a LibraryThing Author.

 

About | Contact | Privacy/Terms | Help/FAQs | Blog | Store | APIs | TinyCat | Legacy Libraries | Early Reviewers | Common Knowledge | 126,349,674 books! | Top bar: Always visible